Kultur

Tono-fritak utgår – nå koster det penger å strømme gudstjenester

MUSIKK: Nå som Norge har gjenåpnet, må landets menigheter igjen betale for direkteoverføring av gudstjenester.

Som en utstrakt hånd til et Kirke-Norge som ikke kunne holde fysiske gudstjenester, har Tono gjennom pandemien gitt gjentatte ganger gjort det gratis å bruke musikk under strømming av gudstjenester. Skal du strømme en gudstjeneste og ha den liggende på nett i en uke, koster det nemlig 800 kroner.

I dag opphører fritaket og landets menigheter må begynne å betale til rettighetsforvalteren.

– Nå som samfunnet er gjenåpnet, er det naturlig at også fritaket opphører, sier Inger Elise Mey, avdelingsdirektør i Tono, i en pressemelding.

Kranglet om å være svakest

Selv om Tono altså har lettet på reglene, har ikke alt vær sus og dus. Kirkelig ansatte opplever nemlig møtet med rettigheter og rapportering som altfor krevende, og frykter denne nødvendige innrapporteringen gir et fattigere kirketilbud. Et samlet Kirke-Norge har dessuten bedt Tono om å droppe prisen.

Tono har på sin side stått fast på at prisen er fornuftig og advart mot at «musikken havner på billigsalg». Tono representerer landets låtskriver og komponister, og er klare på at det er komponistene som er den svakeste parten.

Den samme opplevelsen har flere musikere beskrevet. En masteroppgave som tok det musikalske regnskapet i frikirke-Norge nærmere i øyesyn, viste nemlig at to av tre frikirkelige menigheter dropper å rapportere til Tono.

– Det gjør at at kristen-Norge går glipp av en rekke komponister, sa lovsangspastor David André Østby til Vårt Land i sommer.

Forhandlinger

Uenigheten om hvem som i størst grad rammes av dagens prisnivå, foregikk ikke bare i Vårt Lands spalter. KA og Tono har gjennom pandemien også vært i hyppig dialog og møttes ved forhandlingsbordet.

Hvorvidt det faktisk ble forhandlet var meningene riktignok delte om. Trygve Jordheim i KA var kritisk til at Tono som en eneforvalter av slike rettigheter, ikke ville justere pris, og mente det ikke var rom for reelle forhandlinger,

Inger Elise Mey var sterkt uenig i dette, og mente dette «forsøket på å presse ned prisen» både var «umusikalsk og usolidarisk».

Å strømme en gudstjeneste koster 300 kroner. På etterspørsel fra KA, tilbød Tono to ulike halvårsavtaler til norske menigheter: inntil ti gudstjenester for 2.500 kr., eller inntil 26 for 5.000 kr. Jordheim erkjenner at det var en forbedring, men avfeier at dette var noe å slå på stortromma for.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur