Hvorfor får destruktive personer ofte fremtredende kirkelige posisjoner? Og er vi egentlig skjermet mot dette i Norge?
Mark Driscoll var en av de nye stjernene som steg på den evangelikale himmelen i USA ved starten av det 21. århundret. I 1996 var han en av grunnleggerne av Mars Hill Church i Seattle. Atten år senere var den lille forsamlingen vokst til en megakirke med atskillige avleggere. Mark Driscoll selv var høyt profilert i evangelikale kretser både nasjonalt og internasjonalt. Han var med å grunnlegge organisasjoner som Acts 29 og The Gospel Coalition.
[ Driscoll sa at i ekteskapet var allting lov. ]
Driscoll hadde flere ganger blitt kritisert for dårlig behandling av medarbeidere, maktspråk og verbale overgrep. Men den enorme suksessen Mars Hill opplevde gjorde at kritikken ikke ble hørt. I 2014 var imidlertid vitnesbyrdene om maktovergrep så mange, at oppgjøret måtte komme. Han ble utelukket fra de fleste evangelikale nettverkene, og han valgte å trekke seg fra Mars Hill. Noe som førte til at menigheten, og menighetsnettverket, kollapset.
Bak kulissene
Etter hendelsene har verden gått videre. Andre pastorer er blitt sparket fra stillingene sine. Den evangelikale delen av amerikansk kirkeliv har blitt kraftig kompromittert gjennom sin politiske allianse med Donald Trump.
Men fortidens feil har en lei tendens til å komme igjen i nye klær, dersom man ikke tar lærdom av dem. Mike Cosper, leder for podcastavdelingen til magasinet Christianity Today, har derfor tatt utfordringen med å lage en dyptgående podcast med tittelen The Rise and Fall of Mars Hill, for å finne ut hva som skjedde bak kulissene og hvorfor tingene fikk utvikle seg over så mange år.
Podcaster er sjelden god journalistikk. Men The Rice and Fall of Mars Hill er så langt fra studiosludring som man kan komme. Dette er gravejournalistikk på sitt beste, med et utall stemmer som kommenterer det som skjedde fra innsiden eller utsiden. Alt pakket inn i en profesjonell produksjon med autentiske opptak, musikk og lydspor.
Dette er gravejournalistikk på sitt beste
— Per Eriksen
I det denne anmeldelsen skrives er det kommet ni timelange episoder i serien, og det skal fortsette å komme en ny episode hver 14. dag. I stadig sterkere grad belyser serien allmenne problemområder knyttet til kirke og lederskap. Det handler om hvorfor vi ofte – i det minste i det suksessjagende USA – ansetter feil folk i lederposisjoner. Om hvorfor en kirkeledelse ofte slutter rekkene og går i forsvar når kritikkverdige forhold avsløres. Om hvordan framgang gjør blind for likene som etterlates i grøftekanten. Og dessuten om hvordan teologisk enighet i det som oppfattes som avgjørende spørsmål, får en til å se mellom fingrene på problemer på andre områder.
Det vi gjør mot kvinner
Mark Driscoll var konservativ nykalvinist. Han var opptatt av at menn og kvinner hadde ulike funksjoner og tjenester. Han lærte at bare menn kunne være ledere i menighetene, og at kvinner primært hadde sin oppgave knyttet til hjemmet. Ingen i lederskapet i Mars Hill kunne ha en kone som jobbet utenfor hjemmet. Hennes oppgave var å oppdra barn og støtte sin mann i hans tjeneste.
[ Navnet «Gud» er i grunnen ikke så viktig ]
Dette utspilles i episode fem: The Things We Do To Women. Driscoll var kjent for å tale mye og detaljert om sex. Og her sier han ting som jeg aldri har vært i nærheten av å høre fra noen prekestol. Mannen beskrives som en seksuelt aktiv person som må tilfredsstilles på alle måter av sin kone. Hun får ansvaret for at han ikke har behov for utenomekteskapelig sex.
Driscoll beskriver dette på måter som oppleves som svært nedverdigende for kvinner. Det er hele tiden mannens behov som står i fokus. Kvinnen er til for mannens skyld. I podcasten betegnes Driscolls forkynnelse som pornografisk, fordi den gjør kvinnen til et objekt for mannens lyst. Det er vanskelig å være uenig i den konklusjonen. Men likevel ble han støttet av mange fremtredende konservative teologer som nettopp så ham som en medspiller i kampen mot likestilling av kjønnene.
Suksess viktigere enn etikk
I den foreløpig siste episoden – The Bobby Knight Problem – handler det om vår tendens til å la målet hellige middelet. Bobby Knight var en suksessrik basketballtrener som til slutt fikk sparken for fysiske overgrep. Han hadde hele tiden blitt beskyttet av folk som hadde interesse av suksessen.
Det samme skjedde i Mars Hill. Suksessen ble så viktig at varslere ble frosset ut og usynliggjort. Suksess ble viktigere enn etikk. Suksess ble viktigere enn menneskeskjebner.
Om vi verken har megakirker eller særlig grad av nykalvinisme i Norge, er det de samme mekanismene som er i virksomhet her. Impulsen til å beskytte eget rykte, verne om suksess, overhøre varslere og gi sterke ledere spillerom er ikke uvanlig. Podcastserien om det som skjedde i Mars Hill er ytterst hørverdig, opplysende og urovekkende. Nettopp fordi den er laget av folk som vil kirken vel, er den egnet til refleksjon på et dypere plan. Den er et eksempel på at den beste journalistikken lages av folk som virkelig kjenner den virkeligheten de beskriver.
---
Podcast
- The rise and fall of Mars Hill
- Utgiver: Christianity Today
- Laget av Mike Cosper
- Tilgjengelig på Spotify og andre digitale plattformer
---