Kultur

Steinkirke mistet «sikker» støtte

KULTURARV: Moster gamle kirke var forberedt på å få oppussingsmidler til tusenårsjubileet. Så kom svaret på søknaden.

I fjor vedtok stortingsopposisjonen med Sp i spissen et mål om å istandsette alle middelalderkirkene av stein innen tusenårsjubileet for slaget på Stiklestad. For mens stavkirkene allerede har blitt istandsatt, var tiden inne for de i alt 159 steinkirkene i landet.

I april i år kom Stortinget med en bevilgning på nær 60 millioner til bevaringen av kulturhistorisk viktige kirkebygg. Riksantikvaren kalte det «det største enkeltløftet for kirker i nyere tid».

Mens 150 av landets steinkirker er eid av Den norske kirke, er de resterende ni eid av Fortidsminneforeningen og andre stiftelser. Barne- og familiedepartementet, som var dem som ryddet plass i budsjettet, presiserte at eierskap ikke var av betydning.

Men noen måneder senere fikk pipa en annen lyd. Moster gamle kirke – som er eid av Fortidsminneforeningen – fikk nemlig avslag på sin søknad om støtte for nødvendig restaureringsarbeid. Det skriver NRK.

– Har ikke forrang

Begrunnelsen for avslaget er at det kun er middelalderkirkene som er eid av Den norske kirke som er dekket. Men statlig eierskap er ikke oppført som et av kriteriene i utlysningsteksten.

– Det er som å bli kasta inn i en Kafka-roman, sier Ola Fjeldheim, generalsekretær i foreningen som eier kirka. Han reagerer på forskjellsbehandlingen og skal undersøke om departementet har brutt forvaltningsloven.

Åslaug Sem-Jacobsen, som har ivret for at norske steinkirker må rustes opp, synes ikke dette harmonerer med Stortingets intensjon.

– Det har ikke vært noen føringer fra Stortinget som sier at statlige kirker har forrang, sier hun til statskanalen.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur