Kultur

Skien-pastor blir ny leder for Skjærgårds

FESTIVAL: Covid gir muligheter til å tenke nytt, mener den påtroppende festivalsjefen for Stiftelsen Skjærgårdsgospel.

Festivalen med base på Risøya ved Telemarkskysten har i over førti år vært et samlingspunkt for musikkinteresserte kristne. I løpet av tiden har Skjærgårds vokst til hele fem festivaler med totalt 40.000 dagsbesøkende, og det er Skiensmannen Martin Daland som nå tar over roret som daglig leder for Skjærgårdsgospel.

– Jeg er oppvokst i Kragerø i bedehusmiljøet, og hadde ungdomstiden min på Skjærgårds. Nå er jeg 40, men vi – meg og min kone Maria – har hele tiden hatt identiteten vår der, og hatt mange venner i miljøet. Da jeg leste at Skjærgårds søkte ny daglig leder, syntes jeg det virket spennende. Først tenkte jeg at jeg ikke ville søke, fordi jeg trives godt i min nåværende jobb. Likevel klarte jeg ikke legge det fra meg. Det var noe som trigget meg, sier Daland til Vårt Land.

---

Stiftelsen Skjærgårdsgospel

  • Stiftelse med hovedkontor i Kragerø, som står bak fem festivaler, hvorav to omreisende festivalkonsept.
  • Festivalene har ca. 150 arrangementsdager i året, og samler rundt 40.000 dagsbesøkende.
  • Har åtte ansatte, og engasjerer i tillegg omlag 2.000 frivillige.
  • Ny daglig leder er Martin Daland (40), som i dag er pastor i Skien Misjonskirke.

---

Fra pastorjobb

40-åringen kommer fra jobben som hovedpastor og daglig leder i Skien Misjonskirke, hvor han har jobbet de siste ni årene. Denne høsten fullfører han et masterprogram i ledelse og menighetsutvikling, samtidig tar han over som daglig leder ved den kristne musikkfestivalen Skjærgårds.

– Hvilken ballast tar du med deg fra Skien, som kan være til nytte i Skjærgårds?

– Jeg opplever at det er en klar link mellom det jeg gjør i dag, og det jeg skal gå inn og være med å gjøre i Skjærgårds. Verdiene til Skjærgårds – samlende, inkluderende, inspirerende og Jesusnær – kunne også vært idealene i Skien misjonskirke. Vi er dessuten en flergenerasjonsmenighet, med bred erfaring med å nå alle generasjoner, fra barn og unge til voksne og eldre. Og det er de samme gruppene Skjærgårds skal nå gjennom sine aktiviteter og festivaler.

Martin Daland

Skal jobbe med Storebø

Daland sier han ikke ser på seg selv som noen solospiller, og forteller at han gleder seg til å jobbe sammen med et godt styre og stab. Herunder tidligere festivalsjef Jarle Storebø, som nå fortsetter som arrangementskoordinator.

– Hvordan blir det å jobbe så tett på den tidligere lederen?

– Det synes jeg bare er fint. Jeg besøkte Jarle i sommer, og vi snakket mye om Skjærgårds og stillingen. Han har vært daglig leder i 25 år. Å ha ham i staben er et stort pluss.

Korona gir muligheter

Det siste året har koronapandemien gitt vanskelige arbeidsforhold for festivalene. Daland bemerker likevel at dette er et momentum som må utnyttes:

– De fleste festivalene og arrangementene har stått på pause siden mars i fjor, og når man starter opp igjen har man nå en annen mulighet enn hva man har til vanlig. Vi kan løfte opp arrangementene, se på dem, og tenke over om vi ønsker å fortsette på samme måte, og om vi ønsker å gjøre noe annerledes. Kanskje er det også noe vi har sett i løpet av tiden som vi ikke har gjort før, men som vi nå kan tenke ut, og prøve ut. Alt dette er noe jeg har lyst til å se på sammen med styret og staben, sier Daland.

Selv om de fysiske arrangementene har vært avlyst, har Skjærgårds det siste året avholdt flere digitalarrangement.

– Har du fulgt disse selv, og blir denne festivalformen med videre?

– Jeg fulgte en basar og Music&Mission i fjor, samt en digital Skjærgårdssang med Leif Ingvald Skaug, som jeg synes var veldig bra. Det er ikke utenkelig at vi utnytter noe av den kompetansen og erfaringen vi har fått – men jeg tror nok de aller fleste gleder seg til å møte mennesker ansikt til ansikt, og være sammen på ett sted, avslutter Daland.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur