Kultur

Katolsk forlag og bokhandel slår seg sammen

BOKVERDEN: – Et nytt og tett samarbeid er nødvendig i dagens marked, sier sjef i St. Olav forlag. Nå går de sammen med St. Olav bokhandel.

St. Olav forlag har flyttet inn i andreetasje i det gule huset i Akersveien 14 i Oslo. I underetasjen fortsetter St. Olav bokhandel slik den har gjort siden 70-tallet. Bokhandelen har gjennom disse årene vært en spesialbokhandel som selger katolsk litteratur på flere språk, samt religiøse gjenstander som helgenikoner, lys og rosenkranser.

I butikken er Marianne Fjordholm daglig leder. Det har hun vært i 30 år, men etter jul går hun av med pensjon.

Den avgjørelsen har vært med på å fremprovosere sammenslåingen som nå skjer mellom forlag og bokhandel. Selv om de alltid har vært tett knyttet til hverandre, forenes de nå i sakspapirene og blir til St. Olav forlag og bokhandel AS.

Katolsk forlag og bokhandel slår seg sammen . Marianne Fjordholm , daglig leder av St. Olav Bokhandel

– Ikke noe med pandemien å gjøre

Styreleder i St. Olav katolske, Gunnar Markussen, sier tanken om en sammenslåing av forlaget og bokhandelen var i gang før høsten 2019, og at idéen rukket å modnes over noen år. Forlaget har for eksempel vært samlokalisert med bokhandelen i et drøyt år allerede.

– Da daglig leder av bokhandelen meddelte at hun ønsker å gå av med pensjon i februar 2022, ble saken mer aktuell. Bokhandelens styre har sammen med bispedømmets administrasjon hatt en god prosess siden høsten 2020. Biskopen tok sin beslutning i juni i år og den er bredt forankret.

Avgjørelsen er ikke knyttet til det siste årets begivenheter.

– Det har ikke noe med pandemien å gjøre, fastslår Markussen.

– Hovedformålet er å øke integrasjonen også på det organisatoriske plan. Alle vet at bokbransjen står overfor store utfordringer. Både bispedømmet og styret i bokhandelen er av den oppfatning at det vil kunne være mulig å hente ut noen synergier både markedsmessig og organisatorisk.

Katolsk forlag og St. Olav bokhandel slår seg sammen

Tungt marked

Selv om sammenslåingen ikke har noe med pandemien å gjøre har de siste årene vært vanskelige for både forlag og bokhandel. Julen 2018 skrev Vårt Land at «St. Olav bokhandel overlever på krybbesalget før jul, men det kun på hengende håret». Fjordholm i bokhandelen medgår at det ikke har vært lett under pandemien heller, men at de klorer seg fast.

Også St. Olav forlag har levd, og lever, gjennom krevende tider.

– Det er et tungt og lite marked, sier sjef i St. Olav forlag, Kristine Dingstad. Forlaget har røtter tilbake til 1889 og utgir både liturgisk litteratur og almen katolsk litteratur. Det er snakk om rundt 15 titler i året.

– Ikke bare er vi et kristent forlag, som jo i seg selv er en nisje. Vi er et katolsk forlag. Vi er en nisje innenfor nisjen. Men vi våger å tro at vi har et stort ubrukt potensiale, sier hun.

Under pandemien har sakramentsforberedelsene uteblitt som følge av få gudstjenester. Det har gjort et innhugg i økonomien til forlaget. Samtidig har bokbutikker landet over holdt stengt. På den positive siden forteller Dingstad at nettsalget har økt.

Katolsk forlag og St. Olav bokhandel slår seg sammen

Udelt positiv

Sjefen i St. Olav forlag er positiv til endringene som følger med sammenslåingen.

– Det er en sammenslåing som kommer til å få gode utslag i praksis. Blant annet kan vi få til et mye tettere samarbeid mellom forlag og bokhandel. Det vil gi veldig gode synergieffekter. Effektiviteten og styrken i det vi klarer å få til vil bli større. Jeg er udelt positivt, konstaterer hun.

– Et nytt og tett samarbeid er nødvendig i dagens marked. Vi kan samarbeide tettere om arrangementer, salg, kampanjer og delvis også om daglig drift.

Hun presiserer at butikken fortsatt skal drives for seg og forlaget for seg, og at de vil ha to separate sjefer.

Likevel letes det nå etter en ny daglig leder for nye St. Olav katolske forlag og bokhandel AS.

Om bokhandelen og forlaget vil gå gjennom profilendringer er uklart før ny daglig leder er på plass.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur