Kultur

– Jobs bok blir overraskende lite brukt i kirken

OLAVSFEST: I Jobs bok lar Gud seg overtale av Satan til å ødelegge et menneske uten grunn. Er det et gudsbilde kirken tør å ta i? – Nå er det mest kunstnerne, filosofene, litteraturviterne og psykologene som bruker den, sier professor.

Under Olavsfest i Trondheim fremførte fortellerkunstneren Helga Samset det gamle testamentets Jobs bok i et medrivende og levendegjort format.

Etter hun hadde røsket i oss eksistensielt, fortalt om Job som mistet alt, som grunnløst ble straffet av Gud og led, siterte Helga Samset hans berømte klage, den svarte poesien som brer seg utover hele bokens midtdel.

Deretter inviterte Petter Skippervold til en samtale mellom Helga Samset og teolog Terje Stordalen om den innflytelsesrike boken som ofte beskrives som både «vanskelig» og «tung».

For hva er det egentlig med den? Hvor godt kjenner vi den? Og når og hvor leser vi den?

Svært sjelden i norske kirker, påpekte Terje Stordalen i samtalen. Han er Job-kjenner og professor i teologi ved Universitetet i Oslo, og en av dem som har oversatt boken fra hebraisk.

Ilje Repin, Job og vennene hans

Bibelen vil kunne overleve kirken

Det er kun to søndager i kirkeåret hvor Jobs bok er blant bibeltekstene. Bortsett fra det er tekster fra boken med i kirkens begravelsesliturgi.

Men er det så uvanlig for bøker i Det gamle testamentet?

Stordalen klargjør at det er færre gammeltestamentlige tekster nå enn tidligere. I tillegg er det en hel del bøker i Det gamle testamentet som svært sjelden leses.

– Men det er overraskende, for dette er en bok med en så voldsom menneskelig appell. Likevel er den nesten ikke brukt, sier Stordalen.

Han mener Jobs bok er et eksempel på at «Bibelen vil kunne overleve kirken», som han sier. Nettopp fordi det er en bok som lever i beste velgående også utenfor det kirkelige, i filosofien, litteraturen, musikken og psykologien.

---

Jobs bok

  • Jobs bok er en tekst i Det gamle testamentet og Tanakh. I boka møter vi den gudfryktige og rettferdige Job. Han er rik, men til tross for sin fromhet mister han alt han eier.
  • Med dette som bakgrunn tematiserer boka hvorfor Gud lar onde hendelser ramme gode mennesker. Jobs bok regnes som en visdomstekst fordi den søker svar på grunnleggende spørsmål i menneskets eksistens. Den er mye lest og har hatt stor betydning.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

– Hele vårt samfunn kommer ut av en tid hvor denne teksten har spilt en stor rolle, men nå er det mest kunstnerne, filosofene, litteraturviterne og psykologene som bruker den.

– Hvorfor?

Stordalen starter langt bak.

Man må til bokas resepsjonshistorie. Først ble Job lest som et eksempel på den fromme mannen som motstår hvert et angrep fra Satan, forteller han.

Det kaller Stordalen en ganske «forsert lesning» av boken. For mesteparten av Jobs bok handler om en annen, nemlig rebellen Job. Denne har etterhvert fått sitt tilhold i begravelsesliturgien i verdens kirker, men mer i den katolske enn den protestantiske.

Olavsfest 2021.

Lite plass til rebellen

– Rebellen Job er ikke så enkel å forene med klassisk, protestantisk og pietistisk teologi. Der er det ikke så mye plass til rebellen, mener teologen.

– Boken utfordrer det stabile, det som er fastfrosset. Leseren skal være i bevegelse i denne dialogen. Læringen handler om å skjønne når og hvor du skal bruke hvilken gudsmodell og ikke. Det passer for eksempel ikke med den folkelige pietismen, der det er ett spørsmål og ett svar, som i Pontoppidans metode.

Stordalen oppsummerer det når han fastslår: Jobs bok er ikke forbrukslitteratur.

For hvem taler sant i den? Job, vennene hans, Gud og Anklageren er ikke til å stole på, ikke engang fortelleren kan man sette sin lit til. I motsetning til mange andre bibelbøker er det ingen hånd som tar deg imot og leier deg gjennom.

Å si «Herren være lovet» når du har mistet ti unger … det er ikke sunt menneske.

—  Terje Stordalen, professor i teologi ved Universitetet i Oslo

– Må leses i sammenheng

Terje Stordalen tror det er flere grunner til at Jobs bok blir lite brukt, men at en av dem er et gudsbilde det er vanskelig å svelge. Oslos biskop Kari Veiteberg er ikke enig.

– Jeg tror grunnen til at det er så få lesetekster hentet fra Jobs bok, ikke er mangel på interesse, heller ikke fra kirken. Det er heller at dette visdomsskriftet fra Det gamle testamentet nesten mer enn de andre bibelske bøkene, som Salmene for eksempel, må leses i sammenheng og ut fra sin egenart og sjanger.

– Jobs bok, som er en dyptpløyende og dramatisk tekst om urettferdig lidelse, er spesielt velegnet til å leses i sammenheng. Etter en rammefortelling som forteller om hvor ille det går når Job blir sett på prøve, kommer Job og de mer eller mindre gode vennene med lange innlegg og taler, som alle er dramatiske monologer. Til slutt bryter også Gud inn og holder en tordentale til Job.

Jobs bok er med rette blitt omtalt som et av de viktigste verkene i verdenslitteraturen.

—  Kari Veiteberg, biskop i Oslo
Bispemøtet i Den norske kirke

I sin «tordentale», som nesten må sies å være bokstavelig, viser Gud seg for Job og rister han nærmest fra forstanden: Tordner din stemme som min? spør Gud. Hvor var du da jeg grunnla jorden? Hvem stengte for havet med porter da det fosset fram fra morslivet? Har du gått rundt på urdypets bunn? Hva vet du om duggdråper?

– Boken gir et glimt av at tilværelsen er urettferdig, at Gud er urettferdig, at vi ikke får entydige og klare svar på de helt store spørsmålene.

Det er derfor boken engasjerer, sier hun.

– Jobs bok har vært viktig for folk som har prøvd å komme til rette med meningsløs lidelse. Den er med rette blitt omtalt som et av de viktigste verkene i verdenslitteraturen.

Er Job også litt parodisk?

Tilbake i panelsamtalen i Trondheim settes det ord på at det også finnes et parodisk aspekt innimellom alt det håpløse og meningsløse i Jobs bok.

– Å si «Herren være lovet» når du har mistet ti unger … det er ikke sunt menneske, sier Stordalen og høster latter i Vår Frues kirke.

Jobs stahet må også kunne kalles latterlig, sier de fra scenen. Hans selvbilde er grandiost, hans fromhet overstadig.

Men det er likevel bokens omkransende, altoppslukende mørke som er mest fremtredende.

Jobs bok er et sted hvor «synet på Gud krasjlander», sier Samset, et sted som slekter på det eventyraktige, men før eller senere trår over i en «poetisk fullkommenhet», som glinsende stjerner av skjønnhet på en ellers nattsvart himmel.

– Job forbanner opphavet sitt med en fynd og klem som er befriende, eller mye mer enn det ... Det er den største litteraturen vi har på akkurat det der. Mye annet er bare piring i overflaten, sier Helga Samset.

Olavsfest 2021.

Job forbanner opphavet sitt med en fynd og klem som er befriende

—  Helge Samset, forteller og forfatter

Stillheten varer lengst

– Burde kirken brukt teksten mer?

– Tja, sier hun og drar på det.

Hun tror den med sitt fravær av fasit kan gi oss et kurs i stillhet, i det å lytte, slik Jobs venner gjør i syv hele dager før de tar til motmæle. I Jobs bok er det stillheten som varer lengst, sier hun.

– Boken er et knyttneveslag av ukjent art, som angår oss alle.

Selv om den er vanskelig og tung vil den kunne utfordre vårt gudsbilde. Derfor kunne vi trengt mer av den i liturgien, reflekterer hun.

– Kanskje Gud egentlig står tettere på det menneskelige spillet enn det vi liker å tro?

Les mer om mer disse temaene:

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur