– Vi har i økende grad og frekvens blitt kontaktet av kunstnere som har opplevd hets og trakassering over lengre tid, sier forbundsleder for Norske Dansekunstnere Kristine Karåla Øren og nestleder Eva Grainger til Vårt Land.
De sier at flere kunstnere valgte å si nei til invitasjonen fra Ytringsfrihetskommisjonens «innspillsmøte til kunstnere». Ifølge dem var kunstnernes begrunnelse at de ikke orket å delta på møtet fordi fordi Are Søberg, bedre kjent som Sløseriombudsmannen, var invitert.
- Belastende
– Vi har bistått medlemmer som har opplevd en økende grad av hets. De har opplevd det som krevende og belastende å stå i dette presset alene, flere har valgt å utsette kunstprosjekter fordi de frykter å bli hetset.
Ifølge Øren og Grainger har Sløseriombudsmannen, gjennom uthengning av enkelt kunstnere og deres kunstverk, lagt til rette for og bidratt til hets av kunstnere siden 2018.
Denne uka valgte Begard Reza å melde seg ut av Ytringsfrihetskommisjonen blant annet fordi Are Søberg var blitt invitert til et innspillsmøte.
– Sammenblanding av roller
– Hadde det ikke vært bedre om kunstnerne møtte opp og fortalte om deres opplevelser?
– Det er én ting å si ifra, men det er noe annet å stå i det i etterkant. Det er snakk om enkeltpersoner som ikke har noe å støtte seg på. Å snakke om hets og trakassering fra et opplevd ståsted er vanskelig, å gjøre det i et rom som ikke oppleves som trygt er enda vanskeligere.
Øren og Grainger sier at dette handler om det de mener er Ytringsfrihetskommisjonens sammenblanding av roller.
– Vi mener det vitner om manglende rolleforståelse hos Ytringsfrihetskommisjonen når kommisjonens egne medlemmer Shabana Rehman og Mímir Kristjánsson deltar i Sløseriombudsmannens teaterforestilling. For kunstnernes del blir de sterkt i tvil på om moderator og arrangør er en nøytral part som vil evne å balansere innspill fra hver av sidene i saken. Vi opplever at dette er en av årsakene til at kunstnerne ikke ønsker å delta.
- Ugreit å invitere en mobber og ofre for mobberen i samme rom
Øren er kritisk til at Ytringsfrihetskommisjonen velger å invitere en person som hun hevder har bidratt til at kunstnere har blitt trakassert over lang tid og samtidig forvente at kunstnerne som har blitt utsatt for hetsen skal dukke opp.
– Det er ikke så rart at mange velger å ikke være samme rom som ham. Det er ugreit å invitere en mobber og de som opplever seg utsatt for mobbing i samme rom og i et offentlig innspillsmøte, sier Grainger.
Hun sier at mange kunstnere og representanter fra organisasjoner og institusjoner i kunst- og kulturfeltet deltok på deres innspillsmøte denne uka.
– Vi hadde nærmere 40 muntlige innspill under seminaret, og har mottatt ytterligere skriftlige innspill. Vi samler innspillene som skal oversendes Kulturdepartementet og Stortingets Familie- og kulturkomité, sier Grainger og Øren.
- Sa tydelig fra om hvorfor de ikke ville delta
Forrige uke fortalte Kjersti Løken Stavrum, lederen for Ytringsfrihetskommisjonen at det kun var snakk om to kunstnere som takket nei til invitasjonen til møtet. De andre hadde ikke svart på invitasjonen, og Løken Stavrum sa at hun derfor ikke hadde fått noen begrunnelse for at de ikke deltok.
Øren mener at dette er kritikkverdig, da Ytringsfrihetskommisjonen burde ha prøvd å forstå hvorfor så mange kunstnere ikke svarte på invitasjonen.
– De burde i det minste ha prøvd å finne ut av om det er en spesiell grunn til det, spesielt da to av de kunstnerne som trakk seg tydelig sa fra hva som var årsaken til at de ikke ønsket å delta sier Grainger.
- Viser at de ikke støtter minoriteter og mangfold
Artist Hanan Benammar, kjent fra teaterstykket Ways of Seeing, var ikke invitert på møtet til Ytringsfrihetskommisjonen, men deltok på Norske Dansekunstneres innspillsmøte. Hun støtter Begard Rezas valg om å melde seg ut av Ytringsfrihetskommisjonen. Begge er med i Salam, en organisasjon for skeive muslimer.

– Jeg synes at Reza tok riktig avgjørelse. Hennes posisjon er tydelig, hun vil støtte de som er offer for rasisme og homofobi. Dette følte hun at hun ikke kunne gjøre i Ytringsfrihetskommisjonen.
På hvilken måte da?
– Når Ytringsfrihetskommisjonen inviterer personer som Sløseriombudsmannen, som har som mål å hetse kunstnere, viser de at de ikke støtter minoriteter og mangfold.
Benammar er enig i kritikken til Reza om at Ytringsfrihetskommisjonen, gjennom å invitere Sløseriombudsmannen, er med på å «hvitvaske noen av de groveste metodene til den nye, radikale høyresida».
– Krasse, ubegrunnede merkelapper
Are Søberg svarer at han er vant til den kritikken som Norske Scenekunstnere og Hanan Benammar kommer med.
– Det er den typiske kritikken. De kommer med krasse, ubegrunnede merkelapper.
Søberg sier han ikke kjenner seg igjen i merkelappen «mobber».
– Om de mener det oppriktig, så får de begrunne det. Jeg har prøvd å få dem til å gjøre det før, men ikke fått noen konkrete svar. Det står igjen som et retorisk triks.
Søberg sier at kunstnerne som valgte å ikke delta på møtet hadde kommet bedre ut av det om de hadde stilt opp.