Kultur

Carl Høgset er død: – Han oppdro svært mange sangere

KOR: Kornestor Carl Høgset (1941-2021) døde denne uken. – Han har vært en mentor for veldig, veldig mange, sier dirigent Øystein Fevang.

Dirigent og sangpedagog Carl Høgset er død, 79 år gammel. Den høyt verdsatte musikeren etterlater seg stor sorg i det norske kormiljøet.

Dirigent Grete Pedersen beskriver Høgset som en en foregangsfigur med unik betydning for norsk korsang.

– Carl tente en gnist hos mange unge mange mennesker, og har oppdratt svært mange sangere. Han har vært en veldig, veldig viktig person for norsk kortradisjon.

Ridder

Carl Høgset beskrives som en legende i det norske kormiljøet. Han stiftet det prisvinnende kammerkoret Grex Vocalis i 1971, og var med på å starte Norges ungdomskor, som også vant en rekke høythengende priser i både inn- og utland. Høgset var også lektor i sang og korledelse ved Foss videregående skole i Oslo.

I 2007 ble Høgset utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv. I 2018 mottok han så den internasjonale hedersprisen «Una Vita Per La Direzione Corale» for sin livslange innsats som korleder.

.

Grete Pedersen er professor i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole og kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor. Han samarbeidet med Høgset flere ganger, og beskriver ham som en foregangsfigur på flere områder. Hun trekker blant annet frem at han ofte bestilte nye stykker av norske komponister. Pedersen har vært mye utenlands i embets medfør, og forteller at Høgset også hadde en høy standing ute i verden.

Til tross for hyppige deltakelse i internasjonale konkurranser og tilhørende oppmerksomhet, mener Pedersen hans folkelige tilnærming til det å synge var en annen nøkkelfunksjon hos Høgset.

– Da Oslo Domkirkes Guttekor ble startet av Carl Høgset og Terje Kvam i sin tid, var jeg med som assistent. Jeg husker begeistringen Carl klarte å spre til de unge guttene. Mange av dem ble profesjonelle utøvere, men den alle kan synge-tanken hans stod sterkt allerede da. Han var opptatt av å dyrke stemmen uavhengig av hvor mye man har sunget eller hvor man er.

– Han var en som elsket instrumentet sang.

I 2002 startet han sangkurset «Alle kan synge», som nettopp dyrket ideen om at ethvert menneske kan synge. Kursene var særlig myntet på uerfarne, men sanglystne mennesker, og spredte seg til mange byer.

Hvil i fred, Carl Høgset. Kjære Carl, du rommet så mye. Så klar og visjonær i ditt kunstnerskap og samtidig så...

Posted by Grete Pedersen on Thursday, June 3, 2021
.

Alltid i særklasse

Øystein Fevang er dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Filharmoniske kor. Han mener Carl Høgsets betydning for norsk kortradisjon «nesten ikke kan beskrives».

– Han var tidlig ute med å ta såkalt amatørkorsang opp på et ordentlig nivå. Han var en kompromissløs klangbygger i alle år. Han jobbet møysommelig og leverte uten unntak alltid et resultat som var i særklasse.

Fevang mener Høgset har vært viktig for utviklingen av norsk korsang på en rekke områder. I likhet med Grete Pedersen trekker han blant annet frem hans bestillinger av ny musikk fra norske komponister, og at han på den måten økte ambisjonsnivået på vegne av den norske kormusikken.

– I dag er det et stort antall kjempegode norske kor og dirigenter, og det har Carl en del av æren for. Han har vært en mentor for veldig, veldig mange.

Når dirigenten har scrollet gjennom Facebook det siste døgnet, har det blitt tydelig hvilken posisjon Høgset har og hvor mange han har satt et spor hos. En egen Facebook-gruppe – «Vi minnes Carl 3.11.1941 - 2.6.2021» – har en lang rekke med minneord og kondolanser.

– Kor-Norge er rett og slet veldig takknemlig for alt han har gjort, oppsummerer Fevang.

– I dag er det et stort antall kjempegode norske kor og dirigenter, og det har Carl en del av æren for. Han har vært en mentor for veldig, veldig mange

—  Øystein Fevang

Læregutt

Mick Aspen Melby er i dag dirigent for flere kor i Norges Korforbund. Han var del av det Høgset-startede Grex Vocalis gjennom korets siste år.

– Carl Høgset har vært enestående. Han bygget opp mange kor gjennom sin lange karriere, særlig Grex Vocalis som raskt ble et veldig bra kor og som holdt den posisjonen så lenge det varte. Det kjennes som en stor ære å ha vært en del av det.

Melby forteller at han har lært veldig mye av ham som han har tatt ned seg i sitt virke som dirigent.

– Han sa at en dirigent må kunne alt, fra alt ved musikken til å sette opp et notestativ. Han fokuserte spesielt på klangen i koret – både hvordan hver enkelt skulle jobbe med sangstemmen og hvordan den skulle formes så det låt bra sammen.

– Han hadde en egen evne til å få det til å gnistre. Det var noe i blikket og en ekstrem pasjon i det han gjorde som fikk alt til å klaffe skikkelig.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur