Kultur

Tilbakeblikk: Rune Larsen valgte popen framfor pinglete Jesus

I 2008 ble journalist Olav Solvang med Rune Larsen på jakt etter gamle vinyler. Pop-legenden fant en rekke innspillinger med seg selv

Faren til Rune Larsen var en ihuga sosialist som aldri gikk i kirken. Men var det boksekamp i Bergen, så var han på plass! Han var selv en premiert bokser. Kanskje ikke så rart at sønnen Rune tidlig startet «Jack Dempsey-klubben» (Dempsey var verdens første kjente tungvektsboksere), og selv la seg i boksetrening.

Da han skulle gå sin første kamp, tok han imidlertid ikke sjansen på å ødelegge brillene: «Jeg så ikke motstanderen, bare skyggen av ham. Men jeg kjente slagene hans!» smiler Rune Larsen.

Han har nettopp fylt 60 år, og er klar med albumet Gylne år, når vi i slutten av oktober 2008 befinner oss i Norges største bruktplate-butikk, Råkk & Rålls, i Akersgata i Oslo.

Hit-låter

Om han ikke fikk inn noen slag i sin eneste boksekamp, kom snart slagerne på rekke og rad som ung pop-yndling. Og det var bare starten!

Vi starter med hylla for singel-plater, for å se om Rune Larsens første vinylutgivelser er der. Og sannelig! Der står «Den förste gång jag såg dig», som han spilte inn sammen med kameraten Helge Nilsen i 1965. I dag en signatur-innspilling for den såkalte «Bergen Beat-bølgen» midt på 1960-tallet, da byen mellom de sju fjell ble kalt «Norges Liverpool». Mye takket være den senere komiker-kjendisen Rolf Wesenlund, som var innspillingssjef for plateselskapet Philips i Oslo, men ble sendt ekspress til Bergen for å gjøre blant annet duoen Helge & Rune til pop-stjerner.

Og det klarte Wesenlund! Singelen som Rune Larsen nå holder i hendene, lå øverst på BA (Bergen Arbeiderblad)-Toppen, foran The Beatles! Flere hit-singler fulgte, som perler på en snor: «Y’arriva», «Tell Her», «Så vondt å leve uten deg» og «God morgon».

Rune Larsen sier han har vinyl-innmaten til «Den förste gång jag såg dig» hjemme, men at han mangler coveret. Hvor mye koster denne vinyl-herligheten? Han sperrer opp øynene: 1.000 kroner!

Platekontrakten hans kom litt ut av det blå. Som vanlig hadde han sneket seg inn sceneinngangen til Konsertpaleet i Bergen, denne gang på en Hootenanny Singers-konsert, da en stemme ropte: «Hei! Har jeg ikke sett deg før?» Rune Larsen var sikker på at han omsider var blitt tatt på fersken. Men det ingen vakt! Det var Per Kilde i plateselskapet Phonogram, som hadde gjenkjent 15-åringen fra opptredenen hans i fjernsynsprogrammet «Popcorn»: «Han lurte på om jeg ville prøvesynge,» forteller Rune Larsen.

Riksmålssaken

Den lille og spedlemmede gutten i dress og slips, med hornbriller og en litt stri lugg, hadde ikke akkurat sett ut som en kommende pop-stjerne i TV-ruta. Men da han åpnet munnen, og fikk kroppen i rytme-modus, var det ikke bare plateselskapsfolk som mente de så konturene av en norsk Cliff Richard.

Gutten trengte ikke betenkningstid! Han kunne godt prøvesynge i morgen! Boksekarrieren var jo over, den hadde vel egentlig aldri begynt. Heller ikke det kristne skolelaget fristet: Under konfirmasjonstiden var han blitt overbevist om at den pinglete, og feminine, Jesus, umulig kunne være Guds sønn!

Nei, det måtte bli en pop-karriere!

Gandhi viste veg

I Råkk & Rålls’ hyller er sporene av hans omfattende platekarriere lette å finne: I tillegg til 60-tallspop, er det plater med Ten Sing og andre ungdomskor, gospelgruppa Frisk Luft, julesanger, Hele menigheten synger, og en rekke solo-innspillinger.

At så mange av platene hans etter hvert fikk et kristent budskap, sier Rune Larsen skyldtes at han oppdaget at Gandhi hadde brukt Matteusevangeliet og Bergprekenen som inspirasjon i kampen for ikke-voldsarbeidet i Sør-Afrika og India: «Jeg begynte å lese i Bibelen. En stund senere ble jeg kristen.»

---

Møter og minner

Kulturjournalist Olav Solvang gikk i fjor av med pensjon. Få kjenner populærmusikken bedre enn ham. Her deler han noen av møtene med de mange personlighetene han har truffet under årene i Vårt Land.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur