Av norske politikere er det bare statsminister Erna Solberg som har flere følgere på Instagram enn KrF-nestleder Olaug Bollestad. Med 93.000 følgere har @olaugjohanna mer enn sytten ganger flere følgere enn partileder Kjell Ingolf Ropstad.
Hennes upretensiøse og folkelige sosiale medier-tilværelse, der ektemann og herr Larkin-titulerte Jan Frode ofte figurerer i bar overkropp, har i flere år vært en mye omtalt kanal. Den ferske boka Snakk sant om livet, som ifølge forlaget er «ei feiring av det herlege kvardagslivet», er et nytt steg i samme retning. Selfie-omslaget er som tatt ut av Bollestads Instagram-profil.
Medieviter Gunn Enli mener det er tydelig at hun ønsker å selge et velkjent image.
– Coveret spiller veldig på imaget hennes i sosiale medier og viser at autentisiteten er en kapital man kan ta med seg i nye formater. Her spilles det tydelig på hverdagslivet og det rufsete – mannen som går med bar overkropp og holder en oppvaskbørste er jo en tydelig iscenesatt autentisitet.
[ KrFs egenreklame ble tolket som en parodi på manglende gjennomslag ]

Planlagt tilfeldighet
UiO-professor Gunn Enli har god kjennskap til norske toppolitikeres strategier i sosiale medier. Hun mener Olaug Bollestad går langt i å gi publikum et innblikk bak scenen og byr mer på seg selv enn noen annen politiker. Det tror hun gir resultater.
Hun beskriver KrF-politikerens fremstilling i sosiale medier som konsekvent, noe hun mener er helt vesentlig i slik imagebygging.
– Bollestad bygger opp et image som autentisk. Hun iscenesetter seg selv om veldig vanlig og ordinær. Hun er liksom på lag med folk flest og tar ikke seg selv så høytidelig, og slik får man inntrykk av at man blir kjent med henne.
– Bare et inntrykk?
– Det er en fremstilling av noe autentisk, og med det mener jeg at det er en dobbelthet. På den ene siden viser hun frem seg selv og det ekte livet. På den annen side er dette mediert og veldig planlagt, sier medieviteren.
Hun mener publikum kan få inntrykk av at alt er utilslørt og tilfeldig, men at det nok er langt mer planlagt enn som så.
– Det betyr ikke at jeg sier at det er kynisk eller uekte, men det tas bevisste valg hver gang et bilde blir tatt.
[ Jul hos Herr og Fru Larkin ]
Som folk flest
Gunn Enli, som også er prodekan ved Det humanistiske fakultet, har tidligere undersøkt norske partilederes imagebygging i sosiale medier. I forskningsartikkelen fra 2015 konkluderer hun blant annet med at «kravet til en mediert autentisitet [er] tydelig i sosiale medier ved at oppdateringer og bilder som signaliserer uformell spontanitet, har større gjennomslagskraft enn mer formelle og åpenbart planlagte oppdateringer».
– Norske politikere bruker sosiale medier i stor grad for å vise at de er som folk flest. Ved å dokumentere at de spiser vafler og går på ski, vil de overbevise om at de ikke er elitister, utdyper hun.
Hun forklarer derfor at Olaug Bollestad befinner seg innenfor en slags norsk tradisjon. Samtidig ser hun et tydelig skille mellom den aktive KrF-nestlederen og andre politikere.
Hun trekker frem at daværende KrF-leder Knut Arild Hareide la ut et bilde av deres nyfødte baby valgåret 2013. Hun beskriver dette som et fotografi som kunne stått i et album, og mener det er talende for hvordan mange politikere iscenesetter seg: en finpusset ekthet.
– Bollestads bilder er derimot ikke de du ville satt inn i album. De er ofte uflidde og rotete, og tatt i mindre oppstilte situasjoner. Der Hareides bilde var polert autentisk, går Bollestad mye lenger i det rufsete autentiske.
[ Sosiale medier var et fristed. Nå er det elendighet ]
Solbergs kjøkkenbenk
Hvordan Olaug Bollestads folkelige appell påvirker hennes posisjon som politiker, synes Gunn Enli er vanskelig å svare på. Hun mener en politikers karriere først og fremst avhenger av hvordan man agerer politisk.
– Kanskje må hun være mer tydelig enn andre på å vise de seriøse sidene? Det sies ofte at kvinner må jobbe dobbelt så hardt for å vise at man er flink.
– Men både Bollestad og statsministeren har valgt å vise litt mer rufsete sider i sosiale medier, og det ser ikke ut til å være noe hinder.
Enli påpeker at Høyres kommunikasjonsavdeling «gjør mye tull» med Erna Solberg på Instagram. Da Dagbladet intervjuet Erna Solberg sommeren 2013 – bare måneder før hun ble valgt til landets statsminister – fikk et bilde av hennes rotete kjøkken mye oppmerksomhet.
– Det ble diskutert om det var konstruert autentisk eller om det var autentisk. Det hjalp henne uansett å gi et folkelig image, og har i hvert fall ikke skadet henne.
Olaug Bollestad hadde ikke anledning til å kommentere saken før helgen.