Kultur

Kringkastingsrådet kritisk til NRKs musikkmangfold

ALLMENNKRINGKASTER: I dag var den norske musikkens posisjon hos NRK tema for Kringkastingsrådet. – Jeg elsker NRK, men her har dere en dårlig sak, oppsummerte rådsmedlem.

Da Norsk komponistforening klaget NRKs musikk-profil inn til Kringkastingsrådet i slutten av februar, beskrev styreleder Jørgen Karlstrøm det som «et siste forsøk på å få noen til å ta ansvar og vurdere realiteten».

I dag møttes NRKs rådgivende organ for å vurdere klagen. Fremfor å diskutere det som vanlig, viet NRK ekstra tid til den omfattende klagen. Under bolken «Slik jobber NRK med norsk musikkliv», fikk Karlstrøm holde innledende appell.

– Tittelen for min innledning burde kanskje heller vært sånn jobber ikke NRK med norsk musikkliv, sa Karlstrøm – dels på fleip, dels for å gir uttrykk for sitt ståsted.

– Benekter

Den omfattende klagen fra Norsk komponistforening strakk seg over et tolv sider langt dokument, og styreleder Jørgen Karlstrøm trakk frem momenter derfra i sin innledning. De tre overordnende ankepunktene til foreningen, er at 1) NRK ikke står for bredde og mangfold i musikken, 2) at norske opphavere ikke får spillerom og 3) at redaksjonelt innhold om musikk har blitt borte.

I tiden etter at klagen ble offentlig kjent, har de mottatt massiv respons, fortalte han.

Jeg har sjelden sett en klager som gir seg selv så vide rammer for hva man kan klage på og mene noe om

—  Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef

– Både NRK-plakaten og NRKs langtidsstrategi 2019-2024 forteller med all tydelighet at de har andre mål enn kommersielle kanaler, og vi etterspør altså en undersøkelse av om NRK oppfyller dette.

Karlstrøm mente at musikk er begrenset til underholdning, og at de dermed ikke tar lytterne på alvor.

– Vi opplever at programmeringen blir styrt av tall som er lette å måle, sa han.

Som han tidligere har sagt til Vårt Land, gjentok han også opplevelsen av at NRK ikke gir gode svar.

– Vi opplever at NRK har vært defensive og langt på vei benektet det alle kan både se og høre – at tilbudet på kultursiden, og spesielt musikken, er dramatisk svekket, sa Karlstrøm til Kringkastingsrådet.

.

– Gir seg selv vide rammer

Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, avsluttet dagens seanse i Kringkastingsrådet, og påpekte at musikkoppdraget er en sentral del av allmennkringkasters mange oppgaver. Han sa videre at det bare skulle mange at NRKs musikkprofil og -strategi ble diskutert, og understreket at det var de selv som initierte denne gjennomgangen i stedet for å bare behandle klagen som vanlig.

Likevel synes han Karlstrøm og Norsk komponistforening har tatt seg noen friheter.

– Jeg har sjelden sett en klager som gir seg selv så vide rammer for hva man kan klage på og mene noe om, sa Eriksen.

Samtidig understreket han at han har stor respekt for Norsk komponistforenings faglighet og deres rolle som en fag- og interesseorganisasjon som jobber for sine medlemmer.

– Men skal vi ha en ordentlig diskusjon, må vi også anerkjenne at det er et fag å lage radio og et fag å lage en musikkprofil. Det er vanskelig å snakke om NRKs musikkprofil. Det handler egentlig om NRKs musikkprofiler.

Tidligere i gjennomgangen fikk en rekke sentrale NRK-ledere anledning til å fortelle om hvordan deres avdeling jobber med musikk generelt og norsk musikk spesielt. Tilsvar kom også mediedirektør Øyvind Lund med, som Eriksen også refererte til i sitt innlegg.

Lund svarte på påstanden om at NRK ikke løser oppdraget sitt. Han bemerket at oppdraget til NRK vurderes hvert år, og at Medietilsynet ikke har fått noen anmerkninger for dette de siste årene.

Kringkastingssjefen fortsatte med å si at påstander som at «mangfoldet er borte» og «det spilles bare mainstream» er lite presise.

– Det er virkelig ikke påstander jeg kjenner meg igjen i, og det er heller ikke belagt med fakta. Jeg opplever, og våre analyser viser, at vi har et svært mangfoldig tilbud.

– Det er ikke sånn lenger at man kan tvinge folk til å høre på noe de ikke vil. Hovedteorien synes å være at setter man bare på noe folk burde høre – på en bred kanal – så når det bredt ut. Det er en fryktelig dårlig strategi i dag.

Han avsluttet sitt innlegg med å si at han ser frem til videre diskusjon om norsk musikkliv, men ba om en anerkjennelse av at dette er trender og medievaner vi ikke kan snu.

Kritisk råd

Samtlige medlemmene i rådet som uttalte seg, takket Norsk komponistforening for klagen og var langt på vei enig i deres beskrivelse av musikkens stand hos statskanalen. Flere etterlyste mangfold og variasjon.

Rådsmedlem Torgeir Uberg Nærland, som til vanlig er postdoktor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, mente det var på høy tid at denne debatten ble reist.

– Jeg vil understreke at de har noen skikkelige gode programmer som spiller musikk utenfor «mainstreamen». Samtidig er mitt inntrykk at det over lengre tid har skjedd en stille glidning i NRKs forståelse av deres eget oppdrag, sa Nærland.

Han trakk frem at han mener NRK preges av en minste felles multiplum-estetikk, og at han dermed har problemer med å forstå statskanalens forståelse av musikkmangfold.

– Jeg støtter klagere om at det er på høy tid med overgripende diskusjon om hvilken rolle NRK skal ha i, sa han.

Ap-politiker Tove Karoline Knutsen, som også har sittet i NRKs styre, bemerket at flere av tingene som ble trukket frem i klagen, har plaget henne lenge. Hun er kritisk til at «alt er utformet etter rotasjonsprinsippet» og mener det hun beskriver som spillelistesyndromet må bort.

– Jeg elsker NRK, men her har dere en dårlig sak.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur