Kultur

Jazz- og kirkemusikkfestivaler fortsetter med våpen-sponsor

KULTURSPONSOR: Kongsberg Jazzfestival brøt med våpen-sponsor, men gjorde helomvending etter voldsomme reaksjoner. – Det uhørte presset festivalen opplever går ut over selvråderetten, sier leder i Norsk Jazzforum. Kirkemusikkfestivalen Glogerfestspillene lever godt med Kongsberg Gruppen som sponsor.

Etter å ha brutt med hovedsponsoren Kongsberg Gruppen, gjorde styret i Kongsberg Jazzfestival om sitt vedtak. Mandag pågikk forhandlinger med hovedsponsoren om fortsatt samarbeid. Festivalens styreleder Juel H. Rye har ingen kommentar til forhandlingene.

20 års samarbeid

Jazzfestivalen på Kongsberg er landets største og har fylt byen med liv hver sommer siden 1960-tallet. Tidligere Kongsberg Våpenfabrikk, nå Kongsberg Gruppen, har enda lengre røtter og er byens hjørnesteinsbedrift. I 20 år har festivalen levd med våpenprodusenten som hovedsponsor.

Samarbeidet har gjort at profilerte musikere har boikottet festivalen, fordi de ikke ville være med på en festival støttet av en våpenindustrien. Styret valgte derfor i oktober å ikke fornye avtalen med Kongsberg Gruppen.

Festivalen har tidligere forsvart seg med at det å ta avstand fra Kongsberg Gruppen også vil være å ta avstand fra store deler av lokalsamfunnet og mennesker som har fulgt festivalen som publikummere eller frivillige siden starten.

---

Kongsberg jazzfestival

  • Norges største jazzfestival startet som Kongsberg Jazz-Weekend i 1964.
  • Ragnhild Menes tok over som festivalsjef i høst.
  • Festivalen hadde i 2019 35 millioner i driftsinntekter.

---

Brudd

Sist uke avslørte Laagendalsposten at bruddet var et faktum. Reaksjonene fra politikere og innbyggere var kraftige. Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) sa til Laagendalsposten at hun ble opprørt og ba festivalledelsen be de ansatte i Kongsberg Gruppen om unnskyldning.

Etter reaksjonene stilte festivalstyret sine plasser til disposisjon. Deretter gjorde de helomvending og opphevet vedtaket fra oktober, for å kunne gjenoppta dialogen med Kongsberg Gruppen.

Et opprop fra 26 talspersoner i Jazz-Norge gir uttrykk for en kraftig reaksjon på det politiske presset festivalen er utsatt for. «Sjølvråderetten til den enkelte kulturaktør må aldri vika», skriver flere av landets jazzfestivaler og Norsk jazzforum.

Armlengde

– Det presset festivalen opplever går ut over selvråderetten. Sånn kan vi ikke ha det. Jazzforum slutter opp om en festival som ikke bare er lokal, men av nasjonal og internasjonal betydning. Armlengdes avstand må gjelde også her, sier Gry Bråtømyr, daglig leder i Norsk Jazzforum.

Armlengdes avstand må gjelde også her

—  Gry Bråtømyr

– Hvor sterkt har presset vært fra bransjen?

– Det vet jeg ikke, men debatten har gått lenge, også om sponsing fra oljebransjen. Det er en sak med mange sider og handler delvis om saker som ligger i Stortinget når det gjelder eksport til krigførende land, sier hun.

Kirkemusikken

Glogerfestspillene er byens andre festival. Også denne kirkemusikkfestivalen har Kongsberg Gruppen som sponsor. I år skulle festivalen feire 20 årsjubileum, men måtte avlyse på grunn av pandemien.

Styreleder Torkild Bjørnson sier han følger diskusjonen rundt Jazzfestivalens samarbeid med Kongsberg Gruppen.

– Jeg tror at ting er kommet skjevt ut. Slike diskusjoner blir lett basert på følelser og ikke på fakta. Man må sette seg inn i hva Kongsberg Gruppen står for totalt. Det viktige for oss er det etiske. Vi har et åpent og greit forhold til Kongsberg Gruppen og diskuterer etiske spørsmål. Vi ønsker å operere etisk. Det gjør vi, og det føler vi at Kongsberg Gruppen gjør, sier han.

Nå ser Bjørnson fram til hva partene kommer fram til av avtaler for sitt samarbeid.

– De støtter Glogerfestspillene økonomisk, ellers er det armlengdes avstand. For oss er all støtte viktig. Vi har flere samarbeidspartnere. Vi har et godt og åpent samarbeid med blikket framover mot festspillene i 2022, 2023 og fram til byjubileet i 2024.

Hva tenker du om presset Jazzfestivalen er utsatt for fra politisk hold?

– Jeg tror ikke vi ville ha opplevd en slik konflikt. Vi behandler spørsmål åpent i styrende organ, og ville tatt det opp med Kongsberg Gruppen og ikke latt oss styre av politikere, sier Bjørnson.

Ikke drøftet i Fellesrådet

Glogerfestpillene er underlagt Kongsberg Kirkelig Fellesråd der Anne Berger er leder. Konflikten har ikke vært drøftet i rådet, men hun vil rådføre seg med de andre medlemmene de nærmeste dagene.

At næringslivet er en del av det synes jeg er bra.

—  Anne Berger

– Vårt ønske er å videreføre avtalen. Jeg har vært med lenge både i formannskap og fellesråd og sett hvor positivt samarbeide er for Kongsberg-samfunnet. At næringslivet er en del av det synes jeg er bra.

– I hvilken grad har samarbeid med en våpeneksportør vært tema?

– Det har ikke vært diskutert i min tid. Jeg har vært med i formannskapet i 20 år og har ikke hatt den diskusjonen der heller. Jeg synes det blir et negativt fokus på noe som faktisk er mye av vår historie. Jeg synes det er synd hvis ikke det blir en god dialog og samarbeid videre mellom kulturen og næringslivet. Kongsberg Gruppen gir penger og det er ikke knyttet noe reklame til det, sier Berger.



Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Mer fra: Kultur