Kultur

Anki Gerhardsen: Tolker ikke NRK-tabbe som jødehat, men Israel-kritikk

YTRINGSFRIHET: NRK fjernet program etter massiv kritikk mot Israel-tirade og anklager om antisemittisme.

– Jeg tolker ikke det han sier som antisemittisme, men jeg forstår godt at det likevel kan oppleves som jødehat, sier Anki Gerhardesen, som er medlem i regjeringens ytringsfrihetskommisjon.

Kritikken har vært massiv mot programleder Shaun Henrik Mathesons tirade om Israel i tirsdagens utgave av NRKs «Shaun på P13». Antall klager til Kringkastingsrådet har for lengst passert 300.

I programmet snakker Matheson om hvordan han skulle ønske at en god nyhet om effekten av en koronavaksine hadde kommet fra et annet land enn «apartheidstaten» Israel. Særlig følgende utsagn har ført til anklager om antisemittisme:

«Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også».

– Må ikke snevre inn rommet for å kritisere en stat

– Jeg synes det er ganske tydelig at det er staten Israel han forbanner, selv om det er uvant å høre en programleder være så uttalt politisk, sier Anki Gerhardsen.

Hun er en erfaren debattant om temaene presse og ytringsfrihet.

– Hvorfor tolker du ikke utsagnene hans som antisemittisme?

– Slik jeg hører det, så tror jeg ikke han tenker på jøder, men på Israel. Man må lese og høre det han sier, så vi ikke snevrer inn rommet for å kritisere en stat, sier Gerhardsen.

Hun mener likevel tiraden er svært problematisk:

– Det han sier om at han håper vaksinen ikke virker på israelere er helt forferdelig. Det store problemet er at uttalelsen hans relativiserer menneskeverdet. Om folk skal leve og dø avhenger av om de er sympatiske eller usympatiske ut fra ens egen politiske vurdering. Nettopp den relativiseringen har tatt livet av millioner i verden, og det pågår fortsatt, sier Gerhardsen.

NRK beklager og har fjernet episoden

NRK har fjernet episoden fra sin nettspiller. Vårt Land gjengir passasjen fra programmet i sin helhet i bunn av denne saken.

– Det er over streken. Dette må vi bare beklage, og jeg skjønner godt at folk er sinte, sier underholdningsredaktør Charlo Halvorsen til NTB.

Episoden får ikke konsekvenser for Matheson, ifølge NRK-toppen, men den aktuelle delen av programmet vil bli avpublisert. Onsdag kveld var hele programmet fra tirsdagen borte.

– Vi synes det var over streken og et sleivspark i et direktesendt program, sier Halvorsen.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund mener imidlertid at det ikke holder å beklage at det var over streken.

– De må også si hvilken strek. De må erkjenne at det var antisemittisk, sier Kohn til Dagen.

Mímir Kristjánsson kritisk til at NRK fjernet episoden

Rødt-politiker og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Mímir Kristjánsson, er kritisk til at NRK har fjernet episoden.

– Svaret er ikke å fjerne saken, såkalt «kansellering», sier han.

Rødt-profilen viser dermed til den internasjonale debatten om såkalt «cancel culture» og ytringsfrihet. Enkelt sagt handler den om hvorvidt innhold som kan være støtende for minoriteter bør fjernes eller ikke.

– Det er bra at utsagnene kritiseres og at NRK sier at de ikke ønsker seg sånt på radio. Men å fjerne innslaget, selv det som ble sagt i mine øyne er antisemittisk, synes jeg er problematisk, sier Kristjánsson.

Slik gjør NRK det vanskeligere for folk å gjøre seg opp en mening, mener han, for spørsmålene deres blir stående ubesvart:

– Hvordan har han sagt det? I hvilken tone? Er det tøys? Er det et rasende oppgjør?

Alternativet til å la kontroversielle programmer ligge ute, er verre, mener Kristjánsson.

– Det ville være å fjerne ting i arkivene til NRK. Det er ikke så lenge siden Harald Eia var malt i «blackface» på NRK. Hvis vi ikke er prinsipielle her, så er det vanskelig å finne ut hvor de grensene går, sier han.

– «Muslim-testen» viser hvor selektiv ytringsfriheten er

– Reaksjonene på denne saken viser hvor selektiv ytringsfrihet ofte er, sier Kristjánsson

En av dem som raskt reagerte og krevde at NRK legges ned, var Frps Per-Willy Amundsen i VG, påpeker Rødt-profilen. Han oppfordrer til å bruke «muslim-testen» på reaksjonene som har kommet.

– Hadde dette blitt sagt om muslimer, ville en totalt annerledes forsamling krevd at innslaget ble fjernet. Da hadde den politisk korrekte venstresiden krevd det samme. Det viser hvor vanskelig dette er. I prinsippet støtter vi ytringsfrihet og at vi skal tåle å bli krenket. Men straks vi selv blir krenket, eller noen går for langt etter våre standarder, så krever vi at det skal fjernes, sier han, og legger til:

– At Per-Willy Amundsen kommer dundrende inn i glassbutikken på den måten, som en annen elefant, er absurd. Å fjerne noe man ikke liker på radio er et klart angrep på ytringsfriheten.

– Podkast-sjangeren har okkupert radiosjangeren

I senere år har norsk radio vært i endring. Podkast har gjort sitt inntog og det har påvirket radio.

– Podkastsjangeren har okkupert radiosjangeren. Det har blitt vanligere å ha en gruppe faste lyttere, som man «tømmer seg» til. Før var det mer allment og alle mulig slags folk hørte på, sier Kristjánsson.

«Shaun» er et lettbeint program, der programlederen ifølge NRK «sitter å babler fram til klokka er 17». Podkaster med frittalende programledere i sentrum, slik som «Tusvik & Tønne», har allerede rukket å få massiv kritikk og medieomtale etter kontroversielle utsagn.

Er det noe i den nye programlederrollen, som øker risikoen for at man kan «drite seg ut»?

– Jeg synes utsagnet på «Shaun på P13» var forferdelig, men det er vanskelig å konkludere med at han er antisemitt eller skal tas av lufta på bakgrunn av det. En skal ha forståelse for at ting kan komme feil ut. Men da må det reageres på. Det blir heldigvis gjort, sier Kristjánsson.

NRK bør ikke la noen «sitte og bable»

Hans kollega i Ytringsfrihetskommisjonen, Anki Gerhardsen, mener denne vendingen innen radio generelt er problematisk:

– Jeg skjønner ikke hvorfor NRK skal la folk sitte og bable uforberedt. Jeg merker det i flere programmer. Utbyttet for lytteren blir svakt. Det er en dårlig, men sikkert billig, måte å fylle sendeflatene på.

– Men er det ikke fortere gjort å «drite seg ut» med sånn radio? Og bør det da være rom for å glippe?

– Et format som ikke har etisk kontroll fra ende til annen, er svært problematisk. NRK har et mandat betalt av Norges befolkning. Da skal det være gjennomtenkt, gjennomarbeidet og etisk sjekket på forhånd. Det er den debatten vi virkelig burde ta. Hva skal vi med alle disse skravlekonseptene?

---

Dette sa Shaun Henrik Matheson

  • «Fader heller, vi får vel nesten ta med oss ja de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel… [ler] Jeg vet det. Hvor sykt er det! Gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du vet du hva, det aner jeg ikke faktisk. Men vi har jo lest om dette i avisene i dag, vi hørte akkurat om det på Dagsnytt her».
  • «Men både avisene og Dagsnytt glemte noe viktig, eller unnlot å nevne det, noe vi aldri må glemme: Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte, som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap som israelerne utfører mot det palestinske folk.Visstnok så viser tall fra Israel da, at av mer enn 1 million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også».
  • «Sa jeg apartheid? Jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for 14 dager siden fikk de 100, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2.100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det. Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er.»

Kilde: Med Israel For Fred, NRK

---


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur