Kultur

1.700 lys i Nidarosdomen på julaften

BELYSNING: Julaften og første juledag kan du se Nidarosdomen slik du aldri har sett den. - Det nye lysanlegget forsterker oppmerksomheten om gudstjenestens handlinger, tror domprost Ragnhild Jepsen.

Arbeidet har pågått i tre år og kostet 25 millioner. Gamle pendler og lysekroner fra 1950 og -60-tallet er fjernet. Kilometere med kabler er trukket, elektromontørene har foretatt 30.000 koblinger for å få 1.700 nye lyspunkter på plass. Ansvarlig for anlegget er den prisbelønte lysdesigneren Erik Selmer. Han sammenligner den gamle belysningen med en gatebelysning. Gatelyset er nå erstattet med et anlegg som er programmert for ulike gudstjenester og konserter. Påskefeiringen har fått sitt eget lysprogram. Fra Langfredagens mørke kan menigheten bli med inn i påskemorgenens lys. Med først er det jul.

Nytt blikk

Domprost Ragnhild Jepsen er begeistret. Hun tror lyset vil gi mange nye muligheter. Både ved gudstjenester, konserter og for de som kommer for å se nasjonalhelligdommen.

– Det gjør at vi kan bruke kirka på en bedre måte. Ved å sette lys på gudstjenestelige handlinger, kan vi rette menighetens oppmerksomhet inn mot alter og døpefont når det er der det skjer. Det vil selvsagt være til nytte når vi synger salmer, sier hun.

---

Julegudstjenester

  • Julaften overfører NRK gudstjeneste med kapellan Marie Farstad, Nidarosdomens guttekor med dir. Bjørn Moe og domkantor Petra Bjørkhaug
  • Første juledag overfører NRK høytidsgudstjeneste med biskop Herborg Oline Finnset, domprost Ragnhild Jepsen, Nidarosdomens jentekor dirigert av Anita Brevik, Trondheim Vokalensemble, domkantor Petra Bjørkhaug og et blåseensemble.

---

Jepsen tror lyset vil gi en bedre opplevelse fordi det øker konsentrasjonen og oppmerksomheten. Den store katedralen har mange mindre rom som nå blir mer tilgjengelige enn de har vært. Kvinnenes minnekapell i nordre tverrskip er et slikt rom. Et annet er Johanneskapellet som blant annet brukes til morgenbønn.

– Rom som knapt har vært tilgjengelige, åpner seg nå med det nye lyset. Det er ikke alltid vi har store forsamlinger. I pilegrimsgudstjenester, konfirmantgrupper og også ved vigsler kan vi brukes det lys som egner seg, sier Jepsen som også er glad for at at kirkebyggets mange detaljer som man knapt har sett før, kommer til syne.

Rom som knapt har vært tilgjengelige, åpner seg nå med det nye lyset

—  Ragnhild Jepsen

På TV

Både på julaften og første juledag overfører NRK gudstjenester fra domkirka. Tidligere har det vært forbundet med mye arbeid og store kostnader. Når NRK sender gudstjenester både julaften og første juledag er det Dag Samuelsen som er lysansvarlig. Tidligere har NRK-mannskapet brukt rundt sju dager på å rigge seg til. Nå vil jobben ta et par dager, med færre folk. Samuelsen anslår en effektivisering på 80 prosent.

– Vi er mest opptatt av at folk skal se bra ut. Derfor har vi fortsatt en jobb å gjøre, sier Samuelsen.

Han lover seerne en annen opplevelse. Interiøret vil være mer synlig og gi et sterkere inntrykk av katedralen. Erik Selmer har tidligere designet lysanlegget i St. Petri kirke i Stavanger. Samuelsen tror imidlertid det knapt er noen annen kirke i Norge som gir gode TV-bilder uten en omfattende lyssetting. Sammenlignet med for eksempel Oslo domkirke, mener han det ligger til rette for langt bedre TV-bilder fra Nidarosdomen.

– Nidarosdomen kunne virke dunkel selv når vi «dunka til» med lys. Vinduene er også mørke med dypt fargede glassmalerier. Så selv midt på dagen framstår de som mørke, sier han.

Ekspert

Hver sommer er Olavsfest en storbruker av domen. Da er det Jakob Weibull som er arrangementssjef. Også han er glad for de mange nye mulighetene til å skape ulike stemninger i rommet.

– Men man bør ha folk som kan det. Det er fort gjort å kjøre alt lyset på en gang og da mister man magien. Brukt riktig gir det store muligheter, sier han.

Også Olavsfest trenger ekstra belysning til sine arrangementer, men der riggingen i domen tidligere krevde dobbelt så langt tid som andre lokaler, vil det nå kunne gjøres med normal innsats.

Noen savn

Lysanlegget har vært i bruk en periode allerede og de første reaksjonen er kommet.

– Når alt lyset står på, synes noen det er fantastisk, mens andre lengter tilbake til den mørke katedralen. Fullt lys på gir godt arbeidslys for de som skal vaske, vedlikeholde og øve. Når vi nå har begynt å bruke det mer slik det skal gjøres, vil rommet være mørkt i det daglige, sier Jepsen.

Lysdesigner Erik ­Selmers ­merittliste omfatter lyssetting av ­festningene Akershus, ­Fredriksten og ­Oscarsborg. Han har lyssatt Munk­holmen og Eidsvolls­bygningen - lyset i Lærdals­tunnelen er også hans verk. Han ser ikke noe stort problem ved bruken av anlegget.

- En rekke forskjellige lyssettinger for gudstjenester, orgelkonserter og korkonserter er nå programmert inn i et styringstablå der de ansatte i Nidarosdomen enkelt kan trykke på den knappen som aktiviserer den lyssettingen de ønsker, sier han.

---

Lyset

• 1700 nye lyspunkter.

• Pris 25 millioner kroner.

• Finansiert av stat, fylke, kommune, private selskap og privatpersoner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur