Kultur

– Vi kommer nær i en tid der vi oppfordres til å holde avstand

JULESALMEDUGNAD: Nå som mørket føles mørkere, har Helene Bøksle omsider tatt mot til seg og begynte å synge «Nordnorsk julesalme».

Helene Bøksle har i mange år ønsket å synge «Nordnorsk julesalme», gjøre den til en del av repertoaret. Men noe har holdt henne igjen.

– Jeg har tenkt at jeg, som kommer fra den sørligste byen i Norge, ikke kan synge den. Hva vet jeg om mørketida?

Men noe endret seg i år.

– Er det noe vi alle har trengt gjennom denne tiden som har føltes mørkere enn noen gang, er det lys. Jeg tror «Nordnorsk julesalme» rører noe ved oss uavhengig av om vi kommer fra Tromsø eller Mandal.

Bøksle opplever teksten som en ydmyk påminnelse om vår felles historie og om ting vi har tatt for gitt, som hun mener vi nå ikke må glemme.

– Jeg tror den rører noe i oss om hvor vi kommer fra og hvem som har vært her før oss, generasjon etter generasjon.

Mørket føles mørkere

Helene Bøksle er på det hun beskriver som «en slags juleturné». En del konserter gjennomføres, noen har blitt avlyst, og tidligere denne måneden spilte hun for 50 stykker i storslåtte Grieghallen i Bergen. En scene hun i fjor stod på foran 1.600 mennesker to kvelder på rad.

– Det rare er likevel at det er en av de fineste konsertene jeg har gjort på lenge. Jeg bestemte meg for å gi alt uansett, og følte jeg stod med hjertet i hånda og sang. Også var det akkurat som de som satt i salen gjorde det samme tilbake.

Helt siden regissør og skuespiller Bentein Baardson for tjue år siden gjorde henne oppmerksom på at hvor mange som sitter i salen er likegyldig – og at det er din egen prestasjon som teller – har hun hatt det med seg som en slags ledestjerne.

– Det kan være den ene som trenger en fin, musikalsk opplevelse. Derfor skal du alltid gi alt.

– Så vi er på en turné som kjennes veldig sterk og meningsfull. Publikum sitter spredt, men det er akkurat som om disse sangene gjør at vi kommer nær i en tid der vi oppfordres til å holde avstand.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur