Kultur

– Salmen ble til etter at vi selv ble foreldre

JULESALMEDUGNAD: Etter at Hilde Trætteberg Serkland selv ble mor, fikk hun et helt annet syn på den romantiske julekrybben.

Sammen med ektemannen Trond har skuespiller og låtskriver Hilde Trætteberg Serkland gitt ut flere salmer under prosjektet «Salmar for dagane» det siste året. Det uttalte målet på starten av året var å skrive salmer «som kan speile livene våre og hverdagen vi lever i».

Lite viste noen av oss hvordan hverdagen vi lever skulle snus på hodet.

Derfor har blant annet Hans Olav Mørks dikt «Vi skal møtes» – som Trætteberg Serkland senere tonesatte og fremførte – blitt en naturlig del av prosjektet. Han publiserte diktet bare én dag etter at Norge hadde innført de strengeste tiltakene siden krigen.

Kaotisk å føde

I Vårt Lands julesalmekalender har hun valgt seg ut en annen salme fra «Salmar for dagane»-prosjektet: «Julesang». Også denne har hun skrevet sammen med ektemannen Trond. Med seg på piano har hun Helge Lilletvedt.

– Teksten ble til etter at vi ble foreldre selv. Da skjønte vi i mye større grad hva opplevelsen i stallen handlet om. Den ble mye nærere for oss, og vi syntes det var fint å lage en tekst som var menneskelig og fysisk.

Trætteberg Serkland forteller at hun har langt enklere for å gå inn i det menneskelige i Bibelen enn det guddommelige. Etter selv å ha født et barn, tenker hun spesielt på kontrasten mellom de pene julekrybbene der alt er lunt, fint og kontrollert og det historien skal ha det til at faktisk skjedde i en stall i Betlehem.

– Det er ikke kontroll når et barn blir født, man vet ikke hvordan man holder det engang, ler hun og legger til:

– Bare det å løfte babyen fra underarmen og opp til skulderen føles som en voldsom seier.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur