Kultur

– Musikk er viktigere enn noen gang

JULESALMEDUGNAD: Vokalgruppa puster liv i en kjølig salmeklassiker i dagens luke i adventskalenderen.

Det var alt Elisabeth Anvik som fikk ideen om at vokalgruppa PUST skulle synge «I den kalde vinter».

– Det er noe fint med kulda. Den er vakker når isen legger seg på vannet og frosten griper tak i alt. Og så er den funksjonell og livsnødvendig når den konserverer og passer på ting som ligger i dvale.

Bandkollega Håvard Gravdal er enig i Anviks oppsummering.

– Det er en invitasjon inn i kontrastene mellom det kjølige og det varme. Hvordan kan det kalde være noe som får oss til å bli skjerpet?

Ellevte juleturné

I tillegg til Elisabeth Anvik og Håvard Gravdal, består PUST av Camilla Susann Haug, Anne Hilde Grøv, Jostein Hasselgård og Mads Iversen.

De har for lengst gjort det til en tradisjon å dra på juleturné, og kombinerer gjerne tradisjonelle folkemelodier og folkekjære julesanger.

– Vi har kalt turneen Julero i alle år, og det er et slags stemningsfullt konsept med låter som får publikum til å sende skuldrene. Julehøytiden er en tid for ro og avkobling, sier Håvard Gravdal.

Selv om vokalgruppa nå er i gang med sin ellevte juleturné, var det ikke gitt at det skulle skje i år. Både finansielle og helsemessige hensyn ble vurdert.

– Det var lenge mye som tydet på at vi kunne ha 200 publikummere på alle konserter, og det ville vært i takt med hva vi har vært vant til. Men når det innskrenket til en grense på 50, måtte vi ta en runde om det var økonomisk forsvarlig.

Da de omsider fikk støtte fra Kulturrådet gjennom stimuleringsordningen, ble avgjørelsen langt enklere. Planen var opprinnelig seksten konserter, men de endte med halvparten.

– Vi synes det er verdt å synge for 50. Det er viktig for oss som artister i et år som har vært inntørka, å kunne gjøre det vi kan for å holde aktiviteten i gang. Dessuten tror jeg musikk er viktigere enn noen gang i et stengt samfunn som nå.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur