Kultur

Duoen gjør egen vri på kjente juleklassikere

JULESALMEDUGNAD: Før årets juleturné forbereder Marte Wulff og Charlotte Qvale seg på intimkonserter på store scener.

De er en slags juleduo, Marte Wulff og Charlotte Qvale. Det har de vært helt siden de laget «Vi feirer jul» i 2014, en sang som i dag har over 1,2 millioner avspillinger på Spotify.

– Da Charlotte og jeg begynte å beskjeftige oss med julemusikk for noen år siden, var det hele tiden et kriterium å gjøre det til vårt eget, sier Wulff.

Siden da har de to sørlendingene gjort det til en vane å fremføre tradisjonelle julelåter på utradisjonelt vis. Derfor var velkjente «Glade jul» er klar kandidat til Vårt Lands julesalmedugnad.

– Det er noe nært og nesten litt vemodig med noe som er så enkelt og så kjent hvis man tar det litt ned, sier Qvale.

– Sjela til folk

Pandemien og tilhørende smitteverntiltak har satt en stopper for mange kulturarrangementer det siste halve året. En rekke av årets julekonserter er avlyst landet rundt. Også Marte Wulff og Charlotte Qvales planlagte juleturné er nedskalert, men de får gjennomført en «bitte liten turné».

– Det blir intimkonserter på store scener. 50 publikummere på steder som har plass til 400, ler Wulff.

Selv om hun er fornøyd med å kunne samle bandet og spille et knippe konserter, er hun langt ifra fornøyd med myndighetenes prioriteringer.

– De lar kjøpesentre og den slags være åpent, så det føles som om markedet får styre også dette. Kultur skal ikke først og fremst generere penger, men handler om menneskemøter og sjela til folk.

Qvale bemerker at dette er en tid der folk søker lys og trøst, noe det også til vanlig er mange som gjør i jula.

– Motsetningene blir så utrolig store. Har man det bra, føles det bare bedre, og har man det ikke bra, føles alt bare verre.

Det er fem år siden sist den selverklærte juleduoen ga ut en jule- og vinter-relatert låt. I år hadde de «ikke så mye julete å si», men hadde begge klare tanker om hva de ville uttrykke.

– Vi hadde ingen plan, men budskapet kom tydelig frem uten at vi hadde diskutert det. Det var nok et formidlingsbehov hos oss begge.

Det endte i den ennå ferske singelen «Mens alle sover».

– Det er en bekymringsfull tid på mange måter. Vi prøvde å fange den isolasjonen som du kan føle når du er oppe om natta, men også den som mange føler på nå, sier Wulff.

Samtidig er det et slags sobert håp der. For, som Wulff sier: «ting har jo en tendens til å lysne igjen».

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur