Kultur

– Lidelseshistorien er overalt

KIRKEMUSIKK: Med neste års kirkemusikkfestival, vil Bente Johnsrud trekke paralleller mellom de bibelske lidelseshistoriene og vår egen samtid.

Årets utgave av Oslo internasjonale kirkemusikkfestival – 20-årsjubileet – skulle gå av stabelen 13. mars. 12. mars ble de strengeste tiltakene etter krigen innført og Norge ble stengt ned.

– Jeg er gift med en lege, og i oppkjøringen vår begynte jeg å ane at noe var feil. Samtidig skulle det være jubileum og alt var planlagt til minste detalj, forteller festivaldirektør Bente Johnsrud.

Men i likhet med alt annet ble også kirkemusikkfestivalen avlyst. Når Johnsrud nå har fått det på avstand og ser tilbake på de heseblesende marsdagene, er hun egentlig takknemlig for at det gikk som det gikk.

– Jeg er glad for at nedstengningen skjedde før festivalen rakk å starte. Hvis det ikke hadde skjedd, kunne festivalen plutselig ha forårsaket smittet hos mange mennesker. Hvis det var noe jeg takket Gud for, var det det.

---

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival

  • Festivalen ble grunnlagt i år 2000 av Bente Johnsrud, som også er festivaldirektør og kunstnerisk leder.
  • Jubileumsfestivalen i våres ble avlyst på grunn av koronapandemien.
  • Arrangeres 12.-21. mars 2021.
  • Konsertene holdes i Oslos kirker, med Oslo Domkirke som hovedarena.

---

Lyseblått håp

Bente Johnsrud er festivaldirektør og kunstnerisk leder, og startet Oslo internasjonale kirkemusikkfestival for tjue år siden. Hun beskriver seg selv som en realist, men våger også å være optimistisk. For selv om situasjonen den siste tiden har vært mørkerød, er omslaget på neste års festivalprogram lyseblått.

– Jeg håper virkelig vi kan gjennomføre festivalen neste år. Bare se på forsiden til programmet – er ikke håpet lyseblått? Om du ser ekstra nøye ser du også at bildene på forsiden er teipet fast. Det har vært en gjennomgående spøk mens vi har jobbet med programmet, at nå er ting så usikre at utøverne må teipes fast.

Sant å si var neste års program klart allerede i mars i år. Da avlysningen var et faktum, stod det klart for Johnsrud at mange av programpostene måtte overføres til de neste årenes programmer.

Hun anslår at åtte-ni konserter er tatt med fra 2020 og over til 2021. Blant dem er verdenspremieren på Matteuspasjonen av Bent Sørensen, som har gått fra å avslutte til å åpne festivalen. Den danske komponisten regnes som en av vår tids mest anerkjente komponister.

Lidelseshistorien

Kirkemusikkfestivalen har alltid sluttet to uker før palmesøndag, men neste år har Johnsrud forskjøvet festivalen enda en uke, enda litt nærmere påsken. Hun minnes selv – da hun startet å jobbe i Oslo domkirke for nærmere 30 år siden – hvor sterk opplevelse det første møtet med påskeprogrammet i Domkirken var.

Hun ser på påsken som en av de mest sentrale kristne høytidene i kirkeåret, og ønsker å gjøre publikum enda mer oppmerksomme på påskeprogrammet i byens kirker. Derfor er påsken et hovedtema for neste års festival, og spesielt lidelseshistorien

– I den verden vi lever i er det mye lidelse. Alle møter lidelse på en eller annen måte, selv om det er på veldig ulikt vis. De fleste komponister har skrevet musikk over påsketematikken og nettopp lidelseshistorien.

Noe av målet med neste års festival er å trekke linjer mellom lidelseshistoriene fra Bibelen og de lidelseshistoriene som preger vår tid.

Som alltid arrangerer festivalen også foredrag, deriblant av sosialantropolog Michelle A. Tisdel. Vårt Land har tidligere skrevet om hennes innsamling av plakater etter Black Lives Matter-demonstrasjonene i Norge, som hun vil bruke til å trekke linjer til en borgerrettighetskampen som har pågått i Norge i mange år. Under kirkemusikkfestivalen skal hun foredra om tilhørighet og diskriminering, og hvilke lidelser dette medfører.

Finne mening

Bente Johnsrud har fulgt med på debatten om kvinnelige prester som har pågått denne høsten. I den sammenheng trekker hun frem en annet punkt på neste års festivalprogram: den islandske komponisten Hugi Guðmundsson. Med prosjektet The Gospel of Mary tematiserer han kvinnens plass under utviklingen av oldkirken, og vil vise frem at deres betydning har blitt tonet ned gjennom årenes løp.

– Det har vært interessant å se hvordan Hugis arbeid har fått en slags gjenklang i den debatten. Da jeg ble ansatt i Domkirken for 30 år siden var det få kvinnelige prester, men dette har jo endret seg betydelig. Derfor trodde jeg man hadde kommet lenger enn det høstens debatt har fått frem.

Lidelsen og prøvelsene kommer i mange former. I forordet til programmet siterer Johnsrud Friedrich Nietzsche: «Å leve er å lide, å overleve er å finne mening i lidelsen». Hun er enig i den tyske filosofens noe dystre, men treffende oppsummering av livet selv.

– Jeg tenker at det er sånn det er, at det gjelder å finne mening i det som ikke går slik vi har tenkt ,i livserfaringer og hendelser vi ikke rår over.

– Det å finne mening i livet er vanskelig, men det er vel det som er et menneskeliv.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur