KULTUR:

– Statsbudsjettet svarer ikke på utfordringene som er på kulturfeltet

Det er vel og bra at stimuleringsordningen videreføres, men det er ikke nok, mener Knut Erik Tveit, kulturrådgiver i Den norske kirke.

For å bidra til at kulturlivet, frivilligheten og idretten skal klare seg gjennom koronakrisen, foreslår regjeringen å bevilge 2,25 milliarder kroner til stimulering. Det fordeler seg slik: I underkant av 1,1 milliarder til kultur, og drøye 1,2 milliarder til idrett og frivillighet.

Knut Erik Tveit, kulturrådgiver i Den norske kirke (Dnk), synes ikke dette er mye å rope hurra for.

– Statsbudsjettet svarer ikke på de utfordringene som er på feltet. Hadde de gjort det, burde stimuleringspakken vært betydelig større, særlig ettersom kompensasjonsordningen bortfaller.

Store tap

Kulturlivet har slitt etter at Norge stengte ned landet i midten av mars og de strengeste tiltakene siden krigen ble innført. Store og små kulturarrangører har måttet eller sett seg nødt til å avlyse arrangementer, noe som også har rammet utøvere og rekken av underleverandører som må til for å gjennomføre et kulturarrangement.

En rapport utarbeidet av Kulturrådet og analysebyrået Menon viste at kultursektoren tapte 1,5 milliarder fra midten av mars og ut april.

Etter hvert ble den mye omtalte kompensasjonsordningen etablert. Ordningen har kompensert blant annet kultursektoren for tap og ekstrautgifter i forbindelse med avlysning eller nedjustering av arrangementer. I takt med at pandemien har vedvart, har ordningen blitt videreført en rekke ganger.

Reagerer på summen

Det ble nylig kjent at regjeringen nå faser ut denne ordningen til fordel for en stimuleringsordning. Regjeringen ønsker slik å belønne dem som faktisk gjennomfører kulturarrangementer, og dermed – forhåpentligvis – stimulere til at flere vil arrangerer konserter, sceneforestillinger og annet.

At denne ordningen videreføres, synes Dnk-kulturrådgiver Knut Erik Tveit er gledelig. Likevel reagerer han på summen.

I perioden 1. september til 31. desember har regjeringen satt av 900 millioner til kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen for kultursektoren.

I forslaget til statsbudsjett for neste år er det satt av 1,065 milliarder til stimulering av kultursektoren, noe som er ment å vare halve året.

– De erkjenner at koronapandemien har gjort det særlig vanskelig for kunst- og kulturfeltet. Når man sier det, men samtidig går på en betydelig reduksjon, synes jeg ikke det henger så godt sammen.

LES OGSÅ:

• Kim Rysstad må skrote juleturné-drømmen

• – Vi risikerer at musikknæringen forvitrer

• «Raja må ta ansvar for at andre næringer enn kultur har fått sine ønsker fortere innfridd», skriver Vårt Land på lederplass

---

Fakta:

---

Mer fra: Kultur