Kultur

Verdibørsen taper terreng – nede i bare én sending

NRK har droppet tre av fire sendinger av Verdibørsen. Fire av fem journalister er overført til annet arbeid. Kanalsjefen ønsker nye direktesendinger.

Verdibørsen – P2s magasin for etikk og livssyn – har gått på NRK siden 1991. Moral, filosofi, religion og livssyn er gjennomgående temaer, og brukes som utgangspunkt for å diskutere ­aktuelle problemstillinger. Da programmet startet sendinger i 1991, var det et lørdagsmagasin.

Slik holdt det seg frem til 2017 – da ønsket P2 å satse ytterligere på etikk- og livssynsprogrammet. Både sendeflaten og redaksjonen ble utvidet. Verdibørsen ekspanderte til timessendinger tirsdag, onsdag og torsdag, i tillegg til den faste lørdagssendingen.

– Vi ser at lytterne er opptatt av verdier, og derfor utvider vi sendingene. Det blir et større program og flere journalister, sa programleder Aase Cathrine Myrtveit til Medier24 i 2017.

I vår ble Verdibørsen tilbakestilt til kun å være et lørdagsprogram.

Varige koronaendringer

Da koronakrisen traff landet, måtte det store omstillinger til for oss alle. Som et resultat av det, ønsket­ NRK Radio å utvide sin egen dekning av den omseggrip­ende pandemien.

Derfor ble hverdagssendingene­ til Verdibørsen ofret til fordel for direktesendte sendeflater. Fire av de fem journalistene som da var tilknyttet Verdibørsen, ble omplassert til andre avdelinger på NRK-huset.

Ole Jan Larsen, kanalsjef i NRK P2, forteller at NRK så seg nødt til å flytte om på en del ansatte da koronakrisen inntraff.

– Vi sendte mye mer nyheter fra midten av mars og utover, blant annet i den hverdags­timen Verdibørsen pleide å gå. I den perioden ble det flyttet ressurser fra både kulturavdelingen og ­dokumentar og samfunn, over på nyhetsprogrammer.

– Vi måtte prioritere nyheter, rett og slett, sier kanalsjefen.

Ole Jan Larsen forteller at et av målene for P2, er å være en direktekanal.

– Nå er vi direkte fra Nyhetsmorgen starter og frem til Dagsnytt 18 går av lufta. Kanalen er direkte per i dag, og det nye programmet i tidsrommet kl. 13–14 skal være direktesendt.

Planlagte omstillinger

Til tross for at koronasituasjonen med tiden roet seg, holdt NRK seg til Verdibørsens reduserte sendeplan. I dag er det kun den mangeårige programlederen Aase Cathrine Myrtveit som utgjør programmets journaliststab.

Ole Jan Larsen forteller at endringer av NRK P2s sendeplan hadde vært tema allerede før korona. Han beskriver det å lage radio som «en balansekunst mellom å fornye og å bevare», og at særlig helgeflatene skal endres.

– Også før korona hadde vi en plan om å gjøre Verdibørsen til et helgeprogram slik som det har vært i flere tiår. Vi ønsker å dyrke Verdibørsen som et sterkt P2-program i helgen, og utvikle noe nytt på hverdagene i timen mellom kl. 13 og 14.

– Dere vil dyrke Verdibørsen, men har samtidig droppet tre av fire sendinger?

– Verdibørsen er et program som holder bra kvalitet, som vi vil dyrke som lørdagsprogram slik det har vært i alle år. Og så vil vi se på hvordan vi kan løse fremtidige sendeflater.

– Det er en del brytninger på religions- og livssynsfeltet. Man kunne kanskje tenkt at dette var en type tematikk det var naturlig å bygge ut snarere enn å gjøre mindre?

– Det er ikke avklart hva som blir profilen for det nye programmet. Det er ofte en krysning­ ­mellom samfunn og kultur i samtalene på P2. Jeg er derfor helt enig i at verdispørsmål og den type innhold passer inn i NRK P2s profil.

Larsen forteller at det ikke er utenkelig at livssyn også blir tema for kommende programmer, men at det nå er for tidlig å si noe om. Innen årsskiftet vil det nye tilbudet være på plass.

– Det vi er sikre på er at vi skal ta vare på Verdibørsen som et flott helgetilbud som mange setter­ pris på.

Et viktig program

Einar ­Duenger Bøhn, professor i filosofi ved Universitetet i Agder, har gjestet Verdibørsen mange ganger. Han sier han kanskje er farget av nettopp det, men mener like fullt Verdibørsen «alltid bør sendes ofte».

Einar Duenger Bøhn setter pris på Verdibørsens dvelende tilnærming til aktuelle spørsmål. Foto: Universitetet i Agder.

– Det gir ro og tid til refleksjoner. Verdibørsen er et program som tillater å dvele ved ting.

Bøhn (bildet) mener det «er nok av ­debattprogrammer», og tror det er viktig å ha programmer som har rom for å se på det store bildet.

– Jeg liker det apolitiske ved Verdibørsen, sier filosofen.

– Er det dermed negativt at det blir færre sendinger?

– Jeg vet ikke hva de skal ­erstatte det med, så det har jeg ikke noe svar på. Jeg er ikke ­interessert i å kritisere NRK.

Han sier han er glad for at NRK er en institusjon som ikke er kommersielt drevet, og setter pris på allmennkringkasterens litt smalere programmer. Han håper dette blir ivaretatt også i fremtiden.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur