Kultur

Knallhardt ut mot Kamelen-dom: – Hva er ytringsfriheten verdt?

Artisten Kamelen er dømt for å ha ropt «fuck politi» under en konsert. – Politiet bør tåle mer enn alle andre, kontrer artist Don Martin, som mener dommen er et tap for ytringsfriheten.

– Hvis det skal være begrensninger på hvordan man skal kunne kritisere politiet, hva slags land er Norge da? Hva er ytringsfriheten verdt, spør Martin Ahzami Raknerud, bedre kjent som artisten Don Martin.

Han er sjokkert og irritert etter at artisten Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som Kamelen, onsdag denne uken blant annet ble dømt for å ha ropt «fuck politi» mot to politibetjenter gjentatte ganger under en konsert i Kristiansand.

– Nettopp fordi de er på jobb mener jeg de skal tåle mer enn andre, ikke mindre. På jobb som en autoritetsperson som skal representere voldsmonopolet i Norge, bør politiet finne seg i mye. Jeg skjønner at det er kjipt å høre det, men det må de tåle.

To år siden

Hendelsen går tilbake til desember 2018, da Kamelen holdt konsert på et utested i Kristiansand. Under showet ønsket artisten en pause med en øl, og da han ble løftet av fansen bort til baren, mener de to betjentene at han så dem i øynene og ropte «fuck politi» i mikrofonen. Slik mener de han forulempet dem i deres arbeid. Kamelen hevder på sin side hevdet at han ropte dette som en del av showet, og at han ikke visste at det var politi til stede.

Onsdag denne uken ble Kamelen dømt av Kristiansand tingrett til å betale en bot på 8.000 kroner for tre lovbrudd. I tillegg til å ha blitt dømt for å ha vanskeliggjort politiets arbeid ved å ha ropt «fuck politi», ble han dømt for å hindre dem i å utføre deres tjenestehandling og for bruk av kokain og cannabis.

Kamelen har selv uttalt at han skal anke dommen, og at han er villig til å ta saken til Høyesterett om nødvendig.

Oslo  20190509.
Artist Don Martin under den andre dagen av Bokbane 2019. Turen startet torsdag på Nationaltheatret stasjon og T-bane til Deichman Tøyen, videre til Deichman Furuset før dagen ble avsluttet på Deichman Stovner.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rapper og dramatiker Don Martin er provosert over Kamelen-dommen. Han reagerer på at politiet føler seg forulempet av «fuck politi»-syngingen: – Nettopp fordi de er på jobb mener jeg de skal tåle mer enn andre, ikke mindre. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.

Komplekser

Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud blir svært provosert av onsdagens tingrettsdom. Han mener Kamelen, uavhengig av hva man synes om han som artist eller privatperson, representerer noe mer enn seg selv.

– Han representerer unge gutter som har et liv der de av ulike grunner har kommet i problemer med politiet. Det er en gruppe som sjelden kommer til orde, men som blir snakket om hele tiden.

Nettopp derfor mener Ahzami Raknerud denne dommen er spesielt problematisk. Han forteller at han selv helt siden han var barn har hatt et trøblete syn på ordensmakt generelt og kravet om autoritet spesielt.

Han mener dommen av artistkollegaen fra Bergen tydeliggjør at politiet har komplekser.

– Jeg mener det er soleklart at ytringsfrihet er spesielt viktig å beskytte når du kritiserer ordensmakten og andre autoriteter. Det er en viktig ting å kunne utrykke seg om. I 2020 er det ingen som ikke har fått med seg diskusjoner om politivold og maktmisbruk.

Håper på ny og bedre dom

Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen, er ikke imponert over verken politiets behandling av saken eller dommen som nå foreligger. Han reagerer blant annet på at en knapp vurdering av ytringsfrihet generelt og den kunstneriske friheten spesielt.

– Det sier noe om kunstens beskyttelse når man som hiphop-artist ikke kan crowdsurfe på en konsert og rope «fuck politi». Om man også tenker på Ways of Seeing-rettssaken vi har gående nå, så er det tydelig at det ikke akkurat er fritt frem å være kontroversiell på norske scener.

Marthinussen mener forklaringen til de to politibetjentene ukritisk og i for stor grad legges til grunn for dommen, og at situasjonen under konserten derfor fremstår forvrengt. Jussprofessoren trekker også frem at straffesaker normalt skal prosederes med meddommere, men at denne saken gikk uten.

– Man kan si at dette bare handler om et forelegg, men samtidig er det en prinsipiell og viktig sak. Over tid legger fagdommere stor vekt på politiets forklaring, så i en så profilert ytringsfrihetssak som denne mener jeg det burde vært meddommere.

– Hvilke signaler sender denne dommen?

– At norsk politi er fryktelig hårsåre, og bruker forulempingsbestemmelsen i større omfang enn den burde. Vi kan egentlig bare håpe på en avgjørelse høyere i systemet som er velbegrunnet og balansert.

Var på konserten

Uni Rokkan

Kristian Mjåland (bildet) ved Universitetet i Agder er sosiolog med kriminologi som et av sine områder. Han var selv til stede under den famøse konserten i 2018. Samtidig som han bemerker at det er lett å felle en dom over en situasjon i ettertid, mener han politiet feilvurderte situasjonen.

– Jeg stod ikke langt unna der det skjedde. Jeg synes det var unødig maktbruk å velge å gripe inn og ta han med ut mens han var midt i en konsert med hundrevis av unge mennesker, sier Mjåland.

Sosiologen opplevde det som «absolutt innenfor den kunstneriske ytringsfriheten». Dessuten bemerker han at politiopposisjon er en del av både sangene og imaget til Kamelen.

– Jeg håper ikke denne saken legger grunnlag for presedens, mener Mjåland.

Hvor går grensa?

I 2017 marsjerte den høyreekstreme organisasjonen Nordisk motstandsbevegelse gjennom Kristiansands gater, og delte blant annet ut flyveblader med påskriften «Knus homolobbyen». Politiet valgte å ikke avbryte demonstrasjonen.

I samme by året etter ble Kamelens konsert stoppet etter at han ropte «fuck politi».

Grensene for den grunnlovsfestede ytringsfriheten har blitt heftig debattert de siste månedene. Det har vært delte meninger om Sian (Stopp islamiseringen av Norge) sine mange demonstrasjoner gjennom sommeren. Mens kritikerne mener politiet fasiliterer for Sians muslimfiendtlige budskap, har de prinsipielle forsvarerne av ytringsfriheten forsvart deres grunnlovsfestede rett til å ytre seg.

– Det er mange som er uenige med Sian, men som forsvarer deres rett til å ytre seg. Hvor er alle dem nå?

Martin Ahzami Raknerud mener det er hyklersk at de standhaftige forsvarerne av Sians rettigheter, ikke gjør det samme for Kamelen. Foruten den manglende støtten av bergensrapperen, mener Ahzami Raknerud at dommen er hårreisende tatt den siste tidens debattklima i betraktning.

– Hvis du står og roper at muslimer må deporteres vil politiet beskytte deg med vold, skjold og tåregass, men hvis du snur deg mot politiet og sier «fuck politi» vil du bli anmeldt og arrestert?

– Med denne dommen mener de altså at det er lov å tråkke på og trakassere en minoritet, mens det er begrensninger på å kritisere politiet. Det er helt snudd på hodet.

LES OGSÅ:

---

Dommen

  • Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som Kamelen, ble dømt for overtredelse av følgende tre paragrafer:
  • Straffelovens paragraf 156, første punkt: Den som hindrer en offentlig tjenestemann i å utføre en tjenestehandling, for eksempel ved å nekte adgang til steder hvor han har berettiget tilgang, straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder.
  • Straffelovens paragraf 156, andre punkt: Den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot.
  • Legemiddelloven paragraf § 24 a: Det er forbudt uten lovlig adkomst å erverve, besitte eller bruke stoff som etter forskrift med hjemmel i straffeloven § 234 første ledd er regnet som dopingmidler. Forbudet gjelder også for preparater som inneholder slike stoffer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur