Kultur

Olavsfest-direktør: Er kristendommen fortsatt kidnappet i vår tid?

Olavsfest avholdes i disse dager i Trondheim, men aller mest på internett. Årets tema er «ære».

Petter Myhr

– Årets utgave inneholder veldig mye av det folk elsker med Olavsfest: Nydelige konserter i Nidarosdomen og masse spennende gjester som reflekterer over årets tema, ære, sier Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene.

– Det er utrolig hvor aktuelt det ordet har blitt i løpt av våren, ikke minst i forbindelse med George Floyd og engasjementet rundt rasisme, og nedrivning av statuer rundt omkring i verden.

Hvert år har Olavsfest et tema, bestående av ett ord.

Evig jag etter berømmelse

Det er ikke alle som i utgangspunktet er klar over at de er så opptatt av ære, mener Myhr. Det er gjerne noe andre kulturer er opptatt av.

– Vi snakker mye om skam, men ikke så mye om ære. Det er liksom ikke så ærefullt.

– Vår målsetning er at flere skal bli opptatt av ære, ved å øke bevisstheten om hvordan det påvirker valgene vi tar: Hva er det vi ønsker i livet, hva er det vi ettertrakter?

Myhr sier at et av kriteriene når de velger tema er at det skal være interessant å reflektere over både i religiøs og ikke-religiøs sammenheng. I fjor var tema forvandling.

– I kampen for ære er det alle mot alle. Mange er opptatt av hvordan man kan bli penest, rikest, flinkest, mest berømt. Det er et evig jag, og man føler seg mislykket når man ikke når opp, noe man jo aldri gjør. Det nytter ikke å kjempe den kampen.

Håper å nå flere digitalt

Årets Olavsfest blir annerledes. Mye, men ikke alt, skal foregå digitalt.

– Vanligvis bruker vi mye energi på å bekymre oss for billettsalget. Det slipper vi i år, ler Myhr.

– Vurderte dere å bare avlyse hele greia?

– Nei, faktisk ikke. Vi ble veldig inspirert av muligheten. Målet vårt er at Olavsfest 2020 skal bli den festivalen som når ut til aller flest mennesker. Vi har jo hatt fantastisk fine konserter før, men de har bare blitt opplevd av akkurat de som var der da. Det er jo litt synd.

Bare plass til 200

Årets konserter i Nidarosdomen, med blant andre Kari Bremnes, Tord Gustavsen og Ole Paus med Motorpsycho, blir uten publikum.

– Vi ville ikke kunnet ha flere enn 200, og det er så få at vi valgte å heller konsentrere oss om å lage best mulig TV-produksjon og best mulige bilder.

I tillegg blir det konserter med Ole Paus, Stefan Sundström, Tord Gustavsen, i samarbeid med Byscenen. Her er det plass til 200 publikummere. Også Vestfrontmøtene vil ha plass til et begrenset antall publikummere. Her kan man melde seg på festivalens nettsider.

Dette er noe av det som skjer under Olavsfestdagene 2020:

Vestfrontmøtet: «Ære være Gud i det laveste»

– Vi mennesker skal alltid opphøye og løfte opp det som er ærverdig. Det som er annerledes med kristendommen, spør du meg, er at Jesus opphøyer det laveste, og gir ære til de fattige, til de urene og de utstøtte.

Siden har kristendommen blitt kidnappet av makten, mener Myhr. Først var det Konstantin, men det skjer også i våre dager.

– Makten bruker fortsatt kristendommen, bare se på Donald Trump, Victor Orban og Vladimir Putin. Derfor spør vi: Er kristendommen fortsatt kidnappet i vår tid?

Deltakere: Artist og aktivist Marthe Valle, preses Olav Fykse Tveit, teolog og feminist Gyrid Gunnes, religionshistoriker Hanne Eggen Røislien og frikirkemann og kirkekritiker Are Karlsen. Ledes av Håkon Haugsbø.

Onsdag 28. juli kl. 13 på NRK P2 og adressa.no/olavsfest, med reprise hos adressa kl. 18.

«Every child is a prophet» med Marthe Valle

Sammen med både syriske og norske musikere har artist, aktivist og sykepleier Marthe Valle laget en konsert som handler om å gi en stemme til flyktninger som er fratatt all sin frihet og verdighet. Hun har selv besøkt blant andre Moria-leiren på Lesvos. Den syriske sangpoeten Adnan Alaoda har skrevet tekstene, og Valle, Hussein Hajj og Manar Alhashemi har skrevet melodiene. Samarbeidet har allerede resultert i et album som kom i april.

Torsdag 30. juli kl. 20 i Nidarosdomen, strømmes på adressa.no/olavsfest

Allsang fra Domen

Allsang i Borggården er hvert år noe av det mest populære under Olavsfestdagene, men i år blir det avholdt i Nidarosdomen i stedet, med Haddy Njie som konferansier. Men det blir uten publikum, så folk må synge hjemme i stedet.

Onsdag 29. juli kl. 20 i Nidarosdomen, strømmes på adressa.no/olavsfest

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur