Kultur

Kjendisopprop mot politisk sensur

Harry Potter-universets mor, JK Rowling, har vært i hardt vær etter at hun fikk transbevegelsen mot seg. Nå får hun bred støtte.

153 prominente kulturnavn har undertegnet et opprop mot sensur og politisk korrekthet. Margaret Atwood, Salman Rushdie, Malcolm Gladwell, Noam Chomsky, Garry Kasparov og Gloria Steinem er – foruten Rowling selv – noen av underskriverne av brevet som ble publisert i Harper´s Magazine tirsdag.

– Den frie utveksling av informasjon og ideer, selve pulsåren i et liberalt samfunn, blir mer og mer kvalt, skriver de.

Brevet starter med å applaudere den nødvendige anerkjennelsen av rasemessig urettferdighet, men advarer mot at den åpne debatten blir undertrykket. I så fall ender vi opp med en «bølge av offentlig uthenging og forvisning» og «en blindende moralsk sikkerhet», heter 
det.

«Avskyelig»

JK Rowling hisset på seg transbevegelsen da hun i fjor tvitret støtte til en forsker som mistet jobben på grunn av uttalelser om kjønnsskifte.

«Kle deg som du vil. Kall deg hva du vil. Sov med hvilken samtykkende voksenperson som vil ha deg. Lev livet best mulig i fred og sikkerhet. Men frata kvinner jobben fordi de uttaler at kjønn er reelt?» het det i meldingen hun tvitret.

Reaksjonene lot ikke vente på seg – og de var blandet. Mange brukte ord som «skuffende», «ondt» og «avskyelig». De tok til orde for å boikotte forfatteren, som har skrevet tidenes mestselgende bokserie, med over 500 millioner solgte eksem
plarer.

Blir kneblet

Rowling er også kåret til Storbritannias mest innflytelsesrike kvinne. I oppropet denne uka tilkjennegir hun en følelse av å bli kneblet. Og hun får støtte fra forfattere over hele verden.

– Redaktører blir sparket for å trykke kontroversielle artikler, bøker blir trukket tilbake, journalister blir sperret fra å skrive om bestemte temaer, professorer blir etterforsket for å ha sitert kjente verker i undervisningen, heter det i oppropet, som bruker betegnelsen «cancel culture» om denne bølgen.

Oppropet advarer om at unge forfattere, artister og journalister ikke tør å utfordre konsensus i frykt for sine karrierer. Denne risikoaversjonen er et problem for et liberalt samfunn, påpeker de:

«Vi må bevare muligheten til saklig uenighet uten at det får alvorlige profesjonelle konsekvenser», heter det.

Kritikerne av oppropet har påpekt at både Rowling, Rushdie, Chomsky og de fleste andre av underskriverne ikke mangler plattformer til å nå ut i offentligheten og at de ikke har noen grunn til å føle seg sensurert.

LES OGSÅ:

Rowling har skapt enda en fantasi

Zuckerberg har skapt et monster

---

Fakta:

---

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur