Kultur

Pilegrim på rutebåt

Den nye kystpilegrimsleia tar deg fra Egersund til Trondheim. Men kan man finne pilegrims­stemning på rutebåter med lastebiler og ­pendlere?

Det lurte Margun Pettersen på. Første gang hun reiste som pilegrim langs kystleia var i 2009.

– Jeg hadde gått i Spania, i England og Italia og var spent på om jeg ville få samme opplevelse av å reise med båt og buss. Men vi reiste med lite bagasje, tok ting som det kom etter hvert, og erfaringen vår var at dette ga oss det samme som å vandre langs ledene i innlandet.

Nå har Pettersen gitt ut en reisehåndbok som forteller om den spesielle pilegrimsturen. Her blir du kjent med de spennende og vakre stedene langs kysten mellom Egersund og Trondheim. Og ikke minst får du tips til hvordan du gjennomfører en pilegrimstur som i stor grad går til vanns.

Har blitt populært i Norge

Pilegrimsvandring har de siste årene blitt populært i Norge. Ledene følger historiske ferdselsårer, og kystleden henter fram den norske sjøfartshistorien. For mennesker i middelalderen som skulle til Olav den helliges skrin i Nidaros var dette en av de mest brukte rutene, skal vi tro krønikeren Adam av Bremen, som skrev omkring 40 år etter Olavs død på Stiklestad. Adam forklarer at det er fullt mulig å reise også over land. «Men denne vegen over fjella tek lengre tid, og ettersom han er farefull, blir han unngått av reisande,» skriver han (Bjørg Tosterud og Anne K. Frihagens oversettelse).

Se faktaboksen for nøkkelstedene og mer om kystpilegrimsleia

Den moderne kystleia tar utgangspunkt i ruta langs vestlandskysten, men den er også på mange måter en ny oppfinnelse. Ruten er blitt til gjennom et samarbeid mellom fylkeskommunene, riksantikvaren og Den norske kirke, og har også et næringsformål. Den tar pilegrimene innom 26 såkalte nøkkelsteder, steder med stor historisk og kulturell verdi, der man kan få pilegrimspasset stemplet.

Pilgrim reiser alene

Leden fikk status som St. Olavsled og Europeisk kulturvei i 2018, og har allerede vært i bruk – ikke minst blant pilegrimer som reiser i grupper. Margun Pettersen håper den nye reisehåndboken skal gjøre det lettere også for pilegrimer som reiser på egen hånd:

– Det spesielle med denne leden er nøkkelstedene, men når disse ble plukket ut av de ulike fylkeskommunene, var det litt mer underordnet hvordan man skulle komme seg fra sted til sted. Mest mulig av kystpilegrimsleia skal gjennomføres til vanns, og så lenge vi ikke kan gå på vannet, har jeg forsøkt å beskrive hvordan reisen kan skje. Man skal ikke være avhengig av å ha egen båt, eller reise med en gruppe, sier Pettersen.

Intet nytt fenomen

Pettersen jobber ved Stavanger bispedømmekontor. Hun har reist strekningen flere ganger i embetes medfør, og i arbeidet med boken, og sier det har slått henne hvor mye man kan lære om norsk historie på mange av nøkkelstedene.

I 2009 testet Pettersen og tre venner kystleia. Her går de ombord i den gamle Flaggruta som trafikkerte Stavanger-Bergen.

I 2009 testet Pettersen og tre venner kystleia. Her går de ombord i den gamle Flaggruta som trafikkerte Stavanger-Bergen.

– Kysten har alltid vært vårt vindu til verden. Derfra reiste vi ut, og dit kom verden også tilbake til oss. Alle kristningskongene kom fra kysten, og kulturen her har vært identitetsskapende for nordmenn. Tenk bare på Gulating, eller den første kristenretten på Mosterhamn. Dette ble viktig for utvikling av demokrati og lovgivning, oppsummerer Pettersen.

Ruten er en blanding av reise til vanns, langs veier, og den innebærer også litt vandring. Første etappe, fra Egersund til Stavanger, går for eksempel til lands. Og så fortsetter det, forbi Utstein kloster, Avaldsnes, Mosterhamn og videre nordover.

Spektakulært hav

– Kan du beskrive opplevelsen på din første reise?

– Vi hadde sekk på ryggen, gikk av og på båtene, og tok oss fram sakte. Noe av det jeg husker best, er at vi satt på hurtigbåten og tok fram pilegrimspasset – den gang hadde vi laget våre egne pilegrimspass – og vi opplevde at folk ble nysgjerrige, og at det oppsto møter og samtaler med folk som var på helt andre turer. Den gang brukte vi ni dager på hele turen, og det var aldri det å komme fort fram som var viktig, men snarere å bevege seg sakte og være nær elementene.

Blitt kulturvei: Margun Pettersen har i mange år ivret for å få i stand kystleia. Nå er den blitt europeisk ­kulturvei.

Margun Pettersen har i mange år ivret for å få i stand kystleia. Nå er den blitt europeisk ­kulturvei.

Havet er spektakulært, konstaterer hun.

– Det har store kontraster. Vi opplevde både storm og stille, og det innbyr til refleksjon. Vi snakket mye om livet som en seilas, og denne livsseilasen ble et viktig bilde som vi hadde med oss underveis.

Ingen langvandring 

Pettersen tror ruten kan være et godt valg for pilegrimer som ønsker et alternativ til å gå langt til fots. Mye av reisen går med buss og rutebåt, og i tillegg er det korte vandringer fra kaien og opp til kirker og andre nøkkelsteder.

Reisen kan dessuten foretas nesten året rundt. Pettersen og en venninne gjennomførte en reise i februar i år, i storm, regn og snø:

– Men det er også spennende, og du slipper fjelloverganger som blir stengt.

– Det er ikke litt skummelt å seile forbi Stadt, da?

– Foreløpig går det ikke rutebåt rundt Stadt, så der må vi heldigvis ta buss.

Kart over kystpilegrimsleia lands kysten på Vestlandet.

Kart over kystpilegrimsleia lands kysten på Vestlandet. 

LES MER HER:

---

Fakta:

 • På grunn av sine isfrie havner har norskekysten vært en mye brukt ferdselsåre. Kilder fra middelalderen forteller at også pilegrimer tok seg denne veien til Nidaros og Olav den helliges skrin.
 • De siste årene har det blitt anlagt en moderne pilegrimsled fra Egersund til Trondheim. Denne går forbi 26 historiske og kulturelle nøkkelsteder, og er godkjent som nasjonal St. Olavsled og europeisk kulturvei. Underveis finnes det flere regionale pilegrimskontor, som jobber med merking og bistår pilegrimer.
 • Margun Pettersen er aktuell med ny reisehåndbok – Kystpilegrimsleia, fra Egersund til Trondheim (Mosaikk forlag, 2020. Boken er skrevet på oppdrag fra Nasjonalt pilegrimssenter.

---

---

Nøkkelstedene:

 • 1. Egesund
 • 2. Obrestad fyr og Hå ­gamle prestegard
 • 3. Stavanger domkirke
 • 4. Utstein
 • 5. Avaldsnes
 • 6. Mosterhamn
 • 7. Halsnøy kloster
 • 8. Bergen
 • 9. Kongshaugen på Seim
 • 10. Kongsgarden på Lygra
 • 11. Gulatinget/Eivindvik og Flolid
 • 12. Hyllestad/Kvernsteinparken
 • 13. Svanøy Hovedgård
 • 14. Kinn kirke
 • 15. Selja kloster
 • 16. Herøy
 • 17. Borgund
 • 18. Giske
 • 19. Veøy
 • 20. Kvernes
 • 21. Smøla/Edøy
 • 22. Hitra/Dolm kirke
 • 23. Frøya med Sula
 • 24. Ørland med Austrått og Ørland kikre
 • 25. Reins kloster og ­Museet Kystens Arv
 • 26. Trondheim/Nidarosdomen

---

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur