Kultur

Nytt pilegrimssenter på Selje

Nå har pilegrimer fått et nytt senter på kystleden. Åpningen ble feiret med messe på Selja kloster.

Da Vestland fylke vedtok å legge pilegrimssenteret til Selje, kalte ordfører Alfred Bjørlo (V) i nye Stad kommune det en drømmestart for kommunen. 10. mars kunne han åpne det nye senteret i kommunehuset. Nylig ble et senter også åpnet på Avaldsnes i Karmsundet, og det skal åpnes et regionalt pilegrimssenter i Bergen og et på Smøla.

– Det ble lagt vekt på Seljas betydning for kristenhistorien i Norge. Det gir ei god og sterk ramme rundt senteret, sier ordfører Bjørlo.

Kombinert møteplass

Senteret er lagt til den ombygde første etasje i kommunehuset midt i Selje. Det nye biblioteket ble åpnet samtidig. Ordføreren legger vekt på at pilegrimssenteret blir del av et samlet fagmiljø med flere kulturfunksjoner. Her samles turistinformasjon, bibliotek, historiske utstillinger og et kunnskapssenter om Selja og historien om St. Sunniva.

– Frivillighetssentralen er her, og senteret blir et møtepunkt for frivillige organisasjoner der venneforeningen for Selja inngår. Det blir en mottaksplass for pilegrimer der de kan finne all nødvendig informasjon om alle pilegrimssteder i vår del av leden, sier ordføreren.

Derfor var det også representanter til stede ved åpningen for de fem nøkkelstedene i distriktet: Gulatinget i Eivindvik, Kvernsteinparken i Hyllestad, Svanøy, Kinn kirke og Selja kloster.

Startpunket. – Hva kan senteret komme til å bety?

– Det viktigste at vi nå for alvor er i gang med å utvikle pilegrimsleden. Det har blitt jobbet i mange år, men med senteret kan vi gå i gang og allerede til sommeren få ut informasjon og legge leden til rette for folk fra hele verden kan oppsøke senteret og få hjelp og informasjon, sier Bjørlo.

Han minner om at kysten var den viktigste ferdselsåra opp mot Nidaros fordi det var enklere enn å gå til fots over Dovre.

– Jeg tror det vil gripe raskt om seg. Vi lager også i samarbeid med Vestland fylkeskommune og andre en forvaltningsplan for Selja kloster med tanke på en bærekraftig virksomhet tuftet på respekt for klosterruinene som i dag framstår i en flott tilstand etter at Riksantikvaren har holdt på der i drøye 20 år, sier ordføreren.

Står sammen

Bjørgvin bispedømme en viktig samarbeidspartner. De planlegger for tiden en Sunnivafestival i forbindelse med at det i år er 850 år siden Sunniva-relikviene ble fraktet til Bergen.

– Hva er det av pilegrimstradisjoner i Selje i nyere tid?

– Så langt har det vært spesielt interesserte uten det store trykket av tilreisende. I mange år har det vært en egen sju dagers vandring fra Kinn til Selja. Med den nye, sammenslåtte kommunen, tar kommunen mer aktivt tak i det, og vi går over ifra at det bare er ildsjeler og kirka som tar tak. I det store prosjektet med kystpilegrimsleden, har kirka vært meget aktiv for å få vår del av leden aktivert, forteller Bjørlo.

Lenge konkurrerte Selje med Kinn i Flora kommune om hvor senteret skulle ligge.

– Nå står vi sammen om å løfte hele leden, sier Bjørlo.

Delt finansiering

Det første året er kommune og fylke inne med 300.000 kroner hver i driftsmidler. Planen er at når staten blir med, bli det med en fordeling med 60 prosent statlige midler og 20 prosent fra både kommune og fylke.

– Det var kulturminister Linda Hofstad Helleland som sparket i gang ballen som vi nå tar i mål, minner Bjørlo om.

– Hvor mye er dette en menighetssak eller en reiselivssak?

– Det er et viktig spørsmål, og det enkle svaret er at det må være begge deler. Vi må finne den gode samhandlingen. Kirka har vært pådriver, men det handler om praktisk å tilrettelegge hvordan pilegrimer skal komme seg fram, finne informasjon og overnatting. Det må også være tilgjengelig digitalt. Der er vi ikke i mål, svarer han.

Senteret har Ikke overnattingsplasser, men ei pilegrimsstue der pilegrimer kan få kaffe og hvile.

– Hva kan pilegrimsleden bety i ei tid med virus i full spredning?

– Det er noe med at selv ideen er å sette av tid til kontemplasjon og det åndelige. Det er denne tida en påminning om uavhengig av religiøst ståsted, tror Bjørlo.

---

Pilegrimssenter

  • Åpningen av det nye

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur