Kultur

Kor-konserter i hele landet avlyses

Det lokale musikklivet rammes hardt av koronasmitten. Konserter avlyses, og på øvelser tas forholdsregler. Avlysningene kan få store økonomiske følger.

Oslo-Filharmonien og Den Norske Opera har allerede avlyst forestillinger denne uken. Også Vinterfestspillene på Røros ble i går avlyst. Men de er ikke alene. Lokalt i hele Norge forebereder kor- og kirkemusikkmiljøet seg på avlysninger.

Avlyser i Kristiansand

I Kristiansand domkirke skulle Faurés Requiem fremføres førstkommende søndag. Førti musikkelever fra Vågsbygd videregående skole skulle etter planen fremføre verket sammen med Kristiansand domkor og Kristiansand symfoniorkester.

– Vi har akkurat bestemt oss for å kansellere. Vi tør ikke å gjennomføre, slik situasjonen er nå, sier domkantor Marianne Sødal Misje på telefon fra Kristiansand onsdag formiddag.

– Det er sørgelig, og særlig for ungdommene, men det er lite sammenlignet med konsekvensen som andre vil må betale for dette viruset.

– Hvilke økonomiske konsekvenser får dette?

– Det er slik at vi i alle kontrakter har en klausul om at slike ting kan skje, på samme måter som at en utøver kan bli syk. Når det gjelder billettsalget, har vi allerede solgt endel billetter på Ticketmaster, og vi sier derfor at vi utsetter konserten, og forsøker å gjennomføre den til høsten.

Store økonomiske konsekvenser.

I Ålesund og Røbekk kirker skulle det holdes konserter både lørdag og søndag. På programmet sto musikk av Mozart, Mendelssohn, Casali og dirigenten Dirk Hauenschild. Nå utgår begge konsertene. Kirkevergen har gitt beskjed om at større arrangementer skal avlyses. Det betyr at også Kirkefestuken i Molde, som var planlagt fra 22.-29.3, utgår.

Hauenschild sier en avlysning får store økonomiske konsekvenser, både for korene som arrangerer konserten, og for de involverte frilansmusikerne.

– Det gjelder det samme for oss som for skifesten i Holmenkollen: Spørsmålet er hvem som betaler når inntektene uteblir, sier han, og legger til:

– Vi er heldigvis ikke i samme situasjon som Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, som flyr inn artister, artister som kanskje ikke er lette å booke igjen til høsten.

– Vi har derimot solister og orkester fra vårt eget område, og ved en avlysning vil vi forsøke å snakke med dem, og utsette konserten for eksempel til høsten. Samtidig har vi ikke de samme budsjettene. Vi har ingen buffer, vi mottar ikke statsstøtte, eller større tilskudd, og vi har lite forhåndssalg av billetter. Og selv om vi beslutter å gjennomføre, risikerer vi at publikum uteblir. I verste fall kan vi gå på en smell der det ryker veldig mye penger, og all egenkapital blir borte, sier Hauenschild.

LES OGSÅ: Kirkemusikkfestivalen avlyser

Han legger til at han er bekymret for frilanserne, som lever av honorerte oppdrag:

– Jeg har også jobbet som tillitsvalgt i Creo, og er selv frilansmusiker, så selv om jeg nå sitter som arrangør, kjenner jeg godt situasjonen fra den andre siden. Dette er folk som lever av musikken, og som kanskje i mange måneder vil oppleve at de mister oppdrag og ikke får nye, på grunn av smittefaren.

Bilett-tak i Drammen

Også andre store orkesterkonserter rammes. I Bragernes kirke skal det neste helg, 22. mars, holdes en konsert med Faurés Requeim, med kor og orkester. Dette er del av Johan Halvorsen-festivalen i Drammen, som starter søndag.

Festivalledelsen var onsdag i møte med beredskapssjefen i Drammen kommune. Etter dette besluttet de å sette et billett-tak på 100 for konserten i Bragernes, forteller Jørn Fevang.

Han er kantor i Bragernes kirke, og primus motor for korarbeidet der. En konsert med pikekoret ligger også an til å bli rammet av koronatiltak. Fevang forteller at de nå tar klare grep i forbindelse med korøvelsene.

– Vi har forholdt oss til reglene som kommer fra sentralt hold, og diskuterer det i staben, men situasjonen kan jo endre seg fort, sier Fevang.

Mister inntekter.

Tove Ramlo-Ystad, nestor i kormiljøet, og dirigent for det prisvinnende Trondheimsbaserte damekoret Cantus, sier koronabekymringene preger miljøet:

– Noen kor har avlyst øvelser, og mange avlyser også konserter. Dette får konsekvenser, fordi konsertene er viktige inntekstkilder for korene, sier hun.

Denne uken ble det kjent at janitsjar-NM ble avlyst. Nå vurderer de om landsfestivalen for kor skal gå som planlagt, 4.-7. juni, forklarer Ramlo-Ystad:

– Vi må ta inn over oss at det kanskje ikke skal gjennomføres likevel, men vi holder dialog med alle parter.

– Hva gjør dere i Cantus?

– Vi skal ha styremøte i kveld, og vi ligger an til å måtte avlyse et par konserter rett over påske. Hvis vi ikke tror vi får publikum, kan vi ikke gjennomføre.

Ber staten backe kulturlivet.

Norges Korforbund har kjennskap til at mange kor avlyser konserter og øvelser. De ber både korene og enkeltsangere vurdere om det er forsvarlig å gjennomføre planlagt aktivitet. På nettsidene har de publisert råd om smitteverntiltak.

De sier at situasjonen utfordrer musikklivet økonomisk, og anbefaler korene ikke å permittere dirigentene, men se på andre muligheter for å tilrettelegge for hjemmeøvelser og øvelser i mindre grupper. Å avlyse konserter betyr store inntektstap.

– Her må staten se på hvordan man kan bidra til at konsertarrangører ikke lider store tap, sier Åsmund Mæhle, leder i Norges Korforbund.

Samtidig støtter de Creos krav om at staten må hjelpe frilansmusikerne, som nå står i en knipe.

Når de såkalte force majeur-reglene inntreffer, som betyr at arrangementet avlyses for eksempel på grunn av instrukser fra myndighetene, er ikke arrangørene pliktige til å betale musikere og teknikere. Dette gjør at frilansmusikerne står igjen uten inntekt, og at publikum ikke kan be om å få billettpenge i retur.

Hold avstand!

Her er Korforbundet smittevernråd:

• Kormedlemmer med luftveissymptomer, eller som føler seg usikre på om de er syke, bør holde seg hjemme fra øvelse. Ved vanlige korøvelser bør de generelle rådene for håndhygiene og hosting/nysing følges.

• Det kan være lurt å ha en avstand på en meter mellom hver korsanger. Hver enkelt korsanger må vurdere om han/hun er i en risikogruppe slik at de bør holde seg hjemme. Vi anbefaler å ikke presse kormedlemmer til å gå på korøvelse slik situasjonen er nå.

• Dersom mange i koret er i risikogruppene, eller mange ikke ønsker å gå på korøvelse, så kan koret vurdere om de vil ta noen ukers pause til situasjonen er avklart.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur