Kultur

Synger blåtoner med bedehusklang

Ole Børud, Maria Solheim og Lewi Bergerud er aktuelle med juleturné. De ønsker intet mindre enn at folk skal føle seg elska.

De tre artistene har funnet sammen for å spille julemusikk med turneen Blåtoner. For Maria Solheim er juleturneen rett i hjertet av det hun ønsker å gjøre som musiker.

– Vi er enige om at vi ønsker at folk skal sitte igjen etter konserten med en opplevelse av at de er elska. At de skal kjenne håp og trygghet og at vi ønsker dem alt godt.

– Hvordan skaper man den opplevelsen?

– Vi kan ikke forvente at det alltid skjer, men det er målet vårt når vi entrer scenen. Det handler ikke om at vi skal briljere – selv om vi selvsagt synger så fint vi kan. Det handler mer om hva vi synger om.

Tatovert «Han er min sang og min glede» på armen

De tre har med seg mange tradisjonelle julesanger i nye arrangementer. Mer sær­egent er det kanskje at de alle tre har en frikirkelig bakgrunn, og at dette også har fått sette preg på det musikalske uttrykket.

– Vi har puttet inn noen bede­hussanger innimellom. Noen er ganske skjult, slik at du må kjenne dem for å legge merke til dem, mens andre synger vi klart og tydelig, sier Solheim.

– Denne sangskatten jeg har vokst opp med er noe av det vakreste som er. Jeg har tatovert «Han er min sang og min glede» på armen. Den er ekstremt kjær for meg.

– Vi kommer fra litt ulike tradisjoner, men jeg opplever på en fin måte at vi møtes i det vi gjør, sier Ole Børud.

Han mener en juleturne er en gyllen anledning til å formidle noen gode verdier og gode ­ønsker til publikum.

– Musikken har en evne til å åpne sjelslivet vårt. Sammen kan vi rette blikket oppover.

– I år er vi hakket lystigere

Lewi Bergerud understreker at bedehussangen ikke er det mest tilstedeværende elementet i konsertene.

– Men vi penser innpå det. Og bak scenen spiller vi mye av den musikken.

Bergerud har også tidligere år vært på Blåtoner–turné, men med en annen sammensetning av musikere.

– Hjertet i det har vært at det skal være ujålete, med spennende arrangementer. Det føres videre med Ole og Maria. Nytt av året er det kanskje at vi er hakket lystigere.

Nyskrevet musikk på turneen

I tilegg til kjente julesanger og bedehusreferanser, har de tre artistene skrevet ny musikk. Forrige uke gav de ut en EP med samme navn som turneen. Tre av seks sanger har allerede blitt listet på P1. Låtene handler blant annet om hvordan det mange dypest sett ønsker seg, ikke er den perfekte og dyre julegaven, men et fang. Og det handler om nære og kjære, og de som har gått bort.

– Vi har med sanger vi ­synes møter julens budskap og juleevangeliet, sier Maria Solheim.

LES OGSÅ:

Maria Solheim sit åleine, med gitaren i fanget, i kjellarstova til mamma og pappa. Ho tenker: Det må jo vere lov å spørje. Ved sidan av henne ligg ein bibel. Ho tek den i hendene, lukkar auga og blar opp på ei tilfeldig side: Paulus' brev til Efesarane 2,10

Da Ole Børud var liten, reiste hele familien på turné og sang kristne sanger. – Det har vært nummeret før jeg bare droppet hele kristenpakka

– Josef er julens store døråpner. Ingen mann i vår tid ville reagert slik han gjorde da han hørte at hun var med barn, mener Ole Paus

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur