Kultur

Skriver «true crime»-roman om Knutby-drapet

Svenske Jonas Bonnier tar for seg Knutby-dramaet i ny roman, etter å tidligere ha fått sitt gjennombrudd med krim om helikopterran.

I Norge er Orderudsaken blitt TV-serie og Nokasranet spillefilm. I Sverige har en og samme forfatter gjort tidenes helikopterran og nå Knutby-dramaet til mat for TV-produsenter av såkalt true crime – dramaer basert på virkelige hendelser.

Merkelig dramatisk utvikling

Jonas Bonnier har skrevet romaner i et kvart århundre, men aldri har han skrevet så intenst og raskt som med romanen om Knutby-dramaet som utgis i Sverige denne uka. Så fort han dyppet tåa i denne historien, ble han grepet av en febril arbeidslyst. Det fortalte forfatteren nylig på Babel, SVTs litteraturprogram.

– Hva som hendte, vet vi jo, men jeg ville forsøke å forklare hvordan det kunne hende. Jo mer jeg leste om dramaet, desto merkeligere ble det at det kunne hende, forteller Bonnier i TV-programmet.

Ser historien gjennom manges øyne

Femten år er gått siden Alexandra Fossmo ble funnet skutt og drept i sin egen seng i Knutby i Sverige. Helge Fossmo ble siden dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Barnepiken Sara Svensson ble idømt psykiatrisk behandling. Neste år får Knutby-saken enda en rettsbehandling der flere ledere i menigheten er tiltalte blant annet for mishandling.

Jonas Bonnier bygger fortellingen opp ved å se hendelsforløpet fra hovedaktørenes ulike perspektiv. Slik blir det en kollektivroman. Han registrerer at true crime-sjangeren er blitt stor og nevner filmen om Thomas Quick og planer om å lage TV-drama om mordet på den svenske journalisten Kim Wall.

– Alle historier handler om godt og ondt. Også i Knutby-historien må alle personer gjennom den passasjen mellom ondt og godt, sier Bonnier.

Utvikler sin egen paralellverden

Svaret på hvordan familien og menigheten kunne bli arena for mord, tror han er å finne i gruppedynamikken. Menigheten utgjør et attraktivt fellesskap som det er om å gjøre å være en del av. Gjennom en periode tidlig i voksenlivet omgås disse menneskene tett og treffes regelmessig. De bygger sin verden basert på tro, håp og kjærlighet, men det er verdier som etter hvert tjener helt andre hensikter.

– De skaper seg en parallellverden som blir viktigere enn den virkelige verden, sier Bonnier som ikke tror hendelsene ville tatt samme dramatiske vending om det hadde vært mennesker på over 40 år i stedet for mennesker i tjueårsalderen.

Tok av med Helikopterranet

Jonas Bonniers forrige bok Helikopterranet ble hans gjennombrudd for et større publikum. Boken forteller om et dramatisk ran av flere titalls millioner kroner som resulterte i lange fengselsstraffer for noen av de involverte. TV-rettighetene til boka er solgt til Netflix.

Her kan du lese mer om Knutby-saken:

• Pastor meldte seg selv

Ble krimroman og TV-serie

Tar ut tiltale mot «Kristi brud»

---

Jonas Bonnier

  • Svensk forfatter født 1963.
  • Debuterte 1988 med Prinsessan och halva kungariket
  • Aktuell med romanen Knutby som er hans niende roman.
  • Gjennombruddet kom med hans forrige roman Helikopterrånet som er solgt til 27 land.
  • Jonas Bonnier har vært direktør i Bonnier-konsernet og er styreleder for Stora Journalistpriset.
  • Flere bøker er skrevet om Knutby-saken.
  • Thomas Sjöberg: Barnepiken i Knutby (til norsk 2006)
  • Eva Lundgren: Knutby-koden(2008)
  • Erlend Loe: Kurtby (2008)

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur