Steinarbeidene i Stavanger domkirke er i rute. I 2025 skal den stå klar til 900-årsfeiring. Når murarbeidet nå skal i gang, har prosjektet bremset opp. Fordi de første tilbyderne ikke var kvalifiserte eller for dyre, ligger anbudet nå ute for andre gang.
I anbudsteksten presiseres det at murarbeidene skal utføres med tradisjonelle håndverksteknikker, og at det skal brukes navngitte personer til gjennomføring av kontrakten.
– Vi er ikke ute etter de som er flinke til å skrive anbud, men de som kan faget, understreker Goldberg.
Sement
Hun er prosjektleder og representerer oppdragsgiver som er Stavanger kommune ved Kommunalstyret for miljø og utbygging. Domkirken består av et romansk skip, gotisk kor samt to tårn og forhall. Totalt utgjør dette nesten 1.000 kvadratmeter utvendig bruddsteinsmurverk. Murarbeidet består av å fuge på nytt og kalkslemme fasaden, totalt litt over 800 kvadratmeter som skal refuges og nesten 600 kvadratmeter som også skal slemmes.
De siste hundre årene har de fleste fuger i slike steinmurer blitt restaurert med sement som er lagt over eldre kalkmørtel. Nå skal sementen erstattes. Neste år vil kirken bli stengt så fort konfirmasjoner er overstått. Da vil kirken være stengt i to år.
LES OGSÅ: Mysteriespillet Pasjon 2019 i Stavanger holder et høyt kunstnerisk nivå i alle ledd.
Også kleber
Da kirkens tilstand ble vurdert i 2012, var det klart at klebersteinen var det første man måtte ta tak i.
– Kleberstein er brukt der man ønsket å formgi hjørner, åpninger eller andre deler av veggen. Ved rett valg av stein trosser den vær og vind på Vestlandet ganske godt. Slitasje, dårlig utførte tidligere reparasjoner eller valg av feil stein kan allikevel gjøre reparasjoner og utskiftinger nødvendig, sier Goldberg.
Steinen som opprinnelig ble brukt, var hentet fra ulike steinbrudd har derfor ulik farge og mønster. Restaureringen som nå pågår er godt hjulpet med steinen de i dag får fra Trondheim. At den steinen er ganske mye lysere, gjør at man kan se hva som er byttet ut.
– Vi har valgt å ikke gjøre det til noe problem siden steinen er godt egnet ellers. Dersom vi hadde et valg, ville vi valgt en annen stein. Å drive et eget steinbrudd er uansett ikke aktuelt, sier Britta Goldberg.
– Om vi skulle gjort det, vil det strande på at de gamle steinbruddene er fredede, akkurat som kirken, sier Goldberg.
---
Stavanger domkirke
- Stavanger domkirke er datert til 1125 og kirken er dermed automatisk fredet iht. Kulturminneloven.
- Kirken består av et romansk skip, gotisk kor samt to tårn og forhall. Totalt utgjør dette nesten 1.000 kvadratmeter utvendig bruddsteinsmurverk.
- Stavanger domkirke og Bispekapellet skal i regi av Stavanger kirkelige Fellesråd gjennomgå en grundig restaurering frem mot kirkens og byens 900-års jubileum i 2025.
---