Kultur

Vårt Land får nye redaktører

Veslemøy Hedvig Østrem fra Aftenposten blir nyhetsredaktør i Vårt Land, mens Arne Borge blir kulturredaktør.

– Dette er en stor dag for Vårt Land. Østrem og Borge er to svært dyktige ledere, og vil gjøre Vårt Land til en tydeligere nyhets- og kulturavis som når ut til flere lesere. Opplaget vårt øker, og vi har store ambisjoner, sier sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore.

– Det skal bli veldig stas! sier Veslemøy Hedvig Østrem.

Hun jobber i dag i Aftenposten, der hun har vært i snart ni år. Østrem har blant annet jobbet som kulturjournalist, konstituert kulturredaktør, og leder for politikk og økonomiavdelingen. Gravearbeid og digital kompetanse har vært en viktig del av fokusområdene hennes, men hun har også jobbet med å utvikle konferanser som redaksjonell kanal. Det siste halvåret har hun jobbet som gravejournalist.

– Det har vært allsidige og spennende år i ulike roller, jeg håper erfaringene kan bidra til å løfte Vårt Land videre, sier hun.

Fra før hun begynte i Aftenposten, har Østrem erfaring fra både fagpressen, dagspressen, og magasin. Hun er utdannet journalist og har også litteraturvitenskapelig bakgrunn.

Verdibasert

Østrem vokste opp i Balestrand i Sogn og Fjordane med en mor med godt tilholdssted i kristne miljøer, og den hun kaller «en litt mer bohemsk far» med en fot i andre miljøer. Hjemme abonnerte de på Vårt Land, Bergens Tidene og Dagbladet var obligatorisk på lørdager.

– Jeg lærte meg ironi og satire gjennom Hugin & Munin, og vi hadde mange interessante samtaler med Vårt Land som utgangspunkt rundt kjøkkenbordet, sier hun.

Selv har Østrem blant annet vært aktiv i Ten Sing og Studentforbundet i Oslo. Hun forteller at hun har et nært forhold til kirka.

– Jeg har en lei uvane å nynne salmer på trikken, sier hun.

Østrem legger til at Vårt Land er en meningsbærende avis i ordets beste betydning.

– Vi har en viktig rolle i samfunnet når det kommer til å ta det rommet som nyhetsavis. Det blir desto viktigere i en tid der viktige verdier og etikk utfordres på stadig nye måter.

Østrem sier hun vil skape en verdibasert nyhetsjournalistikk. I tillegg til den basen avisens nyhetsjournalistikk allerede har, ønsker hun å utforske journalistiske felt som bærekraft, etikk i møte med penger, eller verdier i møte med lovverk.

– Målet mitt er å ta utgangspunkt i kjernen som er Vårt Land, ta vare på den, og se hva vi kan utvikle videre sammen.

Tre kriterier

– På hvilken måte har Vårt Lands nyhetsjournalistikk utviklingspotensial?

– Jeg tenker at det godt kan være en litt høyere puls og en litt tydeligere profil. Ellers mener jeg vi må ha ambisjon om å sette dagsorden jevnlig, og avdekke maktmisbruk. Også ønsker jeg selvfølgelig å bidra til å gjøre Vårt Land sterkere digitalt. Det gir så mange muligheter til å berike journalistikken og nå flere mennesker.

Østrem sier at det er tre ting som måtte klaffe for at hun skulle gå inn i prosjektet, og at alt i dette tilfelle var på plass:

– Det må være et prosjekt jeg tror på, bra folk, og jeg må kunne gjøre en forskjell.

Høye ambisjoner for kultur

Arne Borge har vært konstituert som kulturredaktør siden nyttår, og går nå inn i stillingen på permanent basis. han er utdannet litteraturviter og har vært i Vårt Land siden 2017.

Han mener det er kjennetegnende for Vårt Lands kulturdekning at den går til kjernen av de store, eksistensielle spørsmålene.

– Leserne våre ønsker kulturstoff fra hele kulturfeltet. Det finnes i prinsippet ikke områder eller temaer vi ikke skal skrive om – det avgjørende er hvordan vi skriver om det. Vi skal ha en distinkt «vårtlandsk» egenart, som bygger naturlig på avisas verdier.

– Hvilke erfaringer har du gjort deg den tiden du har vært konstituert som redaktør?

– At vi har de journalistene i kulturavdelinga som gjør det realistisk for oss å være en av landets aller beste kulturaviser. Vi har bemanningen til å ha høye ambisjoner.

Borge vil fortsette å jobbe med å bringe kulturstoffet tettere på resten av samfunnsdebatten.

– Kulturseksjonen skal ikke være et reservat bare for åndelig og kulturell påfyll. Kulturstoffet trenger å være påkoblet samfunnsdebatten, og samfunnsdebatten trenger perspektivene kulturjournalistikken kan tilføre, sier han.

---

Veslemøy Hedvig Østrem

  • 48 år, kommer fra Aftenposten der hun de siste ni årene har fylt ulike roller.
  • Hun har både vært gravejournalist, leder for kultur, politikk og økonomi og ansvarlig for strategiutviklingen av live-journalistikk.
  • Østrem ledet Aftenpostens internasjonale gravesamarbeid, Panama Papers, et arbeid hun ble tildelt Årets nyskaper-pris for av Oslo Redaktørforening.
  • Østrem er også leder i Medienettverket, forum for kvinner i ledelse.
  • Stillingen som nyhetsredaktør er nyopprettet. Berit Aalborg, som har vært redaktør for politikk og verden, blir politisk redaktør.

---

---

Arne Borge

  • 33 år, kommer fra Ås og bor i Oslo.
  • Han er utdannet litteraturviter, med bakgrunn som bokanmelder og medredaktør i tidsskriftet Vagant.
  • Han utga en diktbok i 2017, og begynte som kulturjournalist i Vårt Land i 2017.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur