Kultur

Veronica Orderud til Nidarosdomen

Olavsfestdagene har invitert Veronica Orderud for å snakke om forvandling.

Forvandling er selve hovedteamet for sommerens Olavsfest i Trondheim. Friluftsmøtene utenfor Nidarosdomens vestfront har i voksende grad satt preg på den sju dager lange festivalen.

– Møtene har utviklet seg til å bli selve hjertet i festivalen, og i år tar vi tak i flere brennbare tema i skjæringspunktet mellom tro og samfunn, sier festivaldirektør Petter Myhr.

De daglige samtalene spenner vidt og foruten hovedtemaet forvandling, berøre temaer som Europa, klima, misjon og mirakler.

Dømt og uskyldige

Veronica Orderud er invitert for å snakke om temaet «når livet forvandles». Hun har sonet 13 år for medvirkning til overlagt drap. I fengselet studerte hun teologi, og har ytret et ønske om å bli prest, melder Olavsfestdagene.

De andre deltakerne i samtalen er alle involverte i en av Sveriges mest omtalte rettssaker – den såkalte Kevin-saken. Brødrene Robin Dahlén og Christian Karlsson ble utpekt som drapsmenn da de var fem og sju år gamle, etter at fire år gamle Kevin Hjalmarsson i 1998 ble funnet død. Først i fjor ble saken henlagt, og politiet konkluderte med at dødsfallet ikke var en kriminalsak. Begge de drapsmistenkte brødrene kommer sammen med Kevins far Patrik Skog og brødrenes far Weine Dahlén.

LES OGSÅ: Vil tilbake som fengselsprest

Guds mening

Den amerikanske ex-pastoren og forfatteren Rob Bell framfører sitt show «Everything is Spiritual» under Olavsfesten. Som pastor opplevde han at menigheten hans vokste fort, og han ble kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av Time Magazine. Da han ga ut en bok som stilte spørsmål ved helvetes eksistens, advarte andre toneangivende pastorer mot det de anså som fornektelse av evangeliet.

Når Vestfrontmøtet spør om Gud kan skifte mening, er Rob Bell i panelet sammen med Bjørn Eidsvåg og Den norske kirkes preses Helga Haugland Byfuglien.

Møteleder i år som i fjor, er Håkon Haugsbø.

LES OGSÅ: Petter Myhr vant Petter Dass-prisen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur