Kultur

Møt Jaffen - «hodet» i Vårt Land

Jaffen, eller Jan Fredrik Olsson, er «hodet» i Vårt Land. I fire tiår har han godtet seg av å rette feil fra utallige journalister og redaktører. Nå er han klar med quiz.

Få med deg Jaffens siste quiz her.

Jaffen husker alt, alt om alt – også det som ikke trengs å huskes. Som uslåelig korrekturleser i avisen gjennom 40 år, har han reddet journalister fra spott, spe og latterliggjøring – alle kjenner lusa på gangen, når han kommer ruslende på morgenkvisten og retningen er deg, er det bare å stålsette seg – han rister av glede over å kunne fortelle deg at du har bommet skikkelig på et navn eller et årstall eller et maleri eller en prest. Eller at Michelangello ikke het Giovanni, men Lodovico.

– Hvor har du all denne enorme kunnskapen sin fra?

– Ved å gå i kirken og å lese Bibelen. En gang kunne jeg navnene på alle prestene og prostene i Norge - og hvor de arbeidet.

– Men det er jo ikke bare det, du har jo hodet fullt av alt - svensk historie, Grand Prix og Arbeiderpartihistorie?

– Jeg er veldig opptatt av detaljer. Det er vanskeligere med de store linjene.

– Du er nysgjerrig, det vet jeg. En god journalist er nysgjerrig?

– Ja. Jeg liker sladder. Jeg leser Se og Hør og Her og Nå, og så leser jeg et par svenske sladreblader.

– Men nysgjerrigheten er en skikkelig drivkraft?

– Jeg tror det. Jeg er nysgjerrig på Bibelen, jeg er nysgjerrig på alt det nye jeg finner, hvem som er hvem. Det har jeg ganske god greie på.

– Ideelt for en god quiz-maker?

– Jeg har vært med på en del quiz, der gjør jeg det egentlig godt. Det er artig å få prøve selv, nå.

– Skudd fra hofta: Hvem var Malkus?

– Han fikk øret skåret av i Getsemane.

– Du må gi meg ett eksempel fra din karriere som korrekturleser, ikke mange, bare ett?

– Ett av de første var da Kjell Hagen hadde vært ute og intervjuet en eldre dame hvor det skulle stå «Hun var utrolig åndsfrisk» - han hadde skrevet «trolig åndsfrisk». Eller en dødsannonse hvor det skulle stå «Etterpå samles vi ved graven» - det sto «Etterpå samles vi i graven». Og i en annonse for Frelsesarmeen hadde det blitt «hor og strengemusikke» i stedet for «horn og strengemusikk».

– Nå er det du som skal kontrolleres, du stiller et spørsmål, det må være riktig, ellers blir svaret feil?

– Ja.

– Nervøs?

– Jeg gleder meg.

PS! Jeg fikk strekk, jeg trodde ærlig talt at Michelangelo ble skrevet med to l-er, det gjorde det ikke.

• Få med deg Jaffens siste quiz her.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur