Kultur

Kjøpers marked på brukte orgel

Massiv kirkenedleggelse på kontinentet gjør det mulig å kjøpe orgler til spottpris. Kyrkjebø kirke feirer 150 års jubileum med «nytt» orgel til en tredjedel av prisen.

– Et godt instrument som både kantorer og bygdefolk er godt fornøyde med, forteller kirkeverge Bjørnar Otterstein.

I Høyanger er det i alt tre bruktimporterte orgel, i Høyanger, Lavik og Kyrkjebø kirker. Det begynte i 2002. Høyanger kirke måtte ha nytt orgel. To kantorer dro til England og fant et instrument som måtte ut av kirken det stod i – de hadde slitt lenge med å finne kjøpere. Orgelet viste seg å passe utmerket til kirken i Sogn.

– Det endte med kjøp, vi kom inn på et gunstig tidspunkt, og fikk orgelet til en symbolsk pris. Orgelet, på 33 stemmer, kostet oss under 600.000 kroner ferdig fraktet og montert. Du kan sikkert bruke ti-gangen om vi skulle kjøpt et nytt instrument, forteller kirkevergen.

Besparelse

Det nye orgelet i Kyrkjebø, på 21 stemmer, to manualer og pedal, ble tatt i bruk i mai i fjor – for å være klart til kirkens 150 års-jubileum i år. Dette orgelet fikk en totalpris på 1,83 millioner kroner, ferdig montert og tilpasset.

– Det var også en stor besparelse, et tilsvarende, nytt instrument ville kostet rundt 5 millioner kroner, forteller Otterstein.

LES MER: Ny lyd i gamle orgelpiper på Madagaskar

Gratis

Tony Rozendaal var organist i Høyanger fra 1992 til 2017, og var fagperson for alle de tre orgelkjøpene i Høyanger. Nå har han flyttet tilbake til Nederland. Orgelet til Høyanger kirke var han selv over til England og plukket ut.

– Det var i bruk, vi fikk til og med testet det, før vi slo til. Vi demonterte det selv, og fikk det sendt til Norge. Det var i praksis et gratis instrument, forteller han.

– Etter hvert fikk vi tak i tre gode orgler – til ekstremt gode priser. Vi fant instrumenter som passet perfekt til kirkene. Jeg vil påstå at dette er minst like gode orgel som de som bygges i dag. Mekaniske orgler holder seg i mange hundre år, når de blir godt ivaretatt. Vi firte ikke på kvalitet, men fikk flotte instrumenter til en brøkdel av prisen på nye, mener Rozendaal.

Orgel-krakk

Abram Bezuijen er organist i Haug kirke i Hokksund. Han er opprinnelig fra Nederland og har også skaffet til veie «nytt» orgel til Bakke kirke – fra en kirke i Rotterdam som nå er blitt tannlegeklinikk. Det kostet 350.000 kroner ferdig montert, et nytt orgel i samme størrelse ville kostet minst 1,5 millioner kroner.

– I Nederland legges det ned omtrent 100 kirker hvert år. Prognosene sier at det vil fortsette, med 1.000 kirker de neste ti årene. Noen av orglene vil bli stående, uansett hva lokalene blir brukt til, men det vil helt sikkert bli flere hundre interessante instrumenter til salgs. Det blir en situasjon med kjøpers marked, en liten parallell til krakket på New York-børsen i 1929, da det plutselig var veldig mange selgere – og få kjøpere, sier han.

LES MER: Drømmer om å spille orgel for Kongen

Nedlagte kirker

Han har vært kontaktperson for flere slike brukt-importerte instrumenter, og antar at det nå er 10–12 slike orgel i Norge, hovedsaklig fra England og Nederland. Abram Bezuijen har selv et husorgel hjemme som er hentet fra Nederland, som han er godt fornøyd med.

– Utviklingen med nedlagte kirker rundt omkring i Europa, vil skape et meget interessant marked for norske kirker som trenger nye orgel – ikke minst med dagens stramme kirkeøkonomi. Nå finnes det gode, mekaniske orgel som til og med konkurrerer med el-orgel i pris. Da er valget enkelt, mener organisten.

– Dessuten er det jo positivt med gjenbruk. Når kirker i Nederland blir til butikker og bibliotek er det viktig at særlig orgel av historisk verdi blir tatt vare på. De fleste av disse instrumentene er i god stand, de må selvfølgelig tilpasses. Og noen må bygges om på grunn av klimahensyn, hvis de skal til Norge. Men finner man et orgel som passer inn fysisk – og som også stemmer opp mot musikalske kriterier, kan man få gode orgel til spottpris i dagens marked, forteller Abram Bezuijen.

Restaurert

Nå er han konsulent for nytt orgel i Holmestrand kirke. Norges største Y-kirke, er i ferd med å anskaffe et historisk orgel, bygget av den engelske orgelbyggeren Nicholson i 1871. Det vil bli fullstendig overhalt og oppgradert med noen nye stemmer av orgelbygger Feenstra i Nederland, et firma som har spesialisert seg på oppkjøp, formidling, restaurering og tilpasning av brukte pipeorgler.

– Det er ikke bare å kjøpe et brukt orgel, mye skal klaffe for at det skal bli et vellykket prosjekt på et nytt sted. I Holmestrand kirke er det et klart definert rom, med gitt høyde, bredde og dybde, hvor det nye orgelet skal plasseres. Vi var kjempeheldige og fant et godt instrument fra en velrenommert orgelbygger – og det passer perfekt inn i de fysiske målene vi må forholde oss til. Dessuten har orgelet et passelig antall stemmer for vår kirke og det er et klanglig godt instrument, forteller kantor Dag Eivind Holhjem.

Kontrakt

Nicholson-orgelet har to manualer, og får 19 stemmer. I kirken vil det bli lite synlige endringer, den gamle fasaden med stumme piper blir stående. Prosjektet har fått positiv omtale av bispedømmets fagråd for kirkemusikk.

– Vi er nå i ferd med å skrive kontrakt, forteller Holhjem.

Deretter skal det hele godkjennes av riksantikvaren og biskopen.

– Det er samlet inn 1,76 millioner kroner i private midler til orgelkjøpet, men vi er ikke helt i mål økonomisk ennå, og innsamlingen fortsetter. Finansieringen er imidlertid kommet såpass langt, og det er ennå en stund til siste avdrag forfaller, så kontrakt vil bli undertegnet med det første, sier han.

Kontraktsummen er 210.000 Euro (2,04 mill. kr.), normal pris for et tilsvarende, helt nytt orgel ville vært nesten det dobbelte.

– Her får vi veldig mye orgel for pengene, sier kantor Holhjem.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur