Kultur

Lanserer Kirkemusikkdagene

Kristiansand hadde kirkefestspill i 40 år. Til høsten lanseres Kirkemusikkdagene.

De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand var landets første festival for kirkemusikk. Fra starten i 1971 utviklet festspillene seg til en viktig størrelse for musikklivet i Kristiansand og for regionen. Etter bortfall av støtte fra Norsk Kulturråd, ble Festspillene nedlagt i 2011 etter 40 år.

Status

Nå heter det i søknaden til kommunen at domkor og menighet ønsker å hente fram «noe av den status som Kirkefestspillene hadde». I 2013 fikk Kristiansand domkirke nytt orgel og en årlig Orgelfest ble arrangert i uka fram mot Allehelgen. I år vil nysatsingen Kirkemusikkdagene erstatte orgelfesten, med domkantor Marianne Sødal Misje som kunstnerisk leder. Fædrelandsvennen omtalte saken mandag.

Misje har stor respekt for sin forgjenger Bjarne Sløgedal som startet Festspillene.

– Han var forut for sin tid. Nå synes vi det vil være fantastisk om orgelfesten kan utvikle seg til å bli et permanent arrangement. Fordi det er knyttet til Allehelgen, vil vi unngå å kalle det en festuke, forteller domkantoren.

Kulturrådet har sagt nei til støtte. Derfor er Kirkemusikkdagenes satsing nå avhengig av søknader til kommune, fylke og Opplysningsvesenets fond. Andre sponsorer har man ikke lykkes med. Av et budsjett på en halv million kroner, søker man 170.000 kroner fra kommunen.

Beskjedent

Emil Otto Syvertsen er medlem i menighetsrådet og har vært engasjert av kirkemusikk siden 1970-tallet da han satt i styret for Kirkefestspillene.

– Orgelfest har vært drevet på et lavt budsjett. Likevel har vi kunnet engasjere fine solister og kjente organister, sier han.

– I hvilken grad er Kirkemusikkdagene en oppvekking av festspillene?

– Det vi nå snakker om, er beskjedent i forhold. Den gang var budsjettet på et par millioner med en fast ansatt. I dag mangler Domkirken en stilling for slikt arbeid, så det er et drøyt stykke fram til det festspillene var, sier Syvertsen.

Da Kirkefestspillene ble lagt ned i 2011, hadde de i to år på rad trukket 6000 publikummere. Syvertsen minner om at åpningen av kulturhuset Kilden ledet til etableringen av festivalen Sacra Art. Den ble lagt ned etter to år.

LES OGSÅ: Støtte et være eller ikke-være

Ikke prioritert

Kulturrådets støtteordning for kirkemusikk ble opprettet i 2005. I høst ble den nedlagt. Ordningens avsetning på 8,4 millioner ble integrert i øvrige musikkordninger. Endringen har virkning fra 2020.

– Avslaget har ingen ting med at kirkemusikkordningen legges om. Den fungerer som normalt i 2019. Vedtaket er begrunnet med at søknaden ikke ble prioritert innenfor den aktuelle budsjettrammen, sier seniorrådgiver Hanne Rekdal i Kulturrådet, som viser til at søknad om tilskudd til Kirkemusikkdagene i 2020 kan sendes til festivalordningen.

LES OGSÅ: Nytt akademi for kirkemusikk

Argusblikk

Creo (tidligere Musikernes fellesorganisasjon) ga i høst uttrykk for at de frykter at kirkemusikken vil tape på manglende øremerking. De mente dagens kriterier for støtte vil stenge for prosjekter mellom amatører og profesjonelle.

Creo-nestleder Anders Hovind mener det at ut fra regionalpolitiske vurderinger virker påfallende at en festival forsvant og at en ny opplever det samme etter bortfall av støtte fra Kulturrådet.

– Vi vil følge det med argusøyne. Vi er opptatt av at nedleggingen av støtteordningen ikke skal gå ut over den totale bevilgningen til kirkemusikk, sier Hovind.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur