Da komiteen for nytt orgel i Sakshaug kirke i Inderøy kom sammen i 2000, skrev de i finansieringsplanen at det måtte et mirakel til for at denne drømmen skulle materialisere seg.
– Men vi beholdt troen på at noe fantastisk kom til å skje, det er fenomenalt artig at vi nå, 18 år senere, skal innvie mirakelet på søndag, sier leder i orgelkomiteen, Ivar Wang.
Det nye Torkildsen-orgelet med 46 stemmer er allerede tatt i bruk. Denne uken har det vært flere konserter, i går med Iver Kleive og Knut Reiersrud, og til innvielseskonserten på søndag kommer en av verdens fremste organister, Olivier Latry fra Notre Dame i Paris.
Wang forteller om stor interesse for det unike instrumentet.
– Det er ekstra hyggelig at det er lokale håndverkere hos Br. Torkildsen Orgelbyggeri som står bak. Her er det ikke mye kryssfiner og billige løsninger. Orgelet er hel ved, limt sammen etter gammel oppskrift på beinlim, og i stolthet over gamle håndverkstradisjoner.
Kubein
I mangel av elfenben er tangentene laget av leggbein av lokale kyr.
– Vi har fått et instrument som gir opplevelse til fire sanser – syn og hørsel, lukten av sløydsal – og den rent fysiske berøringsfølelsen du får fra tangentene, sier Ivar Wang.
Han forteller om mye lokal entusiasme rundt nyorgelet, og retter stor takk til lokalt næringsliv, enkeltpersoner – og ikke minst lag og foreninger. Det er samlet inn 3 millioner kroner i tillegg til 9 millioner fra kommunen.
– Vi har stor musikalsk aktivitet i menigheten, med kirkekor og 70 barn og unge med eget kor. Kjernen av de som har støttet opp finnes nok i kormiljøene, men vi har også nådd bredt ut, grepet med å hente bein fra lokale kyr ble en snakkis som spredte glød for prosjektet. Det gjorde at mange fikk eierskap til det nye instrumentet, sier han.
– Nå gir orgelet tilbake i form av en orgelfestuke med et bredt program – til en billig penge og gratis for alle under 19 år, forteller Ivar Wang.
Organist Bjørn Bratsberg er såre fornøyd med det nye orgelet.
Utforsking
– Å spille på det gamle var ren risikosport, du visste aldri hva som sviktet. Nå har vi fått et orgel som er en skjønn forening av barokk og romantisk tradisjon. Det har en fyldig klang med utallige nyansemuligheter. Jeg spiller med skrekkblandet fryd, det er fortsatt mye å utforske i instrumentets muligheter, sier han.
Han gleder seg også over stort, lokalt engasjement.
– Det kommer ikke av seg selv. Men Inderøy er litt annerledes, med et veldig aktivt sang- og musikkmiljø. Det skaper igjen velvilje til å satse på kvalitet i kultursektoren.
Bratsberg underviser selv i orgelspill på musikklinjen ved Inderøy videregående skole, og kommunen har også en kulturskole med bredt tilbud.
– Vi har allerede rekruttert mange elever inn i organistyrket, og nytt orgel gir nye muligheter. Det at vi står så sterkt på musikkfronten viser at det er mye velvilje for tiltak som beriker tilbudet til barn og ungdom, sier Bratsberg.
Drømmedryss
Organisten som nå spiller på kubein, hadde planer om å komponere en ny orgel-«kural» til åpningen, men måtte prioritere det nye verket Drømmedryss, for barnekor, orgel og orkester – som ble oppført sist søndag.
– Men jeg har avtale med bonde og orgel-komiteleder Ivar Wang om å møte i fjøset hans for å sample kuraut, med tanke på et verk for orgel og elektronikk, sier organisten.
Orgelbygger Jann-Magnar Fiskvik har vært kunstnerisk og musikalsk ansvarlig.
– Sakshaug skiller seg ut som et sted med et sterkt musikkmiljø, som har virvlet opp et sterkt engasjement rundt det nye orgelet. Og kantoren har ikke stått alene, her har mange dratt lasset sammen. Som norske orgelbyggere konkurrerer vi ikke alltid på pris, men vårt privilegium er at vi får oppdrag fra de som har sans for håndverkstradisjoner, og velger kvalitet, sier Fiskvik.