Kultur

Ukens anbefaling: Classic Album ­Sundays Oslo

På den syvende dagen skal du jo uansett hvile. Hva med å sette av tid til å høre gjennom en klassisk albumutgivelse eller to fra start til slutt?

Det er all grunn til å stille spørsmålstegn ved både sin egen og tidens nostalgi, og hva den skal være godt for. Også popmusikken oversvømmes av romantisering av det som en gang var, ikke minst på grunn av endringene som er skjedd i og med digitaliseringen av musikkonsumet.

Avlyst sorgprosess

Samtidig kunne man kanskje ønske seg at kultursosiologer og andre som er raskt ute med å erklære albumformatets død ble møtt med den samme skepsisen. Jeg har en god venn som beskriver det som en slags sorg vi aldri fikk tid til å fordøye: Skal man ­automatisk akseptere­ at konseptet­ med pluss/minus ti låter satt sammen i en tematisk og kunstnerisk sammenheng, ment for å lyttes til som en helhet, plutselig er borte?­ Ville man godtatt slike utsagn på andre felt? Er diktsamlingen død fordi man kan lese enkeltdikt på nett?

Det er gode grunner til å avlyse sorgprosessen for popalbumet. Vi kan gjerne klage på mindre og mindre substans i mainstream-musikken, men samtidig kommer det ut nye og viktige album hele tiden, mens mulighetene for å tilegne seg dybdestoff også blir større og større.

Bibelske proporsjoner

I 2010 startet radioverten, DJ-en og journalisten Colleen «Cosmo» Murphy opp konseptet «Classic Album Sundays» (CAS), som i dag har avgreninger på fire kontinenter. CAS ble startet opp nettopp som en respons på utviklingen i folks lyttevaner i det 21. århundre – og som en protest mot at musikken devalueres til å være bakgrunnen for alle de andre aktivitetene vi fyller livet med.

Konseptet er enkelt: Man velger seg ut en klassisk plateutgivelse som har formet og påvirket vår kultur på et eller annen vis, og noen med tilknytning til utgivelsen inviteres til å snakke om innspillingen, tekstene eller konteksten rundt albumet. Publikum oppfordres gjerne til delta i samtalen, og til slutt hører man gjennom hele albumet, uavbrutt fra start til slutt, på et audiofilt anlegg. Og det skjer på en søndag. Det høres så bibelsk ut som det kan få blitt.

LES MER: Vårt Land skal være det naturlige stedet å gå for å lese om klassisk musikk

Stor variasjon

I Oslo er det Kent Horne som står bak konseptet, og listen med avholdte arrangementer er både lang og imponerende, med albumdypdykk i alt fra Maja S. K. Ratkje til Massive Attack, fra Alice Coltrane til My Bloody Valentine.

Arrangørene viser også utsøkt evne til å hente fram nøkkelpersoner fra inn- og utland i presentasjonene. Gårs­dagens ­arrangement var viet Paul ­Simons Graceland, med produsent Joe Boyd som gjest. 27. september får vi en gjennomgang av Kate Bush og The Sensual World på Deichman Hovedbiblioteket, i en slags underavdeling av konseptet kalt «Lyrikken i musikken». Til denne seansen kommer nevnte CAS-grunnlegger Murphy, og temaet er blant annet ­litterære referanser i tekstene til Bush. Forvent Brontë-søstre og Joyce-referanser. Og er man en av de gærningene, kan man også lese om hva slags strømfordeler og signalkabler som brukes under avspillingen av albumet på CAS Oslo sin eventside på Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Ole Johannes Åleskjær

Ole Johannes Åleskjær

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur