Kultur

– Lett å trå feil

Kristne Pure Flix er ett av flere filmselskaper som skal lage film om grotte-­d­ramaet i Thailand. De bør være forsiktige med framgangsmåten, mener medieetiker og filmkritiker.

10. juli ble alle de tolv thailandske guttene og fotball­treneren deres reddet ut av Tham ­Luang-grotta i Nord-Thailand, der de hadde vært fanget i lang tid. Utenfor ventet reportere fra hele ­verden. Nesten hele klodens øyne var i ni dager rettet mot dramaet som utspilte seg rundt fotballlaget Wild Boars og rednings­aksjonen i grotta.

Det kristne filmselskapet Pure Flix var blant dem som sto ­klare. De er ett av seks filmselskaper som har fått tillatelse av den thailandske staten til å lage film om redningsoperasjonen, hvorav fem er internasjonale og ett er basert i Thailand.

Produsent for Pure Flix, ­Michael Scott, og medprodusent Adam Smith gjorde intervjuer i området rundt grotta før fotballlaget var hentet ut.

– Det vil være flere produksjonsselskaper som kommer hit, så vi må handle fort, sa Scott til det australske nyhetsbyrået AAP (Australian A Press), ifølge ­australske news.com.au.

LES OGSÅ: Israel kjemper for trygg Syria-buffer

Trå forsiktig. – Det er klart at hvis utfallet hadde vært ­anner­ledes, ville man hatt en ­annen etisk tilnærming til det. De unngår en rekke problem­stillinger når det ble en lykkehistorie, sier Gunnar Bodahl-Johansen, ­tidligere fagmed­arbeider ved ­Institutt for Journalistikk.

Han mener filmselskapene bør være varsomme i prosessen fram mot ferdig produkt.

– I forbindelse med ulykker og alvorlige hendelser er det lett for medier å trå feil, sier han.

Pure Flix har uttalt at de vil ­intervjue folk i redningsmannskapet, samt fotballguttene og familiene deres, og forsøke å få eksklusive rettigheter til ­historiene deres.

– Når man er såpass tidlig inne som Pure Flix har vært, er det ikke sikkert guttene og de andre pårørte i situasjonen har den nødvendige kontrollen over hvordan de utleverer seg selv, sier han, og nevner problemet med betaling for historier.

– Dette kan få de pårørende til å bli mer villige til å la seg ­intervjues, og muligens si ting de ikke ville sagt under andre omstendigheter, sier Bodahl-Johansen.

LES OGSÅ: – Flåsete å forflate Kipling til en rasist

Forkynnelse og penger. ­Tidligere filmanmelder og ­kulturjournalist i VG, Jon Selås, mener Pure Flix og ­andre ­selskaper bør være bevisste på at dette er en følsom situasjon. Han er enig med Bodahl-­Johansen om at utfallet var ­viktig for ­hvilke ­etiske krav som ­senere blir stilt til filmselskaper og ­andre ­medier.

– Jeg hadde vært veldig mye mer skeptisk til framgangen til Pure Flix hvis en av guttene ­hadde omkommet, sier han.

Burde de som kristent filmselskap tenkt seg nøyere om før de satte i gang filmproduksjonen?

– Ja, og de bør, kanskje i ­sterkere grad enn andre, ­spørres om hvilke mål og midler som ­benyttes.

LES OGSÅ: Når Trump twitrer, øker muslimhetsen

«Hvitvasking». Scott sier til det australske nyhetsbyrået AAP (Australian Associated Press) at Pure Flix' historie om grotte­dramaet vil handle om de to ­britiske dykkerne som først oppdaget guttene i grotta. Han ­mener dette er perfekt for Pure Flix.

– Dette passer vårt DNA i form av en virkelig inspirerende ­historie. Det er ­utrolige handlinger av heltemot og ­tapperhet. Det er en historie som vi tror vil inspirere millioner av ­mennesker rundt om i verden, sier ­direktøren.

Dette har høstet ­internasjonal kritikk. Produsent Jon Chu i det amerikanske ­filmselskapet ­Crazy Rich Asians skrev på ­Twitter at: «Jeg nekter å la ­Hollywood #whitewashout ­thai-hule-redningshistorien!».

Selås mener Pure Flix står i fare for å følge en tradisjon hvor man gjør vestlige folk til helter.

– Man står alltid i en fare for å fortelle historien ut fra eget ståsted, og fortelle den på en måte som folk vil se, sier han.

Dette er ikke et prinsipielt ­problem, men det er et problem hvis man tar historien fra ­guttene, sier han, og legger til:

– Det krever følsomhet, ­ydmykhet, vilje til anstendighet når de skal fortelle den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur