Kultur

‘En vaksinering mot ekstremisme’

Kulturdepartementet lyser ut fem millioner kroner for å fremme dialog og forståelse mellom ulike livs- og trossamfunn.

– Dette er en oppbygging av immunforsvaret til landet vårt, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Pengene skal deles ut til aktiviteter og tiltak som bidrar til økt kunnskap og debatt mellom ulike livs- og trossyn. Det er Kulturdepartementet som står bak utdelingen, som Skei Grande kaller «et vaksinasjonsprogram» mot ekstremisme.

– Den religiøse toleransen blir utfordret på mange områder i dag, og ekstremisme er et økende problem. En større forståelse for hverandre demmer opp mot ekstreme tanker.

Felles verdier

Utlysningen nevner demokrati, menneskerettigheter og rettsstaten som felles verdier å beskytte og ivareta gjennom kunnskap og debatt.

– Den religiøse dialogen er viktigere enn noensinne. I karikaturstriden, for eksempel, hadde Norge stor glede av at religiøse ledere hadde hatt en aktiv trosdialog i mange år, sier Skei Grande.

I år blir blant annet tiltak i regi av eller samarbeid med muslimske organisasjoner eller trossamfunn prioritert. Kulturministeren peker på blant annet hetsende kommentarfelt som en grunn for denne prioriteringen.

– Kommentarfeltene flommer over av hatefulle ytringer. Sånt viser en liten forståelse for hva ulike religioner faktisk står for.

– Er det noen samfunnstendenser som gjør dette tiltaket spesielt viktig nå?

– Vi ser for eksempel et økende press på både muslimske og jødiske minoriteter. For majoriteten i samfunnet er det viktig å både lære om og ha dialog med disse gruppene.

Trosfrihet

Skei Grande understreker viktigheten av trosfrihet.

– I Norge er troslivet bygget nedenfra og oppover, og da tåler det mer enn om det er statlig styrt. Vi er et flerreligiøst samfunn, og dialog og forståelse mellom forskjellige livssyn skaper respekt. Det er dét som virker, sier hun.

Søknadsfrist er 15. august. Tidligere har det blitt gitt støtte til radikaliseringsforebyggende kurs for religiøse ledere, «Dialog- pilotene» som utdanner ungdom i kulturforståelse, samt Det norske teatret og Just Unitys teaterforestilling Utafor. Islamsk Råd har tidligere fått direkte tilskudd av midlene, men etter at Stortinget vedtok å fjerne statstøtten i november i fjor, lyste de ut midlene IRN skulle hatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur