Kultur

Orgelentusiasmen høyere enn pedalene

Ti unge organister stod selv for markeringen av at Oslo endelig har fått sin egen orgelskole. Konserten i Lilleborg kirke var preget av ung orgelentusiasme.

Noen av 6-åringene hadde ikke rørt en orgeltangent før i høst, men de entret orgelkrakken i Lilleborg kirke med stort mot. Og hva kan gå galt når du har orgellærer Bjørn Vidar Ulvedalen tett ved siden – og domorganist Kåre Nordstoga som medspiller?

Nøkkelbarn

Organist Bjørn Vidar Ulvedalen har vært pioner i orgelundervisning og -rekruttering, nylig ble det feiret 15-års jubileum for orgelskolen han startet i Våle kirke i Re. Der fikk «nøkkelbarna» tilgang til kirken for å øve. De siste årene har det dukket opp orgelskoler over hele landet. Og nå får Oslo et slikt tilbud, i et samarbeid mellom Kulturskolen, Barratt Due Musikkinstitutt og Kirkelig fellesråd.

– Det er på tide, sier Ulvedalen som nå er ansatt som orgelpedagog for ti elever.

Piano og orgel

Han håper tiltaket skal styrke organistrekrutteringen.

– Før kom de fleste organiststudentene fra en fortid på piano. Nå er det mulig å begynne med det fantastiske instrumentet allerede som 6-åring. Jeg tror det er viktig å alminneliggjøre orgelet som instrument, og det er ikke tvil om at det vekker begeistring – vi fylte opp med elever på et blunk, forteller han og legger til at elevene også får litt pianoundervisning.

LES OGSÅ: Do-re-mø på nytt kirkeorgel

Orgelsko

De ferske elevene leverer imponerende orgelspill, mye hentet fra Ulvedalens egne arrangement som gjør de store verkene litt enklere å håndtere for små hender og føtter. Han har utgitt syv hefter med slike arrangementer. Og en ivrig bestefar i Re snekret pedalforhøyere som gjør at orgelsko helt ned i størrelse 30 rekker ned til de dypeste tonene. Nå har flere orgelfabrikker adoptert ideene og leverer originale pedalforhøyere.

Victoria E.A.B. Ulriksen er 11 år, og har spilt piano fra hun var to. Hun spiller seg et godt stykke ut i Bachs Toccata (og fuge) i d-moll, før hun veksler sømløst med domorganist Kåre Nordstoga som tar seg av sluttpartiet.

Store krefter

Victoria valgte selv å gå over fra piano til orgel i høst.

– Det er spennende med et instrument med så utrolig mye krefter, sier Victoria som godt kan tenke seg å bli organist. Nå har hun også fått tilgang på el-orgel med pedalsett hjemme.

– Drømmen er å spille i en slottskirke, forteller hun.

Kirkelig fellesråds bidrag til prosjektet er blant annet at de har kjøpt inn noen øvingsorgler som elevene får med hjem, og de stiller flere av kirkeorglene til disposisjon for organistspirene.

LES OGSÅ: The Artist drar nytt orgel-publikum

Samarbeid

Bjørn Vidar Ulvedalen er orgellærer og koordinator for nysatsingen. Hans egen orgelundervisning har resultert i flere studenter og ferdigutdannede organister allerede. Han ser et kjempepotensiale i de elevene han nå har fått.

– Jeg er nokså sikker på at en eller flere av disse vil ende opp som profesjonelle musikere, sier han.

– Orgelskolen Sofie (visdom) er et resultat av at mange gode krefter spiller på lag. Jeg har stor tro på at dette vil gjøre synlige utslag på organistrekrutteringen om noen få år, sier han.

Forsømmelse

Han mener at kirken ikke har gjort jobben sin når det gjelder orgelundervisning og rekruttering til organistyrket.

– Det har ikke vært lovpålagte oppgaver, og er blitt forsømt. Men nå ser jeg en holdningsendring som lover godt.

At han nå blir del av en organisert orgelutdanning for barn i Oslo, er en drøm som går i oppfyllelse.

– Jeg har gjort det jeg brenner for, og har enda mer glød nå enn da jeg startet. Jeg blir konstant inspirert når jeg ser at det virker, sier Bjørn Vidar Ulvedalen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur