Kultur

– Et nasjonalt gjennombrudd

Olavsfestdagenes Petter Myhr fikk Petter Dass-prisen torsdag kveld. – Et nasjonalt gjennombrudd var vårt mål, sier prisvinneren.

Bilde 1 av 4

For fire år siden satte Olavsfestdagene seg som mål å nå et nasjonalt gjennombrudd innen fem år. I god tid innen fristen sier prisvinner og direktør Petter Myhr at målet er nådd.

Stor glede

– Jeg opplever prisen som en stor og viktig anerkjennelse av arbeidet vi har gjort med Olavsfestdagene. Målet vårt var å bli en nasjonal arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Petter Dass-prisen ser jeg som et tydelig bevis på at vi har lykkes med det.

Myhr mottok prisen i Oslo domkirke under Vårt Lands adventskonsert torsdag.

– Min far var Vårt Land-abonnent til han døde og leste avisen fra første til siste side hver dag. At jeg får en sånn pris er veldig sterkt for meg fordi faren min betydde så mye for meg. Jeg liker å tenke at han er glad og rørt over meg i dag. Han døde for ti år siden og ville vært 100 år i år, forteller Myhr.

LES ÅSHILD MATHISENS KOMMENTAR: «En samlende kraft»

Stolt redaktør

Sjefredaktør Åshild Mathisen delte ut prisen som er en årlig anerkjennelse til en person eller organisasjon «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte». I nominasjonen sies det at et stadig mer trosmangfoldig og trosinteressert Norge trenger Olavsfestdagene som en arena for nyansert og respektfull samtale om de store spørsmålene om tro. Foruten Myhr var IKO ved direktør Marianne Uri Øverland og informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet nominert til prisen.

– Jeg er veldig stolt av både prisvinneren og våre nominerte. For Vårt Land er det viktig å romme alle disse stemmene, alle disse som på hvert sitt vis jobber for kristendommens plass i samfunnet, for at kristendommen skal nå frem til hver og en av oss, sa Mathisen i sin tale ved prisutdelingen.

LES OGSÅ: Vil fjerne glansbildet

En fellesarena

Ottosen var nominert for sin vilje og evne til å fronte konservative og upopulære standpunkter i all slags motvind, mens IKO ved Øverland var nominert fordi de jobber for at formidlingen av tro skal gjøres med frihet, og har et særlig blikk på at jenter skal kjenne seg hjemme i Bibelen.

Olavsfestdagenes utvikling av en felles arena for samtale ble avgjørende i valget av prisvinner. Sjefredaktør Åshild Mathisen viste til personlige erfaringer med festdagenes plattform for de gode møtene mellom aktører med ulik tilnærming til tro og til troens rolle. Her i avisen har prisvinner Myhr omtalt seg selv som sønn av tolerante fundamentalister og at faren var søndags­skolelærer i mer enn 50 år.

LES OGSÅ: Petter Dass-prisen til VG-journalist

Festivalhjerte

Olavsfestdagenes hovedarena for samtale, det såkalte Vestfrontmøtet, fylte hver eneste dag – ni dager til ende – plassen foran Nidarosdomen under Olavsfestdagene sist sommer.

– Jeg har selv hatt gleden av å snakke om det å være annerledes i en religion, og oppleve at min bedehusbakgrunn finner mange fellesnevnere med sikhens og muslimens oppvekst: konflikten mellom familie og storsamfunn, skam, tro og håp, sa Mathisen med en henvisning til Vestfrontmøtet.

Også neste års festdager inviterer til Vestfrontsamtaler når temaet er kropp.

– Disse samtalene er blitt hjerte i festivalen, sier Myhr.

Etter prisutdelingen holdt Elvira Nikolaisen en minikonsert.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur