Å starte dagen med Taizé-tidebønn, fortsette med latteryoga, delta i katolsk messe og avslutte med sekulær popkonsert, er bare en av mange eksempler på fargerike dagsplaner for ungdommene på årets Spekterfestival.
På et stort område på Kalvøya i Bærum har KFUK-KFUM for andre år på rad som mål at kultur, tro og rettferdighet skal møtes. Her skal man kunne føle seg inkludert uavhengig av bakgrunn, religion og interesser, forteller programansvarlig Julie Lillehaug Kaasa.
LES MER: Norsk pophåp gleder seg til å spille på Spekter
Breddefestival
– Jeg kunne ønske vi hadde en hel haug med muslimer, hinduister og buddhister her, sier hun før hun blir avbrutt av Taizé-munken broder Stephen, som deljer løs på en bjelle.
Det er rett før munken skal løpe «globalløp» til inntekt for KFUKs oppstart av spare- og investeringsordninger i Sri Lanka, og han er kommet for å forsikre seg om at programansvarlig også skal delta.
Det har hun ikke tid til, for hun er opptatt med å avikle et program hun håper skal treffe helt vanlig ungdom.
– Vi ønsker å være en tilgjengelig kristen og forkynnende breddefestival, som også kan samle ungdom utenfor KFUK-KFUM. Derfor vil vi være kjempegode på alt livet, og dermed også kristenlivet består av. Enten det er samfunnsengasjement, tro og dialog, musikk, mental helse eller andre ting ungdom bryr seg om.
Økumenikk
Kaasa innrømmer at dagens deltagermasse er langt fra så variert som hun håper den kan bli, men at programmet i det minste blir stadig mer mangfoldig. Nytt av året er samarbeidet med Den katolske kirke, som blant annet arrangerer katolsk messe og seminaret «Var reformasjonen en tabbe?»
– Det ble en litt opphetet debatt, ja, sier Josef Ottersen som deltok i seminarpanelet og er én av en håndfull katolikker på Kalvøya. Han synes Spekter er en god arena for økumenikk, som skiller seg ut ved å være lavterskel og tilgjengelig.
– Her bygges det identitet, enten det er globalt engasjement, band eller fotball. Å tro på seg selv og å tro på Gud henger jo sammen, sier han.
LES MER: Skjærgårds vil ha kristne artister
Musikkmangfold
Nytt av året er et samarbeid med det lokale musikkselskapet Toothfairy, som holder til i det kommunale musikkhuset Tanken i Sandvika. Herfra suppleres musikkprogrammet som fra før består av artister som Trygve Skaug, Depresno og Ole Børud, med unge talenter uten tilknytning til kirken.
– Jeg er ikke kristen, men jeg skulle noen ganger ønske jeg var det, sier Philip Valderhaug med artistnavnet Philip & The Reindeer, som er en av Toothfairys utsendte.
At Spekter var en kristen festival spilte liten rolle da han takket ja til jobben. For han var det viktigst å få muligheten til å spille for folk, uansett bakgrunn.
– Mest sannsynlig er publikummet her bedre enn på andre festivaler, siden arrangementet er rusfritt. Det er altfor mange festivalpublikummere som bare er ute etter å drikke øl og se på damer i stedet for å se på konserten, sier han.
For alle
At artistene fra Tooth-fairy ikke har kristen bakgrunn og skriver kristne tekster, synes programansvarlig Kaasa er uproblematisk.
– Det er bare veldig kult at vi kan ha med artister med lokal forankring i tillegg til de kristne artistene, sier hun.
Kaasa tror musikere, seminarholdere, forkynnere og festivaldeltagere med ulik bakgrunn bidrar til å gjøre festivalen til en sunn møteplass for dialog. Dette synes også på festivalens fokus på samfunnsengasjement, tror hun.
– Fattigdom, klima, mental helse og politikk er like mye kristen problematikk som sekulær problematikk, sier Lillehaug Kaasa.