Kultur

I tett dialog om French og Moland-film

Nikolaj Frobenius besøkte Tjostolv Moland og Joshua French to ganger i fengselet i Kisangani før han skrev manuset til spillefilmen Mordene i Kongo.

En spillefilm om Joshua French og Tjostolv Moland kommer på norske kinoer høsten 2018. Nyheten ble sluppet dagen etter at Joshua French kom hjem til Norge etter åtte år i kongolesisk fengsel. Filmen starter i fengselet en tid før Tjostolv Molands dødsfall i 2013.

Forfatter Nikolaj Frobenius har skrevet manus til .

– Hendelsen de to ble dømt for (i 2009) er bare et bakgrunnsmotiv. Filmen handler først og fremst om hvordan man bevarer sin menneskelige forstand under så ekstreme forhold som de opplevde i det kongolesiske fengselet. Og ikke minst hvordan Joshua French opplevde å bli anklaget for å ha drept sin beste venn, sier Nikolaj Frobenius (bildet), som har skrevet manuset til filmen.

Fiksjon

Frobenius ser problemstillinger knyttet til å lage fiksjonsfilm basert på virkelige hendelser. Det har derfor vært ekstra viktig for filmskaperne å ha tett kontakt med både Tjostolv Moland, Joshua French og hans mor, Kari Hilde French, underveis.

– Møtene med Moland og French, og dybdeintervjuene vi fikk gjort med dem, var interessante og svært nyttige for manusarbeidet. For meg var det en forutsetning at de to impliserte ble involvert i arbeidet med filmen. De fikk komme med sine synspunkter og anliggender, og vi ble enige om rammer for fortellingen, sier Frobenius.

LES MER: Bønn og penger støttet French

Respektfull dialog

Advokat Hans Marius Graasvold bekrefter at det har vært dialog mellom Tjostolv Moland, Joshua French og produsentene bak filmen Mordene i Kongo.

– Jeg ble bedt om råd da Moland og French fikk kjennskap til at Friland Film kom til å lage film om deres historie. Siden den gang har det vært utveksling av synspunkter, og både Moland og French har fått fremmet sine interesser i prosjektet. Det har vært en respektfull dialog, og vi har fått på plass en enighet om rammer for fremstillingen. Ingen er tjent med at dette ender opp i en rekke feilaktige beskyldninger, sier Graasvold.

LES MER: Kirkeleder ordnet forsoning i Kongo

Sensitivt

Hans Marius Graasvold har formidlet kontakten mellom Moland/French og filmprodusentene.

– I denne historien finnes det mange overordnede perspektiver som må behandles med sensitivitet. Samtidig må det vises respekt for filmskapernes kunstneriske frihet, sier han.

Han poengterte tidlig overfor Moland og French at filmen ville bli laget uansett.

– Jeg fortalte dem om risikoen det i seg selv innebærer, når historien deres blir dramatisert som film. Jeg rådet dem til å ha en dialog med produsentsiden, og de forholdt seg til mine råd. De ville aldri ha mulighet for å stoppe en slik film, og det å opprette kontakt ville være den beste løsningen for å ivareta deres egne interesser. Da ville de også ha mulighet for å spille inn sine egne anliggender overfor filmskaperne, sier han.

LES MER: Min tro-intervju med Joshua French 

Frigivelse

Han poengterer at filmprosjektet helt og holdent er initiert av Friland Film.

– Dette er ikke noe de selv har initiert for å tjene penger på historien sin, understreker Graasvold.

Store deler av filmen Mordene i Kongo er allerede spilt inn i Sør-Afrika. Aksel Hennie har rollen som Joshua French og Tobias Santelmann spiller Tjostolv Moland. Regissør er Marius Holst og Frobenius har skrevet manuset i samarbeid med Stephen Ulander. Frobenius har også vært i kontakt med Morten Strøksnes, som skrev boken Et mord i Kongo i 2010, under manusarbeidet.

Tjostolv Moland døde den 18. august 2013. Joshua French er blitt løpende orientert om filmprosjektet så nært opp mot frigivelsen som det har vært praktisk mulig.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur