Kultur

Konkurs svir for flere

Flere kristne forlag er merket av konkursen i bokkjeden Vivo. – De butikkene som fortsatte med nye eiere, reddet oss fra et verre resultat, sier Svein Andersen i Hermon forlag.

Da Vivo Bokhandel AS gikk konkurs i mai i fjor, ble 21 forretninger berørt. Etter at Norli-kjeden overtok sju butikker, er det nå 14 kristne bokhandlere tilbake. Forlagene fryktet følgene.

Effekten av færre kristne bokhandlere står nå å lese i årsregnskapet til flere forlag. Styggest er tallene for Lunde forlag med en omsetningssvikt på 12,5 prosent. Fjorårets underskudd er på 793.000 kroner av en omsetning på 11,5 millioner kroner. Året før hadde Lunde et driftsresultat på nærmere 600.000.

LES MER: Slutt for Vivo

Vivo

– Hovedårsaken er Vivo-konkursen. Vi eide 15 prosent, og kjeden har vært vår største kanal for distribusjon. Det svir vi for nå, sier forlagssjef Tom Teien.

Første kvartal i år viser at driften er etter budsjett. Teien er ­optimist.

– Men vi må forholde oss til at det nå finnes færre butikker å selge gjennom. Vi må nå ­jobbe mer aktivt mot Norli og andre som vi merker er mer åpne for den kristne litteraturen, sier Teien.

Lite overskudd

For Hermon forlag har boksalget falt med ti prosent.

– Fordi enkelte av butikkene ble reddet av nye eiere, ble ikke nedgangen så dramatisk som vi fryktet, sier Svein Andersen.

Vel halvparten av forlagets boksalg går gjennom bokhandlerne. Med en omsetning på ­
drøyt 19 millioner, bokfører forlaget et driftsoverskudd på en halv million og 120.000 kroner i skattbart resultat. Andersen forklarer overskuddet med et lavere­ antall utgivelser og ­reduserte opplag.

Krevende

Vårt Land forlag er i liten grad berørt av konkursen, til tross for at rundt 70 prosent av bøkene omsettes gjennom tradisjonell bokhandel.

– Selv om en kjede som Norli er blitt mer oppmerksomme på våre bøker, opplever vi at det er blitt mer krevende å få våre ­bøker ut, sier forlagsredaktør Elin Krogedal.

IKO-Forlaget­ har hatt en nedgang på fem ­prosent og forlagssjef Heidi­ ­Jannicke Andersen tror konkursen er forklaringen.

– Nå er det færre bokhandlere som satser på kristne bøker. Vi er imidlertid heldige som har mye direkte salg til private og ­menigheter. Dessuten lever vi ikke bare av bøker, sier hun.

LES MER: Klarte ikke å redde Vivo

Solid bibelselskap

Det Norske Bibelselskap og Verbum forlag har derimot ikke hatt noen nedgang, men endte i stedet med et overskudd på 2,7 millioner. Med en årsomsetning på 22 millioner var Bibelselskapet/Verbum i fjor det største kristne forlaget i Norge.

– Vi er ikke rammet av konkursen. Det vi ser med bekymring på, er at salget av bibler ikke økte til tross for stor offentlig oppmerksomhet om Bibelen. Det mener vi er et anliggende også for kirkene. Vi prøver å forstå grunnene til det blant annet gjennom en undersøkelse om bibelbruk, sier generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Bibelbruksundersøkelsen, som gjøres av Institutt for ­kirke-, ­religions- og livssynsforskning, vil bli lagt fram om en måneds tid.

Redningsaksjon

I Akersgata i Oslo møter vi styreleder Hans Petter Foss i bokhandelen Bok og Media. For ett år siden pantsatte han huset sitt og kjøpte varelageret etter Vivo-konkursen. Neste år feirer Lutherstiftelsen 150 år. Forretningen i Oslo har vært sentral hele tiden. Etter konkursen var den stengt i tre uker.

Comebacket har vært vanskelig.

– Underskuddene vi nå ser i forlagene, smerter oss alle. Hadde­ denne forretningen vært borte, hadde det vært enda verre. Å starte helt på «scratch», slik vi måtte etter tre uker med stengte dører, har vært tungt. Det er ikke noe å skjule. Vi selger ikke fullt så mye som før, heller ikke på nett. Jeg har imidlertid gjort noe jeg tror på. Jeg er her for å redde omsetningen av kristen litteratur, ikke for å eie, sier Foss.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kultur