Kultur

Anne Veiteberg slutter i Verbum

Omstilling: Forlaget Verbum legger om driften. Omstillingen gjør at Anne Veiteberg gir seg som forlagssjef etter fem år.

Mandag sendte Anne Veiteberg ut e-post til sine forlagsforbindelser der hun forteller at hun ikke lenger er forlagssjef.

– I forbindelse med omstilling av forlagsdriften i Verbum har jeg bestemt meg for å slutte som forlagssjef og har inngått en avtale med Bibelselskapet om dette, sier hun i meldingen.

I en sms sier Veiteberg at sluttavtalen hun har inngått innebærer at hun er fritatt fra arbeidsplikt fra og med 27. mars.

– Nå skal jeg bruke tiden framover på å orientere meg. Jeg satser på at det kommer nye muligheter, i denne bransjen eller andre, skriver hun.

Vanskelig marked

Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet som eier Verbum forlag. Hun er ordknapp og vil si lite ut over den meldingen Veiteberg selv har sendt ut. På selskapets nettside opplyses det at en større omlegging kan ventes etter en ekstern gjennomgang av Bibelselskapets forlagsdrift i Verbum.

– I forbindelse med den forestående omleggingen, har forlagssjef Anne Veiteberg funnet å fratre sin stilling. Bibelselskapet og Veiteberg har etter dette inngått avtale om forlagssjefens fratreden. Mer kan jeg ikke si om det, sier Mongstad-Kvammen.

– Hva slags omlegging er det snakk om?

– Den forestående omleggingen handler om at det kristne forlagsmarkedet er relativt lite og utfordrende. Bibelselskapet ser at endringer vil være nødvendige for å møte fremtidige utfordringer.

Gjennom United Bible Societies er Bibelselskapet del av et globalt forleggermiljø.

– Med støtte fra våre internasjonale samarbeidspartnere vil vi foreta grep for å forberede oss på endringer i markedet som vi ser vil komme, sier Mongstad-Kvammen på Bibelselskapets nettsted.

Ingen kommentar

Hun vil ikke kommentere om endringene er i gang eller om det er flere enn forlagssjefen som slutter. Hun bekrefter at det ikke er aktuelt å avvikle Verbum forlag.

– Hva skal forlaget da drive med?

– En betydelig del av Bibelselskapets virksomhet er forlagsdrift. Det er noe av det viktigste for å oppfylle vårt formål og visjon i Norge som er å utgi Den hellige skrift og åpne Bibelen for alle.

– Hva er det Verbum skal slutte med?

– Jeg vil ikke forutsette at Verbum må slutte med noe.

– I det utfordrende markedet har det vært mulig for Vårt Land å etablere et nytt forlag. Har det vært utslagsgivende?

– Nei, det har vi ikke inntrykk av. Det har heller vært med på å utvide markedet.

– Tyder ikke det på at markedet ikke er så utfordrende?

– Kristenmarkedet har en omsetning på mellom 70 og 90 millioner i året. Driftsmodellene må tilpasses hvordan kundenes lese- og kjøpsvaner endrer seg. Det er positivt at markedet utvides, og det tror vi framveksten av Vårt Land forlag har bidratt til.

Hovedinntekt fra salmer

– Hvor tungt var det for Bibelselskapet da Eide forlag vant anbudet på å utgi salmeboka?

– Ved siden av bibelsalget var det en hovedinntektskilde. Det har derfor representert en stor utfordring, og er en av flere faktorer som gjør at omstillingen nå er nødvendig.

– Var det tilstrekkelig mange som ga seg den gangen, eller er det slik at forlaget nå er for tungt bemannet?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Mongstad-Kvammen.

Omleggingen av forlagsdriften har vært behandlet i Bibelselskapets styre over noe tid. Sist i styrets desembermøte og i arbeidsutvalgets marsmøte. Mongstad-Kvammen sier selskapet vil informere om hvem som blir ny forlagssjef så snart som mulig. Hun vil ikke kommentere om de har aktuelle navn.

Ni ansatte

Som Bibelselskapets forlag gir Verbum ut bibler og bøker som fremmer bibelkunnskap og bibelbruk. I Anne Veitebergs tid har forlaget også gitt ut bøker der en stor bredde av norske forfattere har bidratt. Boken Bibeldikt samlet dikt fra 88 norske forfattere. Med boken I de dager bidro flere sentrale forfattere med nyskrevne julefortellinger. Forlaget gir også ut bøker om aktuelle spørsmål i kirke, kultur og samfunn. Forlaget har for tiden ni ansatte og holder til i Oslo sentrum.

- Bibelselskapets øvrige virksomhetsområder, i hovedsak bibelmisjonsarbeidet, berøres ikke av omstruktureringen i Verbum forlag, understreker Mongstad-Kvammen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur