Kirkeloven åpner for at menigheter kan ta betalt for utleie av kirker til «andre formål eller andre kirkelige handlinger utenfor gudstjeneste». I Oslo er det opp til hvert sokn å avgjøre om de skal ta betalt og hvor mye. I fjor vedtok Kirkelig fellesråd i Oslo (KfiO) at 20 prosent av inntektene fra eventuell utleie skal gå til Fellesrådet for å dekke vedlikehold og drift av kirkene. I sakspapirene ble det understreket at konserter under både Kirkemusikkfestivalen og Oslo Jazzfestival ville falle innenfor ordningen.
Forskrekket
Blant dem er kirkemusikkfestivalen i særklasse den flittigste «leiertakeren». I sin 16 år lange historie har OIKM ikke betalt leie. Etter at saken igjen var oppe i juni år, informerte Fellesrådet festivalen om at de heretter ville måtte betale kirkeleie. Dette førte til protester. Å leie Oslo domkirke der festivalen ofte har konsert, kan koste mellom 10 000 og 50 000 kroner.
Kirkemusikkfestivalens styre uttrykte sin forskrekkelse over vedtaket og betraktet det som «et brudd med intensjonene, og i strid med forutsetningen for etableringen av festivalen.» De sterke reaksjonene gjorde at saken ble tatt opp på nytt sist uke. Fellesrådet støttet kirkevergens innstilling og vedtok at «eventuelle fritak av leie for enkeltarrangører må i så fall vedtas av det enkelte menighetsråd».
LES OGSÅ: «Dette er likheten mellom fotball og kammermusikk»
Ingen kommentar
Festivalens grunnlegger og sjef, Bente Johnsrud, ville i går ikke kommentere saken. I sin henvendelse til kirkevergen i september argumenterer hun sterkt for at festivalen er kirkens egen. Hun sier hun hele tiden har bygget festivalen i en takk til kirken for alt den har betydd for henne siden hun var barn. Hun skriver: «ved en innføring av leie opplever jeg at Den norske kirke ikke anerkjenner den gaven jeg har forsøkt å gi ved opprettelsen av festivalen».
Også festivalens styreleder, Oslos biskop Ole Christian Kvarme, understreker at festivalen er kirkens egen festival. Han viser til at han selv er styreleder, at festivalen utgjør en vesentlig del av det kirkelig liv i Oslo før påske og at festivalhøymessene i denne perioden er en naturlig del av programmet.
Rettferdig
Kirkeverge Robert Wright sier i sitt saksframlegg at kirken bør ha en «prinsipiell og dermed rettferdig tilnærming». Konserten eller arrangementets kvalitet skal ikke være avgjørende, men om kirken er arrangør og om det kreves inngangspenger. I saksdokumentet slås det fast at festivalen ikke er kirkens arrangement. Det vises til at festivalen er en privat stiftelse «ikke opprettet av kirkens demokratiske organer, og det er heller ikke kirkelige organer eller råd som oppnevner medlemmer til styret av stiftelsen. «Det er vanskelig å se annet enn at et av formålene ved en slik organisering må være å fristille virksomheten fra kirkelige organer», heter det premisset for vedtaket.
Lokal makt
Nå er det opp til hvert menighetsråd. Arild Yri er daglig leder i Oslo domkirkes menighet. Fra 1. juni i år har de måttet betale 20 prosent av leieinntektene til Fellesrådet. Han har ennå ikke mottatt Fellesrådets siste vedtak som skal legges fram for domkirkerådet ved første anledning. Han kan ikke si noe om utfallet av en slik behandling. I dag er praksis den at utleieprisen avtales i hvert enkelt tilfelle. Utleieprisen i domkirken varierer mellom 10 000 og 50 000 kroner.
Uranienborg kirke er en populær konsertkirke og daglig leder Kamilla Døvik må si nei til flere som ønsker å leie kirken. Menigheten har vedtatt å sette opp leieprisene for å kompensere for kravet fra Fellesrådet på 20 prosent. Uranienborg har en grunnpris på 8 000 kroner fra januar til oktober, mens det i høysesongen i årets to siste måneder koster 10 000.
Få protester
- Vi har dessuten nylig plusset på ni prosent av billettinntektene for konsertene i november og desember, sier Døvik.
Leietakerne er i hovedsak forskjelllige kor, kommersielle aktører og noen CD-innspillinger. På kalenderen står konserter med Grex Vocalis, Guldbergs Akademiske Kor, Oslo kammerkor, Sølvguttene, Cordis Vocalis, Kvindelige Studenters Sangforening, Oslo Voices og Trone Rein og Håkon Ims. Selv om enkelte har reagert på prisøkningen, har Døvik ingen grunn til å frykte at det blir færre konserter med de nye utleieprisene.