Kultur

Hun er den eneste som har knyttet seg til etikken

I et år har bloggere kunne knytte seg til pressens etiske retningslinjer. Det har kun én blogger gjort.

Manipulerte bilder, utstrakt bruk av barn og glidende overganger mellom kommersielt og redaksjonelt innhold. Blant norske bloggere har på flere felter utviklet seg en arbeidsetikk som har fått flere til å etterlyse etiske retningslinjer.

I fjor sommer vedtok styret i Norsk Presseforbund at frittstående utgivere, som bloggere, kunne knytte seg til Vær Varsom-plakaten.

Et år senere har kun én blogger benyttet seg av muligheten.

– Vi vet ikke hvorfor, men kan hende prisen er avskrekkende, sier Kjersti Løken Stavrum, leder for Norsk Presseforbund.

En blogger som vil merke bloggen sin med den såkalte Presselappen, som sier at «vi arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk» må betale 7000 kroner i året for dette.

– For oss har det vært viktig å åpne opp denne muligheten for frittstående utgivere. Og det må koste noe. Systemet vårt må dekkes av bransjen og ikke av staten, selvfølgelig, skiver Stavrum i en SMS til Vårt Land.

En merking har få praktiske konsekvenser, annet enn at man kan bli klaget inn for pressens faglige utvalg dersom noen mener bloggen har brutt god presseskikk.

LES OGSÅ: Ingen toppbloggere har sluttet seg til etikk-plakat

– Seriøs aktør

Etter et år tyder tallene på at det ikke har vært særlig interessant for bloggere å betale 7000 kroner i året for å åpne opp for å kunne bli klaget inn for etiske overtramp. Den eneste bloggeren som har knyttet seg til Vær Varsom-plakaten er Tine Monsen (ekstern lenke).

– Jeg ønsker å synliggjøre det tankesettet jeg allerede prøver å følge i mitt virke som blogger. Jeg ønsker at bloggere også skal holde en standard som gjør at man tenker etikk, skriver Monsen i en e-post til Vårt Land.

– Hva føler du at du har fått igjen for det?

Jeg ønsker at leserne skal ha tillit til meg, og den positive responsen jeg har fått på det at jeg tilknyttet meg Vær Varsom-plakaten viser at de setter pris på åpenhet og ryddighet. Jeg er stolt av jobben min, og det at jeg tilsluttet meg Vær Varsom-plakaten var et ledd i å synliggjøre at jeg er en seriøs aktør i bloggverden.

LES KOMMENTAREN «Sunn fornuft-plakaten er et tegn på en kultur som er ute av kontroll»

Sunn fornuft

Fredag skrev Vårt Land om den nye Sunn Fornuft-plakaten som nettopp ble lansert. 80 bloggere har sluttet seg til retningslinjene, som har som mål å demme opp for negativt kroppspress.

Retningslinjene sier ingenting om andre tema som er viktig i presseetikken: som for eksempel retningslinjer for kritikk av navngitte personer, grensene mellom kommersielt og redaksjonelt innhold, bruken av barn, eller varsomhet i forbindelse med omtale av selvmord.

Susanne Kaluza er blogger, redaktør for Kvinneguiden og en av initiativtakerne bak Sunn Fornuft-retningslinjene. Hun synes ikke de burde favne andre etiske problemstillinger.

– Denne handler konkret om kropp og spiseforstyrrelser. Bloggere kan allerede slutte seg til Vær Varsom-plakaten, som gir retningslinjer for blant annet skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold.

– Bør skillet mellom annonser og redaksjonelt innhold bli tydeligere?

– Blogg er et ungt medium, og med nye medier kommer nye utfordringer og muligheter. På samme måte som med ny teknologi vil det presse seg frem nye normer. Nå er det sjeldnere å se folk snakke høyt i mobilen på bussen, og motebladene har tatt avstand fra å bruke sykelig tynne modeller. På samme måte tror jeg tydeligere etiske normer for hva som er greit og ikke vil vokse fram også i blogosfæren, sier Susanne Kaluza.

De siste par årene har Forbrukerombudet kontaktet bloggere som ikke har merket betalt innhold tydelig nok på bloggene sine. Kaluza mener dette har bidratt til å øke bevisstheten.

– Bloggerne har hatt litt av den samme debatten som i pressen, men når det kommer til merking av reklame synes jeg noen av bloggerne har vært flinkere enn pressen, sier hun.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur