Kultur

– Kirken er et av Putins viktigste verktøy

– Det betyr at kritikk av kirken blir det samme som å kritisere Putins­ prosjekt. Derfor er Pussy Riot minst like kontroversielle nå som i 2012, sier Julie Wilhelmsen.

I 2012 tok den russiske punk- og aktivistgruppen Pussy Riot seg inn i Frelseren Kristus-katedralen, og fremførte en låt som protesterte mot patriarkens støtte til Putin i valgkampen. Tre kvinner ble arrestert som følge av aksjonen.

– Siden den gang har ikke klimaet for politiske protester blitt bedre, snarere tvert imot, sier Julie Wilhelmsen, som er Russlands-ekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

ERLING RIMEHAUG: «Det er ikke så lett å forholde seg til Russland»

Sterk allianse

Hun mener den russisk-ortodokse kirken er et av Putins viktigste verktøy i arbeidet med å forsterke den nasjonale identiteten.

– Det er et smart trekk, for etter­ 70 år med kommunisme, har millioner av russere nå funnet et åndelig hjem i kirken. Det betyr at kritikk av kirken blir det samme som å kritisere Putins­ prosjekt. Det er minst like kontroversielt nå som da Pussy Riot gjorde det i 2012, sier Wilhelmsen.

Det siste året har andelen russere­ som mener det eksisterer en reell opposisjon i landet sunket fra 66 til 54 prosent, ifølge en spørreundersøkelse utført på oppdrag fra nyhetsbyrået Interfax. I september er det Duma-valg.

– Nå demmes det for opp alt av mobilisering rundt vestlige­ verdier. For i Russland tolkes­ farge-revolusjonene i for eksempel­ Georgia og Ukraina som vestlig-inspirerte opprør for å velte stabiliserende regimer. Vestlige paroler er noe av det myndighetene frykter aller mest, så nå er det veldig forutsigbart at en artist som mål-
bærer vestlige verdier ikke får innreisetillatelse.

OLAV SOLVANG: Får artister gir uttrykk for at de brenner for noe viktigere enn karrieren

De svakes side

I et intervju med Sør-Varanger avis sier artisten­ Moddi at teksten handler om at «kirka og staten utgjør­ en allianse som legitimerer undertrykkelse­ av kvinner og homofile.» Han mener budskapet definitivt hører hjemme i den norske kirken, fordi kirken skal være for «de som ikke har en stemme fra før.»

I 2015 vedtok Kirkemøtet regler­ for utlån av kirkene i Norge. Her står det blant annet at kirkene ikke skal brukes til politisk virksomhet eller kommersielle formål. Kirkene skal heller ikke brukes ikke-kristen religionsutøvelse.

Kristin Gunleiksrud Raaum, er generalsekretær i Norske kirkeakademier­ og nyvalgt leder­ i Kirkerådet. Hun kjenner ikke til saken i Sør-Varanger, så hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Kirken skal stå på de svakes side. Noen ganger betyr det å være kontroversiell og tillate kunstuttrykk som kan oppfattes som provoserende. Menighetsrådet er i sin fulle rett til å ta vurderingen, men det er kjempe-
viktig at kirken er stemme for utsatte grupper.

LES MER: Russland forbyr Jehovas Vitne-nettsted

Oppmerksomhet

Ole Reitov leder organisasjonen Freemuse­ i København, som overvåker ytringsfrihetssituasjonen for musikere forskjellige steder i verden.

– Pussy Riot-saken førte til stor oppmerksomhet i kort tid. Men dessverre har ikke interessen vedvart. Ofte er det slik at store navn som Pussy Riot eller Ai Wei Wei får stor oppmerksomhet, mens de mindre historiene og profilene skaper mindre interesse, sier Reitov.

LES MER: – Når store popstjerner dør, fylles mediene med stemmer som er mest interessert i å bygge sin egen merkevare

Intensjon

Det er ikke åpenbart at markeringer av typen­ Moddi nå gjør vil ha den ønskede­ effekten i Russland, mener Julie Wilhelmsen.

– I den nåværende situasjonen skal de som vil jobbe for endringer vurdere nøye hva man vil oppnå. Én ting er når russere selv jobber for sine rettigheter. Det er noe litt annet når det presses på utenfra, sier Wilhelmsen.

– I dagens situasjon tror jeg press fra Vesten kan bidra til å kaste bensin på bålet, fordi mange russere oppfatter at vi står i en sivilisasjonskonflikt. Da kan det være bedre heller å finne måter å støtte de lokale aktørene i Russland på.

OLAV SOLVANG: «Ta plateanmeldelser med en klype salt»

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kultur