Kultur

– Korarbeidet taper i konkurransen om trosmidler

– Det er veldig trist når korledere gir opp fordi de taper kampen om ressursene i konkurranse med nye breddeaktiviteter, sier Nils Hidle.

Nils Hidle er generalsekretær i Ung kirkesang som organiserer barne- og ungdomskor knyttet til norske menigheter.

– Det er veldig gledelig at kirken har fått mye penger gjennom trosopplæringen, men baksiden er at det har vært sterke­ føringer som har lagt hindringer for samarbeid med kirkemusikalsk arbeid. Som for eksempel at kantorene opp-­lever at stillingene reduseres for å få plass til flere trosopplærere. Mens andre steder har trosopplæringsmidler gått til kirkemusikk, forskjellene lokalt er store, sier Hidle som mener korarbeid er god trosopplæring.

LES MER: - Ildsjelene blir stemoderlig behandlet

Signaler

– Plan for trosopplæring nevner korvirksomhet som et godt tiltak, men hovedfrustrasjonen hos våre ledere har vært at signalene var entydige på at her måtte det jobbes på en annerledes og ny måte. Det har også vært et krav at de nye tiltakene skal være gratis. Organisasjonene som driver barnearbeid har basert seg på betalt medlemsskap, som igjen har utløst frifonds-midler fra staten, sier han.

Hidle forteller om skuffede korledere som har fått beskjed om at korarbeid ikke er trosopplæring.

– Det kan være mange grunner til at frivillige korledere gir opp. At man er blitt for gammel, og tap i konkurranse med ballett og fotball er greit. Men det er veldig trist når meldingene er at de taper kampen om ressursene i konkurranse med nye breddeaktiviteter. Når reformen kom var forhåpningene store, men mange følte seg parkert på sidelinja etter kort tid. Viljen til samarbeid og felles løsninger har økt, nå er det snakk om å gjøre alle delaktige oppmerksomme på at vinden har snudd. De negative signalene sitter fortsatt i.

LES MER: - Vi kan ikke sitte på hver vår tue

Reform

Men han trøster seg med at en ny kirkeform trenger flere tiår på å gå seg til.

– Det er ingen grunn til ­panikk. Men det er viktig å satse på det vi vet virker. Det er ti ganger vanskeliggere å skaffe seg en ny kunde i forhold til å holde på en gammel. Vi vil jobbe på lag med reformen, og føler at vi er inne på et godt spor. Oppdraget er like stor nå som før reformen, og det er fortsatt flere barn som ønsker å synge i kor enn det vi har tilbud til. Korarbeidet har en innebygget pedagogikk i det at de yngste lærer av de erfarne, sier Nils Hidle. Han er glad for utviklingsmidler fra trosopplæringsreformen til en konferanse neste år om kor og samarbeid mellom kontinuerlig arbeid og nye breddetiltak.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur