Kultur

Gransker egen fortid som Jesus-soldat

Rut Helen Gjævert var ivrig soldat i Jesus Revolution. I en ny VGTV-serie prøver hun å undersøke hvordan hun kunne sette troen foran alt.

Høsten 2000 ble Rut Helen Gjævert (36) misjonær og soldat i den kristne ungdomsbevegelsen Jesus Revolution Army. Hun var 20 år, og medlem i den karismatiske menigheten Karisma Senter i Stavanger.

Da folk fra Jesus Revolution kom til oljebyen for å spre budskapet om den radikale­ ungdomsbevegelsen, ble Rut tent.

LES OGSÅ: – Enkelte har følt seg brukt i den kristne organisasjonen Ungdom i Oppdrag, innrømmer leder Andreas Nordli

En stund senere­ ­ankom hun Oslo Sentral­stasjon for å slutte seg til det tredje kullet som med kristen-militær strategi skulle drilles i å frelse Norge.

– Jeg tenkte at det var det kuleste en kristen ungdom kunne gjøre på den tiden. Det ble viktigere enn å studere, sier Gjævert.

36-åringen jobber nå i VGTV, og er programleder for serien Frelst, som har premiere 26. februar.

LES OGSÅ: – Å være Jesus-soldat passer ikke for alle

Ivrig soldat

Etter fire måneders misjonstrening, og åtte måneder i felten, var hun utlært Jesus-revolusjonist. Et år senere var Rut Helen leder for den lokale kommandogruppen­ til Jesus Revolution under et misjonstokt i Drammen. 11. ­februar 2002 ble hun sitert på følgende i Drammens Tidende:

– Vi er Guds hær. Vi har erklært krig mot djevelen og det system som vil tråkke ned ungdom. Om noen kaller meg revolusjonær, er det en ære.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Jeg var en veldig ivrig soldat. Å være radikal, var en ­hedersbetegnelse i det miljøet jeg var i, sier hun i dag.

LES OGSÅ: – Underlige påstander mot VGTV fra Stephan Christiansen

Etter fire år i bevegelsen Jesus Revolution, brøt hun ut.

– Det kom til et punkt hvor jeg var nødt til det. I årene som fulgte måtte jeg betale en høy pris for det jeg hadde vært med på. Jeg fikk god hjelp til å komme meg videre i livet. Tiden i Jesus Revolution gjorde også noe med måten min å tro på, sier Gjærvert.

– Intensjonen med serien er uansett å prøve å finne ut hvordan jeg kunne velge å sette troen foran alt og vie livet mitt til det jeg trodde på.

LES OGSÅ: «Guds lærlinger unngår stereotypiene»

Var i startfasen

Daværende leder for Jesus Revolution, Stephan Christiansen, henviser Vårt Land til nåværende daglig leder for Jesus Revolution, Paul Hockley. Han sier han ble invitert av Rut Helen Gjævert til å medvirke i den femte episoden av serien Frelst.

– Som jeg har sagt til henne, er jeg lei meg for at hun har opplevd ting i Jesus Revolution hun ikke syntes var bra. På den ­tiden, for tolv år siden, var Jesus Revolution fremdeles i start­fasen. Med en utrolig iver etter å nå verdens unge med evangeliet, kom man også noen ganger til kort.

LES OGSÅ: Bibelskolelærer giftet seg med elev - gir ut samlivsbok

Paul Hockley hevder bildet er nyansert, og at mange også vil si de er takknemlige for en flott tid i Jesus Revolution på den tiden. Etter hvert som organisasjonen har vokst, mener han de også har utviklet seg på mange områder, med den opprinnelige ­lidenskapen og visjonen inntakt.

– Vi har trent mer enn 5.000 ungdommer gjennom våre sommerteam og misjonstreningsskoler. Mitt inntrykk er at de flestes erfaring med oss har vært positiv. Jeg er selv en av dem. Jeg har vært med siden Rut Helen var med, og har trivdes. Jeg reagerer litt når Rut Helen bruker uttrykket «å bryte ut», siden Jesus Revolution er en organisasjon der man er med frivillig.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur